• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 2:a mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Covid har försvunnit lite från nyheterna.  Fly me to the moon på gitarrkurs.  Rögle bäst i Europa.


NAMNSDAG
Ernst och Erna

TEMADAGAR
Askonsdagen
Serietidningens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/3:
1980: MFF förlorar VM-finalen för klubblag.
1991: Ryan Giggs debuterar i A-laget.
1998: Brasiliens damer inleder ett makalöst mästerskap.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/3:
Damien
DUFF, Mauricio POCHETTINO.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 1/3 2022.

Covid har försvunnit lite från nyheterna.
 

Faktum är att kriget i foten är på tillbakagång. Det blev en natt med mestadels sömn. Värken är i avtagande, men jag kan fortfarande inte dansa tåspets eller på ett enkelt sätt få på en sko. Men det är på rätt väg.

Så nu hoppas man även att kriget, som alla i världen är medvetna om utom Putin som fortfarande ser det som en militär övning, också skulle vara på rätt väg. Tyvärr så lär det väl pågå ytterligare ett tag. Så småningom måste väl även ryssarna undra om det är så att Putin har rätt och hela världen fel eller om det är tvärtom. Händelserna under krigets sjätte dag finns att hämta lite varstans i nyhetsflödena.

På en fråga till en svensk expert inom området häromdagen, om någon hade något att vinna på detta krig var svaret: NEJ! Ganska självklart. Inget krig har någonsin haft en vinnare, utan bara förlorare om man tänker på det elände som konflikterna drar med sig. Möjligen så kan man säga att Covid-19 har fått träda tillbaka i nyhetsflödet, men personligen hade jag gärna läst mer om denna sjukdom än att läsa och se det som händer nu.

Fly me to the moon på gitarrkurs.
 

Fast allt är inte elände. Det var fettisdag och då har vi alltid vår stående gäst som firar temadagar och aftnar med oss. Fördelen igår var att han då kunde bjudas på en av Familjekassens måltider som bestod av blandfärs och som inte de övriga två hemmavarande i familjen äter. ”Teriyakiwok med färs & nudlar” stod färdiglagad då han kom från sitt jobb till oss vid halvsjutiden. Då åt övriga familjen frallor med ost.

Vi hade nämligen den enda eleven i familjen Herbertssons gitarrkurs på besök. Det var äldsta dotterns tandäkarkollega. Han hade till andragången önskat att lära sig Frank Sinatras ”Fly me to the moon”. Det låter avancerat, men det var hyfsat enkla ackord och efter en dryg timme avslutade vi med att fira fettisdagen. Med på kursen var även elevens schäfer Kingston. En trevlig prick som våra båda flickhundar så småningom accepterade.

Rögle bäst i Europa.
 

Sedan var det dags att kolla upp sporten från gårdagen. Och där fanns för mig en stor glädjande nyhet. Det lag som jag följde närmast och gick på både hemmamatcher och åkte med på bortamatcher var Rögle Bandy Klubb. Då spelade de i lite lägre divisioner. Nu spelade de i det allra högsta ett europeiskt ishockeylag kan spela i. Champions League, där de hade fördel att få spela finalen hemma i Ängelholm mot finska Tappara. Tyvärr så missade jag matchen på SVT, men såg lite av den i efterhand. Rögle vann sin allra första titel och då var det den finaste de kunde vinna. Med 2-1 seger kan de nu titulera sig Europamästare för klubblag. Efter detta så kom fotbollen lite i skymundan.

Men om man som jag håller på Watford så var det ju bra att Leicester vann över Burnley med 2-0 i Premier League. Och om man som mig även håller på Cardiff så var det bra att de vann med 1-0 över Derby i League Championship. Sedan spelades det tre åttondelsfinaler i FA-cupen och där kunde jag bara hoppas på lite sensationer. Att Manchester City gick vidare mot Peterborough och att Crystal Palace slog ut Stoke var inga sensationer. Men Middlesbrough mot Tottenham slutade överraskande 0-0 efter full tid och där kunde jag följa förlängningen. Då den var slut så var sensationen ett faktum. Middlesbrough lyckades göra ett mål och slog ut Tottenham.

IDAG: ONSDAGEN DEN 2:A MARS.

NAMNSDAG:

Ernst och Erna
 

Namnsdagar den 2:a mars i kronologisk ordning.
 
Före 1831 – Simplicius (till minne av en påve från 400-talet; utgått) och Ivar (nu 31 januari)
1831–1900 – Ernst
1901–1985 – Ernst
1986–1992 – Ernst, Erna och Ernfrid (utgått)
1993–2000 – Ernst och Erna
Från 2001 – Ernst och Erna

TEMADAG:

Askonsdagen
 

Askonsdagen är en kristen helg. Den infaller onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen.
Askonsdagen är första dagen i fastetiden. Den har fått sitt namn efter den kristna sedvänjan att strö välsignad aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Under askonsdagens mässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet.

TEMADAG:

Serietidningens dag
 

Serietidningens Dag. Enkelt. Då hyllas serietidningen i Sverige. I sin helhet. Vare sig det är album eller lösnummer. Vare sig om du gillar den mest obskyra serien, superhjältar eller något annat.  Historiken, kreatörerna, fansen, förläggare och allt däremellan ska hyllas! Du kan hylla den med att investera i en ny serietidning, eller kanske plocka upp någon du redan har, eller ge en tidning som du redan läst till någon annan. Kanske känner du för att dela din favorittidning på sociala medier för att hylla denna fantastiska produkt som underhållet oss i decennier!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A MARS.

1980 MFF i VM-final.
 

Idag 1980 stod det klart att Olimpia från Paraguay var årets bästa klubblag i världen. Det lag de mötte i denna internationella klubblagsfinal var Malmö FF. Finalen gick i två matcher och den första spelades i Malmö den 18:e november 1979. Olimpia vann med 1-0. I returen idag blev det nu seger med 2-1 efter att Ingemar Erlandsson reducerat i början av andra halvlek. Egentligen var det Europamästarna Nottingham Forest som skulle mött paraguayanerna, men de ville inte delta så då gick förfrågan till finalmotståndarna MFF som ställde upp.


Bilden: Klicka för att komma till ett kort, svartvitt och suddigt sammandrag av match två.

1991 lille Giggs debuterar
 

Manchester United spelade hemma mot Everton idag 1991. I matchen släppte United fram en 17-årig debutant från Wales. Hans namn var Ryan Giggs. Debuten blev inte så lyckosam då Everton vann på Old Trafford med 2-0. Ryan fick bara en match till säsongen 90/91. Däremot kom han framtid i Manchester United att göra honom till Storbritanniens vinstrikaste fotbollsspelare genom tiderna. Det var alltså idag 1991 som han debuterade.


Bilden: Giggs i sin debut mot Everton.

1998 överlägsna Brasilianskor
 

Idag 1998 startade de tredje Sydamerikanska mästerskapen för damer i Argentina. Brasilien hade vunnit de två tidigare. Brasilien svarade idag för deras största seger då de vann över Peru med 15-0. Det visade sig bli en turnering utan dess like för Brasilien. De var fullkomligt överlägsna. Vad sägs om resultaten från gruppspelet efter krossen av Peru. 12-1 mot Colombia, 14-0 mot Venezuela och 7-0 mot Chile. I semifinalen blev det 11-1 mot Ecuador, Finalen vann Brasilien över hemmanationen Argentina med 7-1. Det innebär en total målskillnad på makalösa 66-3 på sex matcher.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A MARS.

Damien DUFF blir 43 år.
 

Damien Anthony DUFF är född 1979 i Ballyboden, Irland
Mittfältare
100 A-landskamper för Irland (1998-2012).
 
Klubbar som spelare:
Leicester Celtic (junior),
Lourdes Celtic (junior),
St. Kevin's Boys (junior),
Blackburn Rovers (1996-2003),
Chelsea (2003-06),
Newcastle United (2006-09),
Fulham (2009-14),
Melbourne City (2014-15),
Shamrock Rovers (2015).

Lag som tränare:
Shamrock Rovers U15 (2015),
Irlands U15 landslag (2016),
Shamrock Rovers U17 (2016–18),
Celtic (2019–20),
Irlands landslag (2020–21 assisterande)
Shelbourne U17 (2020–21),
Shelbourne (2021-)

Den 14 juli 2015 skrev Duff på för League of Ireland-klubben Shamrock Rovers. Han avslöjade att han skulle donera sin lön till välgörenhet. Efter nio matcher i klubben, meddelade han den 21 december 2015 att han skulle sluta spela fotboll på elitnivå.

Mauricio POCHETTINO blir 50 år.
 

Mauricio Roberto POCHETTINO Trossero är född 1972 i Murphy, Argentina
Försvarare
5 U- och 20 A-landskamper för Argentina (1991-2002).
 
Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1984–94),
Espanyol (1994–2000),
Paris Saint-Germain (2001–03),
Bordeaux (2003–04),
Espanyol (2004 lån),
Espanyol (2004–06).
 
Lag som tränare:
Espanyol (2009–12),
Southampton (2013–14),
Tottenham Hotspur (2014–19),
Paris Saint-Germain (2021-).
 
Pochettino spelade för Argentinas A-landslag i fyra år mellan 1999 och 2002 och representerade landet i VM 2002 och Copa América 1999.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv