22:a april

NAMNSDAG

Allan:
Mansnamnet Allan är ett gammalt engelskt namn av keltiskt ursprung med oklar betydelse. Möjligtvis har det betydelsen 'den lugne' eller 'den harmoniske'.

Glenn:
Glenn är ett mansnamn av keltiskt ursprung, troligtvis med betydelsen 'man från dalen'. Det gaeliska ordet gleann betyder "dal".
 

Återkommande minnesdagar

Temadag:​
Jordens dag: Dagen är instiftad av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson 1970, för att uppmärksamma miljöproblem

VIP födda den 22:a april

Några andra som också är födda den 22:a april

1919 – 1985 Torsten Ehrenmark,
 Svensk journalist, kåsör, författare och 
översättare. Han skrev kåserierna "Årets Ehrenmark" som kom varje år från 1966 till hans död 1985.

1966 – Jörgen Persson,
 Svensk bordtennisspelare. Hans främsta meriter är singeltiteln vid VM 1991 och andraplatsen 1989

Några i musikens värld som är födda den 22:a april

1922 – 1979 Charles Mingus,
 Amerikansk jazzmusiker, kompositör och 
orkesterledare. Hans huvudinstrument var basen, men då och då spelade han också piano.

1936 – 2017 Glen Campbell,
 Amerikansk countrysångare, gitarrist och skådespelare. Bland hans största framgångar märks låtar som "Rhinestone Cowboy", "Gentle on My Mind".

1951 – Paul Carrack,
 Engelsk singer/songwriter och har förutom en lyckad solokarriär varit med i en rad olika kända grupper under åren, bland annat Ace, Squeeze och Mike + The Mechanics

1958 – Peter Frampton,
 Engelsk rocksångare och gitarrist. Han solodebuterade 1972 med skivan Wind of Change.

Några kända personer som avled den 22:a april

1964 Karl Gerhard dog 73 år gammal av en hjärtinfarkt efter en operation. Han var Sveriges största revykung – teaterdirektör, revyförfattare, kuplettförfattare, kuplettsångare och skådespelare. 

1994 Richard Nixon dog 81 år gammal i svitena av en stroke. Han var  USA:s president 1969–1974. Dessförinnan var han USA:s vicepresident under Dwight D. Eisenhower 1953–1961.

Today in history 22:a april

Några händelser som inträffat den 22:a april

1500
 

PORTUGAL GÖR ANSPRÅK PÅ DET SOM BLIR BRASILIEN.


  Under Portugals andra expedition till Indien, ledd av sjöfarare och upptäcktsresanden Pedro Álvares Cabral, mellanlandar man efter en och en halv månads seglats från Lissabon, i Brasilien i Sydamerika och Cabral gör anspråk på landområdet för Portugals räkning.

1983
 

FALSKA HITLER-DAGBÖCKER TROS FÖRST VARA RIKTIGA.


   Den tyska tidskriften Stern tillkännager att man hittat Hitlers dagböcker, vilka har smugglats ut ur Östtyskland och som tidningen har betalat 9 miljoner D-mark för. Tre dagar senare förklarar en expertgrupp att böckerna är autentiska, men den 6 maj avslöjas att det rör sig om en förfalskning, då man finner att pappret i böckerna är nytt och trycktekniken är modern – dessutom innehåller de 60 böckerna en mängd historiska felaktigheter.

1997
 

JAPANSKA AMBASSADEN I LIMA STORMAS.


  Den peruanske presidenten Alberto Fujimori beordrar armén att storma den japanska ambassaden i Lima där Túpac Amaru-rebeller håller 72 ambassadanställda som gisslan sedan den 17 december året innan. Den specialstyrka som genomför stormningen dödar alla 14 rebeller, medan två soldater och en ur gisslan också omkommer. Strax därefter upplöses Túpac Amaru-rebellorganisationen.