• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 11:e februari 2020

Nej, att tro att damlandslaget i basket skulle ta sig till OS var lite av en utopi.
Tre Kronor har chans att vinna Euro Hockey Tour.
112 var passande bowlingresultat igår.


IDROTTSHISTORIA:
1928: Vinter-OS nummer två invigs i St Moritz.
2007: Ännu ett guld till Anja i VM.
2010: Chester City FC utesluts ur ligan.


FÖDDA:
Rafael, Ulf, Tommy.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN MÅNDAGEN DEN 10/2 2020

Nej, att tro att damlandslaget i basket skulle ta sig till OS var lite av en utopi.


Igår så fick jag mest problem med att leta upp något inom sportvärlden som skulle ha varit viktigt. Går man tillbaka till veckoslutet så fanns det två svenska landslag som det sågs fram emot. Fast i ärlighetens namn så var det väl ingen mer än en och annan journalist som på fullt allvar skulle tro att Sveriges damer skulle kunna kvalificera sig till OS i basketboll. De spelade i en mycket märklig kvalgrupp. Sverige, Kanada, Belgien och Japan fanns i gruppen. Sverige förlorade givetvis alla tre matcherna. Kanada vann alla och tvåa blev Belgien. Dessa två lag är kvalificerade till OS. Men det är även trean i gruppen då OS går i Tokyo och därför har japan en gratis plats. Det betyder att alla utom Sverige spelar OS.
 

Tre Kronor har chans att vinna Euro Hockey Tour.


OS brukar alltid Sveriges landslag i ishockey spela. Fast det får de vänta med till 2022. Varje år spelar Tre Kronor ett antal turneringar som då är träningsmatcher, men även tävlingsmatcher. Det är alltid Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland som deltar. Problemet med ishockeylandslag är att det finns mängder med olika konstellationer när man sätter ihop lag. Ryssland påstods av experterna som kommenterade vara landets lag nummer åtta. Då var det kanske inte så konstigt att de kom sist. Sverige vann alla sina tre matcher och stod alltså som slutsegrare i Beijer Hockey Games. Tvåa blev Tjeckien och trea Finland. Turneringen ingick i Euro Hockey Tour. Karjala Tournament och Channel One Cup är redan avklarade. Kvar finns Carlson Hockey Games som spelas i Tjeckien mellan 30 april och 3 maj senare i år. Just nu leder Sverige och Tjeckien den sammanlagda tabellen med 16 poäng var. Finland har 14. Alla dessa länder har chans att vinna. Ryssland med sina 8 poäng kan visserligen komma upp i 17 poäng om de vinner alla matcher i sista turneringen, men de andra nationerna kan inte alla få noll poäng sp Ryssland får komma igen nästa säsong.
 

112 var passande bowlingresultat igår.


Vi i mitt bowlinglag kan komma igen redan om fjorton dagar. För igår presterade vi det sämsta resultatet vi någonsin haft. Med detta så tappade vi förstaplatsen även om vi har samma poäng som ettan. Lite lustigt var det ändå att min parter i laget lyckades få 112 poäng i både sin första och tredje serie. Det lustiga är att poängen är detsamma som ett ganska känt telefonnummer som vi kanske skulle kunnat ringa efter vår match igår.

IDROTTSHISTORIA från den 11:e februari.

1928: Andra vinter-OS invigs i Schweiz

För andra gången arrangerades ett Olymoiskt spel för vintergrenar. Vissa hade tidigare varit med i sommar-OS, men efter premiären av ett renodlat vinter-OS 1924 i Chamonix, så var det Europa som fick arrangera igen. I schweiziska St Moritz öppnades idag 1932 de andra vinterspelen. De pågick till den 19:e februari. Då hade 454 aktiva (438 män och 26 kvinnor) tävlat i 14 grenar i 4 sporter.

Nästan hälften av guldmedaljerna, 6 ztyckwn, togs av Norge som vann nationskampen före USA, Sverige och Finland som tog två guldmedaljer var. De svenska gulden gick till Per-Erik "Särna" Hedlund på 50 km längdskidåkning och Gillis Grafström i konståkning. På fem-milen i skidor blev det även silver, Gustav Jonsson, och brons, Volger Andersson, till Sverige som fick sitt internationelle genombrott i längdskidåkning i detta OS.

IDROTTSHISTORIA från den 11:e februari.

2007 Anja Pärson tar guld i störtlopp i VM.
 

VM i alpin skidåkning på hemmaplan i Åre var tänkt att bli en av Anja Pärsons stora framgångar. Idag 2007 gick störtloppet av stapeln och Anja vann med över en halv sekund före amerikanskan Lindsey Kildow. Detta var Anjas tredje guld i hemma-VM. Hon haderedan vunnit Super G och Kombinationstävlingen. Dessutom blev hon trea i Slalom. Detta gjorde att Sverige hamnade på andra plats i medaljligan efter Österrike. De hade båda tre guld var. Skillnaden var att alla Sveriges tre guld togs av samma person. Detta gjorde att Anja Pärson vid årets slut 2007 utsågs till vinnare av Svenska Dagbladets guldmedalj. Bragdguldet.

IDROTTSHISTORIA från den 11:e februari.

2010 Problem i Chester

Detta var året då Chester City FC skulle fira sitt 125-årsjubileum. Men så blev det inte. Laget hade hoppat mellan proffsliganorna och ligorna under. Efter fem år i Division Two blev det nedflyttning till Football Conference i slutet av säsongen 2008-09.
 

Klubbens ekonomi var nu körd i botten och även supportrarna tröttnade på hur klubben sköttes och startade en bojkott av klubbens hemmamatcher. Endast 425 åskådare följde matchen mot Salisbury City den 19 januari 2010 och i samma månad delgav Skatteverket Chester City avveckling av verksamheten pga en skatteskuld. Efter att spelarna strejkat pga uteblivna löneutbetalningar vid matchen mot Forest Green Rovers FC den 9 februari 2010 ställde ledningen för Football Conference ett ultimatum till klubben som den inte kunde hantera och idag 2010 uteslöts Chester City FC från Football Conference och alla ligaresultat för säsongen nollställdes.
 

Efter att klubben utan framgång sökt medlemskap i Welsh Premier League, avvecklades Chester City FC den 10 mars 2010. När den officiella avvecklingen av Chester City var klar började anhängarna omedelbart att bilda en ny klubb. Den supporterägda Chester FC inrättades officiellt i maj 2010.

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e februari.

Rafael VAN DER VAART blir 37 år
FOTBOLL

Rafael Ferdinand VAN DER VAART är född 1983 i Heemskerk, Nederländerna
Mittfältare
25 U- och 109 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
De Kennemers (1987–93),
Ajax (1993-2005),
Hamburger SV (2005-08),
Real Madrid (2008-10),
Tottenham Hotspur (2010-12),
Hamburger SV igen (2012-15),
Real Betis (2015-16),
Midtjylland (2016-18),
Esbjerg fB (2018).

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e februari.

Ulf STERNER blir 79 år
ISHOCKEY

Ulf Ivar Erik STERNER är född 1941 i Nedre Ulleruds församling, nära Deje i Värmland
Center
209 A-landskamper för Sveriges Tre Kronor.

Klubbar som spelare:
Forshaga IF
Västra Frölunda IF
Rögle BK
New York Rangers
St. Paul Rangers
Baltimore Clippers
Färjestads BK
London Lions
Bäcken HC
Vänersborg HC
Hammarö HC
mellan (1956 - 1974).

Sterner var länge känd som den förste svensk som spelat i NHL, då han säsongen 1964–65 spelade för New York Rangers. Det fanns dock en föregångare till honom, i den emigrerade umebon Gus Forslund, som säsongen 1932–33 spelade 48 matcher för Ottawa Senators. Sterner blev dock den första i Europa upplärde ishockeyspelaren som deltog i NHL.

IDROTTSPROFIL som föddes den 11:e februari.

Tommy BALL blev 23 år
FOTBOLL

Tommy BALL var född 1900 i Chester-le-Street, County Durham, England, och dog den 11:e november 1923 i Perry Barr, Warwickshire, England
Mittfältare
0 landskamper.

Klubbar som spelare:
Napoli (1980-94),
Juventus (1994-2005).   
Lag som tränare:
Usworth Central School (junior),
Wadley Colliery (junior),
Felling Colliery (junior).
Newcastle United (1919–20),
Aston Villa (1920–23).

Att han platsar bland min födelsedagar beror på att han lär vara den  ende engelske proffsspelare som blivit mördad. Det blev han efter ett bråk med sin hyresvärd George Stagg som hotade förgifta Balls hönor. Ball vägrade göra sig av med sina hönor och vid grälet sköt Stagg honom.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv