23:e december

NAMNSDAG

Adam:
Adam är ett mansnamn av hebreiskt ursprung som kan betyda 'människa' eller 'den rödaktige'. Den latinska formen är Adamus. Adam var den första människan enligt Bibeln och Koranen. 

Återkommande minnesdagar

Flaggdag:​
Sverige: Dagen firas till minne av H.M. Drottningens födelsedag. (se nedan)

VIP födda den 23:e december

Några andra som också är födda den 23:e december

1805 – 1844 Joseph Smith,
 Amerikansk politiker och religiös ledare. Han bildade Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, i dagligt tal även kallad "Mormonkyrkan".

1918 – 2015 Helmut Schmidt,
 Tysk politiker. Han var Västtysklands förbundskansler 1974–1982.

1933 – Akihito,
 Den nuvarande kejsaren av Japan. Han är den japanske kejsare som visat det i särklass största intresset för och verkat för japansk–svenska relationer..

1943 – Jörgen Lantz,
 Svensk skådespelare. Han är främst känd för barnprogram som Ville, Valle och Viktor och Björnes magasin.

1966 – Pernilla Månsson Colt,
 Svensk tv-programledare. Hon startade vid SVT:s ungdomsredaktion i Växjö och har jobbat med allt från Melodifestival till antikrundan.

Några fler i musikens värld som är födda den 23:e december

1940 – Jorma Kaukonen,
 Amerikansk gitarrist och sångare. Han är mest känd som sologitarrist i Jefferson Airplane.

1946 – Robbie Dupree,
 Amerikansk sångare och låtskrivare. Han är känd för hits som "Steal Away" och "Hot Rod Hearts".

1958 – Victoria Williams,
 Amerikansk sångare, låtskrivare och gitarrist. Hon är känd för "Crazy Mary", och "Century Plant"

1964 – Eddie Vedder,
 Amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare i bandet Pearl Jam. Hans har klassat som en av de bästa sångare som uppkommit under 1990-talet.

Några kända personer som avled den 23:e december

1980 Astri Taube dog 82 år gammal. Hon var en svensk bildkonstnär. Hon var även känd för att hon var gift med i 51 år tills han dog 1976. Hon hette Bergman som ogift.

2000 Victor Borge dog 91 år gammal i sömnen dagen efter att han återvänt till USA efter en konsert i Danmark. Han var en dansk-amerikansk pianist och underhållningsartist, som inriktade sig på humoristiska tolkningar av kända, oftast klassiska musikstycken. Född som Børge Rosenbaum.

2007 Hans Mild dog 63 år gammal i cancer. Han var en svensk bandyspelare, fotbollsspelare, ishockeyspelare och ishockeytränare. Han blev svensk mästare för Djurgården åtta gånger. Två i fotboll och sex i ishockey och var landslagsman i båda.

2007 Oscar Peterson dog 82 år gammal i sviterna av en stroke och njursvikt. Han var en kanadensisk jazzpianist och -kompositör. nder sin drygt 60-åriga karriär gjorde han mer än 200 inspelningar, vann åtta Grammy Awards.

Today in history 23:e december

Några händelser som inträffat den 23:e december

1864
 

FÖRSTA NUMMRET AV DAGENS NYHETER.


 Den svenska dagstidningen Dagens Nyheter utkommer för första gången.
Så här stod det på första sidan.
Tidningen skall söka att meddela intressanta följetonger och egna en synnerlig omsorg åt den afdelning som vanligen kallas ”Blandade ämnen”. Och jämte det att redaktionen söker göra tidningen lättläst, såväl i yttre som inre afseende, emnar den ingalunda låta tidens modstulenhet afhålla sig från att emellanåt låta skämtet spela.Men såväl under som bredvid skämtet är det redaktionens afsigt att med allvar behandla tidens och landets stora frågor, om än i allmänhet i kortare uppsatser. I alla dessa frågor är friheten vår lösen och vårt mål.

1966
 

FILMEN "DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE HAR PREMIÄR.


  Sergio Leones film Den gode, den onde, den fule har världspremiär. Clint Eastwood, Lee Van Cleef och Eli Wallach har de tre huvudrollerna. Självklart är det Clintan som är den gode.

1979
 

SOVJET BLANDAR SIG I KRIGET I AFGHANISTAN.


  Sovjetunionen ockuperar Afghanistans huvudstad Kabul. Kriget varar mellan 1979 och 1989.