• Boris dagliga blogg

Lördagen den 1:a oktober 2022

Stearinljusfabiken i Ängeltofta och golfbanan i Båstad.

NATIONALDAGAR:
Cypern, Kina, Nigeria och Tuvalu

NAMNSDAG:
Ragnar och Ragna

TEMADAGAR:
Bröstcancerdagen, Internationella dagen för äldre, Vegetariska världsdagen, Svenska flaskans dag och Intelligensens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1/10:
1977: Pelé gör sin 1375:e och sista match.
1996: Arsene Wenger gör sin första match som manager för Arsenal.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/10:
George WEAH, Duncan EDWARDS.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 30:E SEPTEMBER 2022.

Stearinljusfabiken i Ängeltofta och golfbanan i Båstad.

För många år sedan då hustrun fortfarande jobbade som lärare, hade hon två kollegor på skolan som engagerade sig lite till advent. Slöjdläraren gjorde ljusstakar och den andre som även var kyrkvärd såg till så att hålen i ljusstaken passade de ljus man hade i kyrkan. Hustrun fick också en ljusstake och storleken på hålen var 40 mm. De ljus som kyrkan inhandlade var från Kunglig hovleverantören Skånska Stearinljusfabriken i Ängeltofta. Då Ängeltofta bara ligger någon kilometer norr om Ängelholm så var det enkelt att åka dit. Det passade med ett besök hos min mor som bodde i Grevie och sedan flyttade till Ängelholm. Då hon dog för tre år sedan har vi ändå åkt upp till Ängeltofta för att köpa stearinljus till jul. Fast då flyttade vi fram besöket till månadsskiftet september – oktober. Det blev den dag då äldsta dottern hade en ledig fredag. För efter ljusköpet hade vi tid till en av alla de golfbanor som finns på Bjärehalvön.
 
Igår var det ljusinköp och sedan vidare till Båstads GK. Numera är även båda hundarna och hustrun med. Det blir vår höstutflykt. Båstad GK var ju den första golfklubb jag kom i kontakt med. Det var då min mor var med i Västra Karups kyrkokör. De var alltid engagerade då hembygdsgården i Boarp hade något firande. Detta var för mer än femtiofem år sedan och jag brukade beundra golfarna som höll till alldeles utanför bygdegården. Jag hade t o m tänkt börja spela golf, men det visade sig att det på den tiden var 25 års väntetid för att få bli medlem. Då jag för tjugo år sedan äntligen kom till skott med golf så var det så kart ett mål att få spela Båstads GK någon gång. Förra året blev det gamla banan och igår nya banan. Det finns nämligen sedan 1990 även en nya banan. Den gamla invigdes 1930.
 
Spelet igår var väl helt okay, men dottern spelade betydligt bättre än jag och då det var två hål kvar hade hon vunnit över mig. Så jag får väl anse att fikat före golfen och i pausen efter nio hål var mina höjdpunkter. På golfklubben anser man att även fredagen hör till veckoslutet så det kostade saftiga 800 kronor att gå arton hål. Jag kommer aldrig att spela den bana vi spelade igår igen. Det var så dåligt skyltat på de första nio hålen att vi gick fel två gånger. Femte och fjortonde hålet upplevdes som om man spelade på samma fairway fast på olika håll. Nej, lika fin, rolig och bra som gamla banan är (den hoppas jag spela fler gånger) lika tråkig och usel var nya banan. Enda plus var möjligen att utsikten över Laholmsbukten var fin.
 
På väg hem så passade vi på att beställa Kinamat som hämtades på vägen och åts hemma. Vi gjorde misstaget att även beställa efterrätt. När vi ätit färdigt så var det ytterligare en liten kvällsrunda med hundarna och sedan var alla så trötta av promenaden på golfbanan och dästa av kinamaten att det blev så tidigt god natt att jag inte ens hann göra klart denna bloggsida. Dottern skulle jobba idag och då vi lade oss tidigt och steg upp tidigt så blev denna text, helt utan fotbollskommentarer klar den första oktober i stället.

IDAG; LÖRDAGEN DEN 1:A OKTOBER 2022.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Cypern

Cypern firar på nationaldagen den 1 oktober sin självständighetsdag (Turk-cyprioter firar årsdagen av 15 nov 1983 som självständighetsdag). Ön blev självständig från Storbritannien år 1960. År 1974 ockuperades öns norra del av Turkiet, sedan dess är norra delen av ön turkcypriotisk och den andra delen är grekcypriotisk. Historiskt har ön upplevt långa perioder av grekiskt styre. År 1571 erövrades ön av Osmanska riket. Genom ett avtal mellan Osmanska riket och Storbritannien år 1878 blev ön placerad under brittiskt styre tills självständighet beviljades 1960.
Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Kina

Kina betraktas som självständigt sedan slutet av inbördeskriget i Kina då kommunisterna under Mao Zedong gjorde uppror mot Republiken Kina, som styrdes av Guomindangpartiet under Chiang Kai-shek. Kriget varade åren 1927 till 1649 och självständigheten deklarerades 1 oktober 1949 då Folkrepubliken Kina grundades.
Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Nigeria

1472 upptäckte portugisiska sjöfarare Nigerias kust. I slutet av 1400-talet bosatte sig först portugiser och sedan holländare, fransmän och engelsmän i kusttrakterna som slavhandlare. Det brittiska inflytandet i landet ökade efter hand. I mitten av 1800-talet påbörjade britterna sin kolonisation. Nigerias självständighet från Storbritannien erkändes 1 oktober 1960. Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det sjunde folkrikaste landet i världen.
Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Tuvalu

Tuvaluöarna beboddes av polynesier sedan 1000-talet f.Kr. Ordet Tuvalu betyder grupp om åtta och syftar på att ursprungligen var åtta av de nio atollerna bebodda. Tuvalu, en ögrupp belägen i Polynesien, Stilla havet erhöll sin självständighet från Storbritannien den 1 oktober 1978. De olika öarna har upptäckts av både spanska och brittiska upptäcktsresande. Det var strategiska öar under andra världskriget då USA hade flygplats och inflytande, men det var brittiska missionärer som gjorde att öarna kom att hamna under brittisk flagg, vilken fortfarande utgör en del av Tuvalus nationsflagga.
NAMNSDAGAR:
Ragnar och Ragna

Namnsdagar för den 1:a oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Remigius (till minne av ett helgon och biskop i staden Reims på 400-talet)
1901–1985 – Ragnar
1986–1992 – Ragnar, Ragna och Ragne (utgått)
1993–2000 – Ragnar och Ragna
Från 2001 – Ragnar och Ragna
TEMADAGAR:
Bröstcancerdagen, Internationella dagen för äldre, Vegetariska världsdagen, Svenska flaskans dag och Intelligensens dag
 
Bröstcancerdagen
 
Var 6:e timme dör en kvinna i Sverige och var 6:e minut en kvinna i Europa av bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 35-55 år inom EU och den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag får 17 kvinnor i Sverige en bröstcancerdiagnos. Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation har utlyst 1 oktober till Nationell Bröstcancerdag.
 
Internationella dagen för äldre
 
1998 inrättades den Internationella dagen för äldre - International Day of Older Persons - den 1 oktober. Samma år proklamerades 1999 som FN:s äldreår - International Year of Older Persons. Det är en dag för att öka medvetenheten om åldrande befolkningens påverkan på samhället och om behovet av att se till att människor kan åldras med värdighet.
 
Vegetariska världsdagen
 
Vegetariska världsdagen är ett internationellt arrangemang och temadag som äger rum 1 oktober varje år. I Sverige arrangeras dagen av Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige. Den första världsdagen inleddes 1977 av North American Vegetarian Society, NAVS.
 
Svenska flaskans dag
 
Den 1 oktober 1955 avskaffades motboken; en dag som lite skämtsamt getts namnet "den svenska flaskans dag". Alltså en dag som syftar till alkoholhaltiga drycker. Där är jag en aning tveksam om det är en dag man ska fira eller ej?
 
Intelligensens dag

Intelligensens dag firas i flera länder den 1 oktober varje år. Dagen ska lyfta fram intelligens och den tankediversitet som intelligens tillför vårt samhälle. Intelligensens dag firas med anledning av att Mensa grundades 1 oktober 1946 i England.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A OKTOBER.

Pele -Top 10 Impossible Goals Ever Pele -Top 10 Impossible Goals Ever
1977 En era tar slut.

Edson Arantes do Nascimento mera känd som Pelé spelade idag 1977 sin sista fotbollsmatch. Det var på New Jersey's Giants Stadium inför 77 000 åskådare som denna match spelades. Det var mellan de två lag som var de enda Pelé spelat för. Nämligen brasilianska Santos och New York Cosmos. Matchen slutade 2-1 och det var Pelé som gjorde New York Cosmos ena mål. Hans sista i karriären. Pelé kunde inte förlora då han spelade första halvlek i Cosmos och avslutade matchen i sitt gamla Santos. Totalt med alla träningsmatcher inräknade spelade han 1375 matcher och gjorde 1284 mål. Det blir ett snitt på 0,9338 mål per match.
The Best of Wengerball (1996-2018) The Best of Wengerball (1996-2018)
1996 Wenger i Arsenal.

Arsene Wenger gör officiellt sin debut idag 1996 som Arsenals manager. Efter 147 matcher som spelare i lag runt och i Strasbourg sadlade han om 1984 och blev tränare. Efter Nancy-Lorraine, Monaco och japanska Nagoya Grampus Eight kom han till London och Arsenal. Här har han lyckats ta The Double, ligamästare och cupvinnare under samma säsong, två gånger. Han är ensam tränare utanför Storbritannien som lyckats med detta. 2003-04 lyckades han även få sitt Arsenal att bli ligamästare utan att ha förlorat en enda match.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A OKTOBER.

George WEAH blir 56 år.

George Manneh Oppong WEAH är född 1966 i Monrovia, Liberia.
Anfallare
61 A-landskamper för Liberia (1986-2002).

Klubbar som spelare:
Young Survivors Clareton (1981-84),
Bongrange Company (1984-85),
Mighty Barrolle (1985-86),
Invincible Eleven (1986-87),
Africa Sports (1987),
Tonnerre Yaoundé (1987-88),
Monaco (1988-92),
Paris Saint-Germain (1992-95),
Milan (1995-2000),
Chelsea (2000 lån),
Manchester City (2000),
Olympique Marseille (2000-01),
Al Jazira Club (2001-03).

Han var den förste afrikan till Europas bäste fotbollsspelare 1995.
Efter fotbollen blev han politiker och var en av kandidaterna i presidentvalet i Liberia 2005, men förlorade till Ellen Johnson Sirleaf. Weah vann sedan valet den 26 december 2017 och tillträdde som Liberias president den 22 januari 2018.
Duncan EDWARDS blev 21 år.

Duncan EDWARDS var född 1936 i Woodside, Dudley, England och dog den 21:a februari 1958 i München.
Vänster halva (Mittfältare)
15 U-, 4 B- och 18 A-landskamper för England (1949-1957).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1952-58).

Han var med att vinna engelska ligan 1956 och 1957. Tyvärr var han även med på matchen i Belgrad den 6:e februari 1958. Det var då de mellanlandade i München som Manchester Uniteds största tragedi inträffade. Flygplanet kraschade vid starten och sju spelare och fjorton andra omkom. Duncan överlevde kraschen med allvarliga skador och vårdades på sjukhus i München. Han var vältränad men frågan var om han någonsin skulle kunna spela fotboll igen. Han hade t o m ett samtal med Uniteds assisterande tränare Jimmy Murphy där han lite skämtsamt frågade: "Vilken tid är det kickoff mot Wolves? För den matchen vill jag inte missa!" Den 21 februari tillstötte komplikationer med inre blödninngar och Duncan avled på sjukhuset 21 år gammal.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 1:A OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv