• Boris dagliga blogg

Fredagen den 30:e mars 2018.

MIF Redhawks vidare i slutspelet i SHL. Vad var det för fel på Elitserien?
Är Blackburn på väg upp igen?

Spelar Wolves och Cardiff i Premier League till hösten?
Costa Ricas VM-äventyr och nya tröja.



DAGENS TRÖJA: Watfords förstatröja 2015/16
DAGENS PÅSKRIS: Chelsea

FOTBOLLSHISTORIA:
1904: Den märkligaste finalen i Spanska Cupens historia.
1946: Världens längsta match.

FÖDDA IDAG:
Sergio, Anatoliy, Jan, Karel.

DAGENS TRÖJA
WATFORDs förstatröja 2015/16

Att hitta den gula Påsktröjan idag var ganska lätt. Jag såg att i Professional Development League, den serien som innefattar U-23 lag, så vann Watford lite sensationellt över Ipswich med 2-1. Ipwich är tvåa och Watford bara sexa, så det var med glädje jag tar på mitt lags tröja idag.

DAGENS PÅSKRIS

 
Från flest säsonger, mesta mästare går jag idag till de regerande mästarna. För det var ju Chelsea som vann Premier League i våras och som är mästare få tillfället. Alltså är dagens Påskris från London och Chelsea FC.

MIF Redhawks vidare i slutspelet i SHL. Vad var det för fel på Elitserien?


Det är ju inte mycket till fotboll som kommit igång efter landskamperna. Däremot passade jag på att leta på datorn och hittade en kanal där jag kunde se Malmö Redhawks vinna den fjärde matchen i ishockeyns kvartsfinal. Det betydde att Mif Redhawks är vidare till semifinal och att seriens trea Frölunda Indians är utslagna ur SHL slutspelet. Det var kul och trots att jag har Rögle som mitt förstalag (jag är ursprungligen från de trakterna) så tyckr jag väldigt illa om att man ska hata lokala rivaler. Alltså gläds jag med Malmö och hoppas och tror att de kan gå riktigt långt i SHL. Ja, Ni hör att det är mycket engelskt med i ishockeys. Lagen har ofta ett engelskt tillnamn och SHL var från början tänkt att efterapa NHL, National Hockey League. SHL skulle då bli Sweden Hockey League, men så kom man på att det ju faktiskt kan bli Svenska HockeyLigan också. Inget fotbollslag har väl tänkt att kalla sig något engelskt även om vissa supportergrupper använt det, som Black Army och Skyblue Crew. Men Allsvenskan ska heta Allsvenskan, eller ska den heta Svenska Fotbollsligan eller Svenska Premier League?
 

Är Blackburn på väg upp igen?


England inledde omgång 39 i tredjeligan med två matcher. Tredjeligan heter League One och det var två första divisionslag som jag tittade på, eller före detta första divisionslag. Bradford AFC var 1999 till 2001 i Premier League i två säsonger, men Blackburn Rovers är ett riktigt gammalt Premier Leaguelag som faktiskt vann och blev mästare tredje Premier Leaguesäsongen 1994-95. 2011-12 åkte de ur Premier League och förra säsongen trillade de ner ytterligare ett pinnhål till League One, men nu verkar de vara på vär upp igen. Det blev seger med 2-0 hemma på Ewood Park och det tog Rovers upp i topp av tabellen. Då åtta omgångar återstår är det tre lag som dragit ifrån och kommer att göra upp om de två direktplatserna till League Championship. Det är Blackburn, Shrewsbury och Wigan. Mitt tipp är att Blackburn och Wigan tar dessa två platser.
 

Spelar Wolves och Cardiff i Premier League till hösten?


I kväll kör den andra divisionen, League Championship ett stort antal matcher i omgång 39. 20 av de 24 lagen har matcher och här har serieledande Wolverhampton en tuff bortamatch mot Middlesbrough. Cardiff har en betydligt lättare hemmamatch mot Nigel Cloughs Burton, men Burton ligger på nedflyttningsplats och försöker nog streta emot så gott de kan. Att jag nämner dessa båda matcher beror på att det är dessa två lag, Wolves och Cardiff som jag tror och hoppas ska ta klivet upp i Premier League. De ligger just nu 13 respektive 7 poäng före trean Fulham (och då har cardiff dessutom en matche mindre spelad).
 

Costa Ricas VM-äventyr och nya tröja.


Så har jag några nya landslagströjor som presenterats med ”rikiga” bilder. Först har vi VM—laget Costa Rica. De gör sitt andra VM i rad och sitt femte totalt. Första VM var i Italien 1990 och det var då som Sverige enkelt skulle besegra dessa blåbär och ta sig vidare till kvartsfinalen. Costa Rica vann med 2-1 och de var i kvarten iställer, men här blev Tjeckoslovakien för svåra och slog ut Costa Rica med 4-1. Sedan följde två VM 2002 och 2006. Här åkte laget ut i gruppspelet. Enda poäng togde 2002 mot Turkiet. 1-1 blev det, men Costa Rica var utslaget och Turkiet blev bronsmedaljörer. I förra VM blev Costa Rica lite av en kelgris. De gick sensationellt vodare från ”Dödens grupp”. Det blev seger över Uruguay, 3-1 och Italien 1-0 innan de spelade 0-0 mot England. I åttondelsfinalen mot Grekland blev det 1-1 och seger på straffar. Kvarten gick också till straffläggning men nu var det Nederländerna som vann. Åter igen hade Costa Rica blivit utslagna av Bronsmedaljören. Nu kommer de i en röd förstatröja gjord av New Balance. Det är Costa Rica och Panama som använt sig av New Balance. På håll är det en vanlig röd tröja, men det finns lite intressanta linjer och mönster som gör tröjan lite intressant ändå.

Turkiets VM-äventyr och nya tröjor.


Den andra nationen som visar upp sina nya alster är en som inte är med i VM, men som spelade 1-1 mot Costa Rica 2002 och blev trea till siat. Det är Turkiet. De har haft tillgång till tre VM. 1950 kvalificerade de sig till VM, men det verkade inte som om de tänkt på att slutspelet skulle gå i Brasilien, för de påstod sig inte ha råd att åka över Atlanten och drog sig ur. 1954 gick VM i Schweiz och då var det lagom resavstånd. I gruppspelet hmnade Västtyskland och Turkiet på samma poäng och det blev ett omspel som tyskarna vann med 7-2. Turkiet var ute och hade bara Sydkorea efter sig i tabellen. Andra och senaste gången Turkiet var i VM var 2002 i Sydkorea, där de spelade gruppspel och kom tvåa efter Brasilien. Sedan åkte de till Japan och slog ut Japan och Senegal (fast det borde ju varit Sverige de skulle mött istället) innan de fick möta Brasilien igen. Det blev 1-0 till Brasilien och Turkiet åkte tillbaka till Sydkorea där de mötte hemmanationen i matchen om bronset. 3-2 slutade de och efter att sensationellt ha vunnit ett brons i VM så har Turkiet aldrig lyckats kvalificera sig igen. Ny visar de upp sina ”traditionella” Nikeskapelser. En enkel röd förstatröja och en vit andratröja.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 30:e mars.

1904 tidernas märkligaste final i Spanska cupen

 
Idag 1904 spelades finalen i Copa del Rey… inte. Ena finallaget Club Español de Madrid hade inga motståndare, men de blev trots det inte vinnare. Español hade en märklig turnering. Den 13:e mars spelade de första matchen i turneringen mot Moderno. Den slutade 5-5 och istället för förlängning beslutade man att spela om matchen. Dagen efter tyckte Español. Moderno ville vänta 48 timmar, och fanns inte på plats dagen efter.
 

Madrid Football Federation som arrangerade turneringen förklarade Español som segrare. Till semifinalen mot Moncloa FC kunde inte Español ställa upp då de hade skadade spelare. Då lagen inte kunde komma fram med ett nytt datum lottades Español åter som segrare.
 

Finalen skulle stå mot förra årets segrare Athletic Bilbao den 26:e mars, men med alla problem med Españols matcher fram till finalen flyttades finalen till den 30:e mars. Athletic Bilbao var på plats enligt det gamla schemat den 26:e mars, men den 30:e fanns bara Español klara för match.
 

Madrid Football Federation dömde åter en gång Español som segrare, men då lämnade de övriga deltagande lagen in en protest och det beslöts att Athletic Bilbao som vann förra året skulle få spela final nästa säsong. Så ingen vann dagens final i Copa del Rey.

1946 maratonmatchen

 
Stockport County och Doncaster Rovers möttes i Division Three North Cup idag 1946. Det var en omspelsmatch, då första mötet slutade 2-2. Även i match två blev resultatet 2-2 och det krävdes förlängning. Inget lag lyckades göra något mål, men matchen skulle avgöras. Reglerna för denna cup var att matchen skulle fortsätta tills ett lag gjorde mål. Men det blev inget mål. Några i publiken kilade hem för att ta lite te och gick sedan tillbaka. Då höll matchen fortfarande på. Då klockan hade blivit sju var det så mörkt att domaren tvingades bryta. Då hade matchen hållit på i 203 minuter vilket är världsrekord än idag. Det blev ytterligare ett omspel och det blev även fyra mål i den matchen, men nu var det Doncaster som gjorde alla fyra målen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 30:e mars.

32 år Sergio RAMOS född 1986 i Camas, Spanien
Försvarare
13 U och 151 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Sevilla (1996-2005),
Real Madrid (2005-). 
Han är två gånger Europamästare 2008 och 2012 och en gång Världsmästare 2010 med Spanien.

39 år Anatoliy TYMOSHCHUK född 1979 i Lutsk, Ukraina.
Försvarare/Mittfältare
144 landskamper för Ukraina.
Klubbar som spelare:
Volyn Lutsk (1994-97),
Shakhtar Donetsk (1998-2007),
Zenit St Petersburg (2007-09),
Bayern München (2009-13),
Zenit St Petersburg igen (2013-15),
FC Kairat i Kazakhstan (2015-16).
Lag som tränare:
Zenit Saint Petersburg (2017- assisterande)

45 år Jan KOLLER född 1973 i Prag, Tjeckoslovakien.
Anfallare
3 U- och 91 A-landskamper för Tjeckien.
Klubbar som spelare:
TJ Smetanova Lhota (1978-89),
ZVVZ Milevsko (1989-94),
Sparta Prag (1994-96),
Lokeren (1996-99),
Anderlecht (1999-2001),
Borussia Dortmund (2001-06),
Monaco (2006-08),
Nürnberg (2008),
Krylja Sovetov (2008-09),
Cannes (2010-11).

46 år Karel POBORSKY född 1972 iTřeboň, Tjeckoslovakien.
Anfallare
118 landskamper för Tjeckien.
Klubbar som spelare:
TJ Třeboň (1978-84),
Dynamo České (1984-87),
Jiskra Třeboň igen (1987-88),
Dynamo České igen (1988-94),
Viktoria Žižkov (1994-95),
Slavia Prag (1995-96),
Manchester United (1996-98),
Benfica (1998-2001),
2001-02 Lazio,
Sparta Prag (2002-05),
Dynamo České än en gång (2005-07).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln