• Boris dagliga blogg

Lördagen den 27:e februari 2021

Fredagsutflykt. Gårdsbutik på landet som förbjuder hundar. Sjukt! AnnaKagas får däremot tummen upp! Mord i Paradiset och Mr. Mercedes.

FOTBOLLSHISTORIA:
1900: FC Bayern München grundas.
1977: Maradona debuterar i landslaget, 16 år gammal.
1999: Sista gången ett Premier Leaguelag startar med en hel-engelsk trupp.

FÖDDA:
Lotta, Ståle, Djalma.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 27/2 2021.

NATIONALDAG:
Dominikanska republiken

Dominikanska republiken, som är en republik i Västindien som gränsar mot Haiti, firar sin självständighet från Haiti som erkändes den 27 februari 1844. 1861 övergav den Dominikanska republiken sin självständighet för att ingå i Spanien, ett förhållande som övergavs 1865 då landet åter blev självständigt. 1869 ansökte Dominikanska republiken om att ingå i USA, men ansökan avslogs genom veto av USA:s senat.
 

TEMADAG:
Internationella isbjörnsdagen

Dagen uppmärksammas av Polar Bears International. Isbjörnen har kommit att bli något av en symbol för klimatförändringarnas effekter och miljörörelsen i stort. Polar Bears International instiftade isbjörnsdagen 2011.
Polar Bears International är en ideell organisation för bevarande av isbjörnar. Deras forskning, utbildning och handlingsprogram behandlar de frågor som äventyrar isbjörnar. Organisationen studerar också isbjörnar och övervakar deras aktivitetsdata som hjälpte till att djuren listades som en hotad art. Grundades: januari 1994.
 

NAMNSDAG:
Lage

Lage infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess. Från 1986 delade han namnsdag med Lave och Laila. Lave försvann 1993 och 2001 flyttade Laila till den 5 juli där hon fortfarande finna kvar. Sedan har vi det gamla namnet som fanns före 1901.
Leander, som var till minne av, en ärkebiskop av Sevilla från 584 till sin död 600. En av de historier som finns om Leander är att han sökte förgäves förmå visigoternas kung Leovigild till katolicismen, men Leander lyckades omvända kungens son Hermenegild, som konverterade. Detta gjorde Leovigild rasande och han lät mörda sin son 585.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 26/2 2021.

Fredagsutflykt.


Dagen igår var en sådan som vår tandläkardotter hade som ledig fredag enligt hennes jobbschema. Vi hade redan sedan tidigare valt att vi skulle åka på en liten utflykt till AnnaKagas utanför Vellinge i Räng. En orsak till detta är att vi har en bekant som ofta kommer cyklande till oss med bröd som han bakar, och då anser han att det bästa mjölet till hans surdegar kan man köpa hos AnnaKagas. Alltså skulle vi köpa hem lite mjöl till Bosse Bagare. Han rekommenderade även en gårdsbutik i närheten som låg på Annedals Gård och hade mycket frukt och grönsaker.
 

Gårdsbutik på landet som förbjuder hundar. Sjukt!


Vi missade AnnaKagas infart och då vi skulle vända vid Rängs Kyrka såg vi skylten till Gårdsbutiken och valde att köra dit först. Innan vi gick in tog vi en promenad med hundarna. Promenaden gick över en närbelägen gård som hade hägn med rådjur och diverse märkliga gåsfåglar. Jag ansar att man även här kan handla diverse udda köttprodukter. Tillbaka på Gårdsbutiken lastades hustru och de stora hundarna in i bilen och dottern med sin lilla shih-tzuvalp i famnen och jag gick in i butiken. Vi hade ingen inköpslista, men hittade några intressanta tesorter som vi skulle köpa. Just då kom expediten in och då vi frågade om hunden så fick den inte vara i affären. Frida gick ut och lämpade Nanook i bilen och kom in igen. Då hon kom in hade jag redan satt tillbaka teet och gjorde klart för både Frida och expediten att: Om man är på landet och inte har lov att ha djur med sig in i de tider som vi lever i nu, då fyller inte butiken de krav som jag har på dem och då tänker jag absolut inte handla något där. Detta innebar att vi åkte ifrån Annedals Gård för första och sista gången i våra liv.
 

AnnaKagas får däremot tummen upp!


AnnaKagas var betydligt trevligare. Förutom mjölet så fanns det två påsar te kvar. De köpte vi och några flaskor lokalt producerad läskeblask. Plus en burk honung från den egna biodlingen. Lustigt namn: Biodling. Man odlar väl växter och inte djur? Nåja, här var både vi och hundarna välkomna. AnnaKagas berömda ägg var för tillfället slut, men vi anmälde vårt intresse och skulle få ett SMS då det fanns ett fack ägg för oss att köpa. Innan vi kom hem stannade jag till på Elektrolux, Svågertorp. Min baristavisp eller mjölkskummare hade gått sönder och jag köpte en ny. 250 kronor var väl kanske inte den billigaste baristavispen i det sortiment av denna vara som finns att välja på i olika affärer. Jag såg dyrare och billigare. IKEA tog 10 kronor, men frågan är hur många koppar kaffe det kan bli på den skummaren?
 

Mord i Paradiset och Mr. Mercedes.


Då det inte var mycket till fotboll så blev det lite TV-serier i stället. Först var det nästsista avsnittet på säsong nio av Mord i Paradiset; ”Death in the Salon”. Lagom spännande och pusslande. Trots att det är den fjärde skådespelaren som har huvudrollen som polischef så håller det ganska bra ändå. Sedan blev det lite tuffare saker då jag själv såg slutet av Stephen Kings Mr. Mercedes. Det var avsnitt nio och tio av säsong tre. En ganska lycklig upplösning, eller…

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e februari.

1900 FC Bayern München föds.

FC Bayern München grundades idag, men har sitt ursprung i Münchner TurnVerein 1879. Det var efter en kontrovers med klubbledningen i MTV 1879 som fotbollsspelarna i klubben valde att starta en egen förening. MTV 1879 satsade i första hand på gymnastik, och då fotbollsspelarna ville registrera klubben till Tyska fotbollsförbundet vägrade MTV 1879 att gå med på detta.
 

Efter första världskriget fanns ingen verksamhet i Münchner SC kvar och Bayern München-spelare gick istället med i TV Jahn München som blev TSV Jahn München. Fotbollslaget spelade dock under namnet FC Bayern München och 1923 blev man en självständig förening.

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e februari.

1977 Maradona debuterar

En ung och relativt oförstörd Maradona gör debut i landslaget. En ung och relativt oförstörd Maradona gör debut i landslaget.

Idag 1977 spelade Argentina en vänskapslandskamp i Buenos Aires mot Ungern. Det var inte mycket ungrarna hade att sätta emot och segern skrevs till klara 5-1. Men det var inte vilken träningsmatch som helst. Då det var tillåtet med många byten så fick en 16-årig argentinsk talang chansen att debutera i landslaget. I 62:a minuten byttes Leopoldo Luque ut mot Diego Armando Maradona. Han skulle göra 91 landskamper och leda Argentina till VM-guldet 1986 i Mexiko.

På tal om bildtexten så är detta en bild av en oförstörd Maradona. Det hektiskta liv han levde på och utanför planen med dopning och droger gjorde så att hans kropp bara orkade hålla emot i 60 år. Den 25:e november 2020 sa det stopp och inte ens "Guds Hand" kunde rädda Maradona längre. Officiellt var det en hjärtattack som ändade hans liv.

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e februari.

1999 sista hel-engelska uppställningen

Idag 1999 möttes Aston Villa och Coventry City i en Premier League match. Visserligen var det en stor överraskning att laget på nedflyttningsplats, Coventry lyckades vinna med 4-1 borta mot fyran i tabellen. Det finns en annan unik sak med denna match och Aston Villas lag. Kanske tänkte inte så många på det då, men det visade sig bli den sista match i Premier Leagues historia där ett lag ställde upp med enbart engelska spelare.
 

Michael Oakes, Alan Wright, Gareth Southgate, Steve Watson, Riccardo Scimeca, Ian Taylor, Paul Merson, Simon Grayson, Lee Hendrie, Dion Dublin och Julian Joachim; med Gareth Barry, Stan Collymore och Mark Draper som avbytare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e februari.

Lotta SCHELIN blir 37 år

Charlotta Eva "Lotta" SCHELIN är född 1984 i Trångsund, Stockholm
Anfallare
14 U- och 185 A-landskamper för Sverige (2000-17).

Klubbar som spelare:
Kållereds SK (1993–97),
Hällesåkers IF (1997–2000),
Mölnlycke IF (2000–01),
Göteborg FC (2001–08),
Olympique Lyonnais (2008–16),
FC Rosengård (2016–18).

Femfaldig vinnare av Diamantbollen. VM-silver 2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e februari.

Ståle SOLBAKKEN blir 53 år

Ståle SOLBAKKEN är född 1968 i Kongsvinger, Norge
Mittfältare
2 U- och 58 A-landskamper för Norge (1992-2000).

Klubbar som spelare:
Grue IL (1985-89),
Hamarkameratene (1989-94),
Lillestrøm SK (1994-97),
Wimbledon (1997-98),
AaB (1998-2000),
FC Köpenhamn (2000-01). 

Lag som tränare:
Hamarkameratene (2002-05),
FC Köpenhamn (2006-11),
FC Köln (2011-12),
Wolverhampton Wanderers (2012-13),
FC Köpenhamn igen (2013-20),
Norges landslag (2020-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e februari.

DJALMA dos SANTOS blev 84 år

DJALMA Pereira Dias dos SANTOS var född 1929 i Sao Paolo, Brasilien och dog den 23:e juli 2013 i Uberaba, Brasilien.
Försvarare
98 A-landskamper för Brasilien (1952-68).

Klubbar som spelare:
Portuguesa (1948–59),
Palmeiras (1959–68),
Atlético Paranaense (1969–70).

Världsmästare 1958 och 1962.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv