• Boris dagliga blogg

Måndagen den 13:e december 2021

NAMNSDAG:
Lucia
TEMADAG:
Luciadagen

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 13.  
Pizza.  Rostad pepparkaka.  Bandträning.  Covid-Tottenham.  Två tränare som sitter löst?
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/12:
1981: Liverpool kanske borde ha stått över igen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/12:
Mikael
LUSTIG, Santi CAZORLA.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 12/12 2021.

Lucka 13

Svaret på frågorna i Lucka 12 är:
Vilket mästerskap? (EM eller VM)
VM
Vilket år? 1930
Var spelades slutspelet? Uruguay
Vilka lag möttes i finalen?  Uruguay och Argentina
Hur slutade finalen? 4-2 till Uruguay
Klicka på lucka nummer 13 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Pizza.Igår handlade det lite om att fixa diverse mat och snacks. Stallarundan avklarades. Sedan var det middagen som var den sista från City Gross matlåda. Det var n vegetarisk pizza. Den passade bra till två personer i hushållet. Men de ville ha tomatpizzasås i stället för pesto, så jag fick modifiera receptet. Till oss andra tre blev det pizza med fläskfilé och bearnaisesås. Allt som blev över blev antingen matlådor till de två icke köttätarna eller till Jönköpingsparet.

Rostad pepparkaka.


Sedan så skulle det komma några gäster till eftermiddagens glöggfest. Någon undrade varför vi hade detta då vi bara drack alkoholfri glögg, men det handlade även om tilltuggen som jag skulle fixa till enligt ”Ernst Juls” recept. Ett var att rosta kastanjer som skulle ätas med citronsmör. Detta hade jag inte gjort förr, men det fungerade och de flesta år rostade kastanjer för första gången. Ett annat tilltugg var rostad mjuk pepparkaka med ost och diverse på. Denna rätt fick jag improvisera. Pepparkakan var det som finns i butikerna kallas Skånsk pepparkaka. De rostade jag i brödrosten. Sedan delade jag dem i fyra delar. På varje del lade jag brie och ädelost, hälften var. Sedan fick alla ett kvarts fikon. Det fanns inga färska, men ekologiska mjuka som visade sig fungera lika bra. En klick flytande honung och sedan en valnötskärna på toppen. Det visade sig vara toppen. 

Bandträning.


Strax efter fyra gick flyttlasset åter till Jönköping med yngsta dotter, belgare och vår tredje hund Esme. Äldsta dottern och jag kollar ju två julkalendrar och för att slippa se dessa mitt i natten så passade vi på att kolla dessa innan det var träning med vårt rock-bluesband på Studiefrämjandet klockan sju. Mellan sju och tio var vi alltså och spelade lite på studiefrämjandet. Tyvärr så hade vår vänsterhänte normalt så fantastiske gitarrist inte kvar sin Fender Stratocaster. Det betydde att han hela kvällen fick spela sina solon på en högergitarr och ha strängarna felvända. I och för sig fantastiskt det också, men det lät inte riktigt lika bra som det brukar. Men vi lyckades riva av några av våra låtar ändå. Det blev ganska mycket mina sånger, alltså dem jag sjunger på, då Jörgen måste hålla tungan rätt i mun då han så att säga spelade gitarr bak och fram.

Covid-Tottenham.


Jag brukade kalla detta skrivande för ”fotbollsblogg”, men det blev inte mycket fotbollstittande igår. Det blev som Tottenham. Bar inställda matcher. Jag vet inte hur mycket Londonlaget anser att UEFA Conference League är värd, men då Tottenham har drabbats av ett coronautbrott så var deras sista match mot Rennes inställd. Trots en snar lottning hade UEFA satt sista datum till omspel tills årets slut. Tottenham hade ingen tid att peta in matchen mot Rennes så därför kommer den att strykas och troligen ges segern till Rennes med 3-0. Det franska laget blir i alla avseenden etta i gruppen. Och som det ser ut så blir Tottenham trea och har spelat klart. Om matchen spelats och Spurs vunnit så hade de tagit sig till 16-delsfinal som tvåa. Men tydligen rankas inte denna UEFA cup så högt i norra London.

Två tränare som sitter löst?


Men det spelades tre matcher i Premier League och sensation blev det då topplaget West Ham inte kunde spräcka nollan mot bottenlaget Burnley. Burnley lyckades i och för sig inte heller göra något mål. 0-0 slutade det och det var enda sensationen i sextonde omgången. Att Leicester skulle slå Englands rikaste Newcastle var inget att förvåna sig över. 4-0 säger att pengar är inte allt och frågan är hur länge managern Eddie Howe får stanna kvar i klubben. Samma fråga ställer många om Rafael Benitez är kvar i Liverpool som Evertons manager. Det blev en ny förlust igår mot Crystal Palace med 1-3.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 13/12 2021.

NAMNSDAG:

Lucia
 

Namnsdagar för den 13:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lucia
1901–1985 – Lucia
1986–1992 – Lucia, Lisen (utgått) och Lisette (utgått)
1993–2000 – Lucia
Från 2001 – Lucia

 
TEMADAGAR:

Luciadagen
 

Luciadagen är alltid den 13 december, men om dagen infaller på en lördag eller söndag brukar skolor ofta fira lucia på vardagen före. Luciafirandet är mycket förknippat med sång och musik. På många skolor och förskolor går man luciatåg med lucior, tärnor, tomtenissar, pepparkaksgubbar och stjärngossar. På många orter finns det officiella luciatåg som har konsert i kyrkan, eller som går omkring och lussar på olika företag, köpcentrum och äldreboenden. Till luciafirandet hör ofta fika med lussebullar, pepparkakor och glögg.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E DECEMBER.

1981: Liverpool förlorar då de äntligen ställer upp.
 

Den Intercontinentala cupen inleddes 1960, och fram till 2004 så var det en match mellan segraren i Mästarcupen (Champions League) och den Sydamerikanska cupen. Liverpool stod som mästare både 1977 och 1978 men ville inte ställa upp i Intercontinentala Cupen, men idag 1981 hade de rest till Tokyo's National Stadium för att inför 62 000 åskådare ta sig an brasilianska Flamengo. Det var första framträdandet i cupen för båda lagen. Elaka tungor gjorde gällande att det hade varit lika bra om Liverpool stått över även dagens final. Det var aldrig någon tvekan om att segern för Flamengo var rättvis. 3-0 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E DECEMBER.

Mikael LUSTIG blir 35 år.
 

Carl Mikael Lustig föddes 1986 i Umeå i Västerbotten. Då det blev fotboll för Micke så startade han i den lilla klubben i Umeå, Sandåkern. Där blev han back och försvarsspelare. Detta fungerade så bra att han sökte sig högre upp i serierna. Han hjälpte GIF Sundsvall upp i Allsvenskan, men då de ramlade ut efter en säsong så var det proffslivet som gällde. Mikael har alltså spelat en säsong i Allsvenskan. Han gjorde 22 U- och 94 A-landskamper för Sverige (2004-21).

Klubbar som spelare:
Sandåkerns SK (2000-02),
Umeå FC (2003-05),
GIF Sundsvall (2005-08),
Rosenborg BK (2008-11),
Celtic (2012-19),
Gent (2019-20),
AIK (2020-).

Som meriter har Mikael blivit norsk mästare två gånger och skotsk mästare sex gånger. 2016/17 valdes han med i årets lag för skotska Premiership.

Santi CAZORLA blir 37 år.
 

Santiago "Santi" Cazorla González föddes 1984 i Llanera som ligger i Asturien i norra Spanien. Då han kom från en fotbollsälksnde familj så var det tidigt klart att Santi också skulle syssla med detta. Pappa José Manuel och äldre bror Fernando har också varit fotbollsspelare. Han är kusin med Raul Gonzaléz Blanco och med Mark Gonzaléz. Han startade i den lokala klubben Real Oviedo innan han som mittfältare blev proffs i Villarreal. Han har gjort 7 U- och 81 A-landskamper för Spanien (2004-19).

Klubbar som spelare:
Real Oviedo (1996-2002)
Villarreal (2002-06),
Recreativo (2006-07),
Villarreal igen (2007-11),
Málaga (2011-12),
Arsenal (2012-18),
Villareal (2018-20),
Al Sadd (2020-).

2008 och 2012 blev han Europamästare. Santi är också hundälskare. En av hans tre hundar heter ”Zlatan”.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN LJUS LUCIADAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv