• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Nästan helt feberfritt.  Rhiann bara nio år ung.  Groundhog Day.   Champions League: Spanien mot England. Premier League Manchester City mot Liverpool.

NATIONALDAG:
Irland

NAMNSDAG
Gertrud

TEMADAG
Saint Patrick's day (
se NATIONALDAG Irland)
Kollektivavtalets dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/3:
1954: Turkiet vann över Spanien i VM-kval genom att de valde rätt sida av ett litet mynt.
2010: Fulham slår ut Juventus ur Europa League.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/3:
Shinji KAGAWA, Edin DŽEKO, Raul MEIRELES, Steven PIENAAR, Álvaro RECOBA, Mia HAMM, Pat RICE.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 16/3 2022.

Nästan helt feberfritt.
 

Som veckan sett ut så är det i stort sett en sjukrapport som gäller för att sammanfatta dagen. Vad det gäller temperaturläget så var det en väldigt kylig dag, medan våra kroppstemperaturer var i stort sett nere på det normala. Vid inhämtande av posten var grannen också ute och de hade också haft covid för bara någon vecka sedan. Vi hade i stort sett samma symptom utom att de inte hade haft någon feber. De hade däremot det som vi också har kvar; snuva, men framför allt hosta. Där får jag nog säga att jag är klar ledare. Nattsömnen blir bara någon timme år gången innan jag väcker mig själv i en hostattack och tvingas upp en stund med halstablett och lite lugnande innan jag testar sängen igen. Men febern är som sagt nästan borta så vi var tre vuxna med två hundar idag.

Rhiann bara nio år ung.
 

Rhiann är ju vår speciella hund och här kunde jag förra året meddela att hennes mamma hade avlidit. Tråkigt nog fick vi redan på igår att även en av hennes systrar hade gått bort efter tumörer i tarmen. Rhiann har ju genomgått operation efter elakartad juvertumör, men är friskförklarad sedan ett år tillbaka. Efter systerns bortgång så beslutade vi att ta kontakt med vår veterinär för att höra om man kan göra någon årlig kontroll så att man inte för reda på att det gått för långt. Rhiann är ju bara nio år och det är ju ingen ålder för en hund.

Vi hade ju leverans från Mathem och denna hade även hundarna glädje av. Det var nämligen beställt potatismos av familjen. Men det tyckte jag var lite simpelt så därför gjorde jag två varianter av färsrätter. Det var båda olika typer av köttbullar. En var med formbar vegofärs och en var med nötfärs. Vegetarianerna fick minijärpar och jag och hundarna hade minibiffar. Den Lille hade inga problem att äta biff med potatismos. Däremot hade Rhiann, precis som alla andra cocker spanielar vi haft, ett farligt sjå att få in potatismoset.

Groundhog Day.
 

Eftersom det trots allt finns möjlighet att ta en vecka vid covidsmitta så valde äldsta dottern att stanna hemma denna vecka. Därför ville hon se film. Den 2:a februari är det Groundhog Day. Det är en dag som firas, och enligt sägen ska man kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Ett skogsmurmeldjur (groundhog) lockas ur sitt bo. Om det är solsken och djuret ser sin egen skugga och springer tillbaka pågår vintern i ytterligare sex veckor. Den dagen hade jag tänkt se filmen som heter ”Groundhog Day”. Då hittade jag den inte på någon av alla mina filmkanaler, men det gjorde jag till igår. Båda hade sett den tidigare, men det var oerhört länge sedan.

Bill Murray spelar TV-mannen Phil Connors som fastnar i en tidsloop och upplever samma dag om och om igen. Filmen kom 1993, och då fick filmer gärna svenska namn. Då tyckte man att Måndag hela veckan var passande. En detalj som dottern upptäckte var att Buster som är ledaren av Groundhog Day-festivalen lät väldigt lik på rösten som Grisvalds chef Frank Shirley, i Ett päron till farsa firar jul. Det var samma skådespelare. Han heter Brian Doyle-Murray. Det var alltså två skådespelare i gårdagens film som hette Murray och det är faktiskt så att Brian är Bills storebror i det riktiga livet.
 

Bild: Klicka för att se trailer till "Groundhog Day".

Champions League: Spanien mot England. Premier League Manchester City mot Liverpool.
 

Som vanligt fanns det lite fotboll att titta på innan jag avslutade gårdagen. Viktigast var kanske de två sista åttondelsfinalerna i Champions League. Problemlaget Chelsea hade vunnit hemma över Lille med 2–0 och borde klara sig till kvarten. Enligt statistiken så var det väl inte helt fel att Londonlagen vann även i Lille. 1-3 slutade det totalt. Sedan var det ju tveksamt om man ska kalla Chelsea för Londonlag. Igår var det inte ens ett engelskt lag. Inte en enda spelare i startuppställningen kom från England. Den andra matchen hade hemmalaget Juventus som favorit mot Villareal. Första matchen hade slutat 1-1. Det såg länge ut att sluta mållöst, men med drygt tio minuter kvar gjorde Villareal 0-1. Det blev ingen uppryckning av Juventus utan snarare tvärtom. Villareal gjorde ytterligare två mål och blev det tredje laget från Spanien i kvartsfinal. England har också tre lag i kvarten, och de övriga två är tyska Bayern och portugisiska Benfica. På fredag klockan tolv är det dags för lottning till kvartsfinalerna.

Det fanns några Manchester City-fans som satt och hoppades på att Arsenals fem raka segrar skulle bli sex. De måtte Liverpool på Emirates i London. Men så bra är Arsenal inte. Statistiskt var det en jämn match, men Liverpool hade bättre näsa för att göra mål. Det slutade med bortaseger 0-2. Tottenham vann med samma siffror över Brighton.

IDAG: TORSDAGEN DEN 17:E MARS.

NATIONALDAG:

Irland
 

Saint Patrick’s Day är till minne av Irlands skyddshelgon Sankt Patricks död denna dag någon gång under andra halvan av 400-talet. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem. Sankt Patrick är även känd som den person som införde kristendomen på Irland. Klöverblad symboliserar också Saint Patrick's day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Gertrud
 

Namnsdagar den 17:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Gertrud
1901–1985 – Gertrud
1986–1992 – Gertrud, Gertie (utgått) och Gölin (utgått)
1993–2000 – Gertrud och Görel (nu 19 juni)
Från 2001 – Gertrud

TEMADAG

Kollektivavtalets dag
 

Den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Kollektivavtal är ett smidigt sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen. Det är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagarna och reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. I kollektivavtalet finns också försäkringar för till exempel sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, tjänstepension, föräldraledighet och dödsfall.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E MARS.

1954 Tur-turkar.
 

Idag 1954 spelades det avgörande kvalmatchen till sommarens VM i Schweiz. I Europa fanns 13 kvalgruppet. Grupp 6 bestod av enbart Turkiet och Spanien. Första matchen i Spanien hade hemmalaget vunnit med 4-1. Andra matchen vann turkarna med 1-0. Man räknade bara poäng och inte målskillnad, så med två poäng var blev det ett omspel idag i Rom. Denna match slutade 2-2. Efter förlängningen var det fortfarande oavgjort. Då detta var innan straffarnas avgörande stod i reglerna att det skulle avgöras med slantsingling. Denna vann Turkiet. Spanien missade alltså VM på grund av ett litet mynt.

2010 Fulham chockar Europa och Juventus.
 

För inte alltför länge sedan kunde Fulham räkna in ett stort år. De var deltagare i Europa League och hade tagit sig ända till åttondelsfinal. Där stötte de på Juventus och efter att förlorat i Turin med 3-1 var många glada och nöjda att de gått så långt. Idag 2010 spelades returen på Craven Cottage. Efter två minuter hade Juventus tagit ledningen, men sedan hände något som var oförklarligt. Fulham kom ifatt till 3-1 och åttondelen var helt jämn. Åtta minuter före slutsignalen gjorde amerikanen Clint Dempsey 4-1 till Fulham och de hade slagit ut Juventus med sammanlagt 5-4. Fulham fortsatte framgången med att gå ända till final. Där blev Atletico Madrid dock för svåra och vann med 2-1 i Hamburg. Det krävdes dock förlängning innan Diego Forlan gjorde sitt andra mål.
 

Bild: Klicka för ett sammandrag av matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E MARS.

Shinji KAGAWA blir 33 år.
 

Shinji KAGAWA är född 1989 i Tarumi-ku, Kobe, Japan
Mittfältare
9 U- och 97 A-landskamper för Japan (2006-).

Klubbar som spelare:
Marino FC (1994–99),
Kobe NK Football Club (1999–2001),
FC Miyagi Barcelona (2001–05),
Cerezo Osaka (2006-10),
Borussia Dortmund (2010-12),
Manchester United (2012-14),
Borussia Dortmund igen (2014-19),
Beşiktaş (2019 lån),
Real Zaragoza (2019-20),
PAOK (2021),
Sint-Truiden (2022–).

Han är Bundesligamästare 2011 och 2012 och Premier Leaguemästare 2013.

Edin DŽEKO blir 36 år.
 

Edin DŽEKO är född 1986 i Sarajevo, Jugoslavien.
Anfallare
10 U- och 118 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina (2003-).

Klubbar som spelare:
FK Željezničar (1996-05),
FK Teplice (2005-07),
Ústi nad Labem (2005 lån),
VfL Wolfsburg (2007-11),
Manchester City (2011-16),
Roma (2015-16 lån),
Roma (2016-21),
Inter (2021-).

I november 2009 blev Džeko Bosniens första Unicef-ambassadör. Džeko talar fem språk flytande, bosniska, tjeckiska, tyska, engelska och italienska.

Raul MEIRELES blir 39 år.
 

Raul José Trindade MEIRELES är född 1983 i Porto, Portugal
Mittfältare
69 U-, 5 B- och 73 A-landskamper för Spanien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Boavista (1990-2004),
Aves (2001-03 lån),
Porto (2004-10),
Liverpool FC (2010-11),
Chelsea (2011-12),
Fenerbahçe (2012-16).

Han blev Champions Leaguemästare 2012 med Chelsea.

Steven PIENAAR blir 40 år.
 

Steven Jerome PIENAAR är född 1982 i Johannesburg, Sydafrika
1 U- och 61 A-landskamper för Sydafrika (1999-2012).

Klubbar som spelare:
West Ham Westbury (junior),
Westbury Arsenal (junior),
School of Excellence (junior),
Ajax Cape Town (1999-2001),
AFC Ajax (2001-06),
Borussia Dortmund (2006-08),
Everton (2007-08 lån),
Everton 2008-11),
Tottenham Hotspu (2011-12),
Everton (2012 lån)
Everton igen (2012-16),
Sunderland (2016-17),
Bidvest Wits (2017-18).

Lag som tränare:
SV Robinhood (2019-20 assisterande),
Ajax (2021- ungdomslaget).

Álvaro RECOBA blir 46 år.
 

Álvaro Alexánder RECOBA Rivero är född 1976 i Montevideo, Uruguay
Anfallare
69 A-landskamper (1995-2007) och 3 beachfotbollandskamper för Uruguay (2016).

Klubbar som spelare:
Danubio (1986–95),
Nacional (1996–97),
Inter Milan (1997–2008),
Venezia (1999 lån),
Torino (2007–08 lån),
Panionios (2008–10),
Danubio (2010–11),
Nacional (2011–15).

Recoba debuterade i landslaget den 18 januari 1995 (18 år, 307 dagar gammal) i en vänskapsmatch mot Spanien, i La Coruña.

Mia HAMM blir 50 år.
 

Mariel Margaret "Mia" HAMM-Garciaparra är född 1972 i Selma, Alabama, USA
Anfallare
276 A-landskamper för USA (1987-2004).

Klubbar som spelare:
Notre Dame Knights (1986-88),
Lake Braddock Bruins (1989),
North Carolina Tar Heels (1989-93),
Washington Freedom (2001-03). 

Hon blev Olympisk mästare 1996 och 2004.
Hon är även världens näst meste målgörare i något landslag med sina 158 mål.

Pat RICE blir 73 år.
 

Patrick James "Pat" RICE är född 1949 i Belfast, Nordirland
Anfallare
49 A-landskamper för Nordirland (1968-79).

Klubbar som spelare:
Arsenal (1967-80),
Watford (1980-84).

Lag som tränare:
Arsenal (1984-96 ungdomstränare),
Arsenal (1996-2012 assisterande).

Rice kom tillbaka till Arsenal 1984, där han arbetade som ungdomstränare i tolv år. I september 1996 tog han tillfälligt över som A-lagstränare innan Arsène Wenger anlände till klubben. Rice har sedan dess varit assisterande tränare i Arsenal 1996-2012. Efter 44 år i klubben gick han i pension efter säsongen 2011/12.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TORSDAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv