• Boris dagliga blogg

Lördagen den 2:a juli 2022

Provtagning, Kyckling och Quorn, Mord och Fotboll.

NAMNSDAG
Rosa och Rosita

TEMADAGAR:
Internationella dagen för kooperativ
Rosens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/7:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM. (Därför var Pelé större)
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/7:
Alex MORGAN, PAK Nam-Chol.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 1:A JULI 2022.

Provtagning, Kyckling och Quorn, Mord och Fotboll.

I en och en halv vecka har jag ätit den medicin jag fick förra veckan efter läkarekollen. Igår så var det nytt besök på Vårdcentralen för att ta de prover som doktorn önskade. Dessutom så skulle blodtrycket kollas. Då finns det ett ord man kan beskriva detta med. Det är ordet lustigt. Det kan ju både betyda kul och underligt. Det lustiga var att jag undrade hur medicinen hade hjälpt mig. Fast det visade sig att det hade gått tvärtom. Blodtrycket var betydligt högre igår. Det var väl lustigt. Vi får se vad detta resulterar i då min doktor är tillbaka nästa vecka efter sin semester. Han har det bra som kan ta semester. Den möjligheten har ju inte jag som pensionär.

Resten av dagen var lugn. Det kanske var det som var min semester. Det blev ett antal korsord, bloggskrivning och läsning i nya boken gjorda innan det börjad regna och loungegruppsdynorna måste in. Då passad jag även på att göra slut på veckans familjkasse. Tredje middagen var busenkel. ”Grillad kyckling med snabb potatissallad”. Kycklingen klarade sig själv i ugnen och potatissalladen var redan klar. Jag bara spetsade den med lite tärnat äpple och skivad purjolök. Vegetarianerna fick Quorn filéer som lagades samtidigt md kycklingbrösten. Efter maten åkt äldsta dottern och den Lille till Halmstad för att tillbringa veckoslutet där med en av dotterns studiekamrater från Polentiden. Detta var kul för alla utom Rhiann som nu endast hade oss gamla att vara med. Det tyckt hon var lite ensamt.

Vi hade ett avsnitt till från Mord i Paradiset som vi inte sett. Det var ett knivigt fall med en mördad fallskärmshoppare. Men givetvis löstes fallet till sist. Ännu ett ord med dubbel betydelse. Fall som fall från himlen eller fall som ett fall att lösa. Då deckaren var slut kollade jag upp hur Malmö FF klarade sig i Sundsvall. Det visade sig att de inte klarade sig alls. Förlust med 2-1 till ett av bottenlagen i Allsvenskan. Nej, MFF har inte i någon Champions League att göra i höst. Sedan var det final i U-19 EM. Jag hittade en fulstream och det var en kul match att titta på. De unga spelarna var oförstörda av en massa taktik och strävade hela tiden att anfalla och göra mål. Fast det blev bara två under de 90 minuterna. I förlängningen lyckades England göra två och det var för väl att det var England som blev Europamästare. För det hade inte känts riktigt rätt om Israel från Asien vunnit EM.

IDAG LÖRDAGEN DEN 2:A JULI 2022.

NAMNSDAG
Rosa och Rosita

Namnsdagar för den 2:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marie besökelse (till minne av att Jungfru Maria skulle ha inlett ett tre månader långt besök hos Johannes döparens mor Elisabet denna dag, även i den latinska formen Visitatio Mariae)
1901–1985 – Rosa
1986–1992 – Rosa, Rose (utgått) och Rosemarie (utgått)
1993–2000 – Rosa och Rosita
Från 2001 – Rosa och Rosita

TEMADAGAR:
Internationella dagen för kooperativ
Rosens dag

Den första lördagen i juli är internationella dagen för kooperativ, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma kooperativens roll för ekonomisk och social utveckling.
Kooperation har uppkommit på flera olika platser, men ett av de mer kända startade i Rochdale år 1844. Då bildade 28 vävare en förening där man satsade en pund var, för att sätta upp en livsmedelsbutik där medlemmarna skulle köpa varor. Efter ett år hade medlemsantalet växt till 74 personer och gett ett överskott på 22 pund. Från början slogs fast att ingen medlem skulle ha mer än en röst, även om han eller hon hade mycket pengar innestående i föreningen.


Rosens dag instiftades 2008 av Svenska rossällskapet, Programmet för odlad mångfald och GRO Plantskolor. Under rosens dag får alla som älskar rosor njuta lite extra. Dagen är vald för att Rosa namnsdag den 2 juli. Rosens dag instiftades för att öka intresset för och kunskapen om rosor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A JULI 2022.

1982 Maradona ut från VM.

Klicka och se ett sammandrag av matchen Klicka och se ett sammandrag av matchen
Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.

1994 Escobar mördad.

Klicka och se en kort dokumentär. Klicka och se en kort dokumentär.
Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.

Klicka och kolla. Klicka och kolla.
Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A JULI 2022.

Alex MORGAN blir 33 år.

Alexandra Patricia "Alex" MORGAN Carrasco är född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 193 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016),
Lyon (2017),
Orlando Pride igen (2017–20),
Tottenham Hotspur (2020),
Orlando Pride än en gång (2021–22),
San Diego Wave (2022-).

PAK Nam-Chol blir 37 år.

PAK Nam-Chol är född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 A-landskamper för Nordkorea (2004-12).

Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Han har gjort näst flest landskamper i Nordkoreas fotbollslandslag.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 2:A JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FANTASTISK LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv