• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 17:e maj 2023

NATIONALDAG:
Norge

NAMNSDAG:
Rebecka
Ruben

TEMADAG:
Internationella dagen mot homo- och transfobi
Internationella telekommunikationsdagen
IT-chefens dag


RUBRIKER.

Sponsor, fisk och soffa.
Inter och Luton till final.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/5:
1974: Bayern München vinner sin första Europatitel.
2000: Första gången ett turkiskt lag vinner en Europatitel.
2004: Sepp Blatter får Hederslegionen. (mystiskt?)
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/5:
Marcus OLSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN SEXTONDE MAJ 2023.

Sponsor, fisk och soffa.
 

Sponsorn! Det är jag. Koko-gänget som golfar varje tisdag spelar 20 plus 20 kronor per man. Den som vinner de första nio hålen få halva potten och den som vinner de sista nio tar resten. Då det nästan aldrig är jag som tar hem någon pott så blir det en förlust på 40 kronor och då man bara betalar så kan man ju bli kallad; Sponsorn! Jodå, jag var sponsor igår också.

Halvtvå var jag åter i Päronhuset. Jag hade två sysslor i hemmet igår. En var sedvanlig middagslagning. Tisdag och med i matkassen fanns en fiskrätt. ”Currypanerad fisk med limesås”. Tyvärr kallas fisken bara Vit fisk numera. Då kan det variera mellan torsk och kolja, men nu hade de skickat med det tråkigt grå sejen igen. Jag brydde mig inte om att byta fick utan lagade den panerade fisken av sejen som var med. Det gick att äta och hundarna älskade rätten.

Min andra syssla var att sätta ihop Holmsund. Detta var namnet på den nya bäddsoffa som vi köpt. Det var faktiskt inte alls så svårt som ritningen visade. Där visades att man  skulle vara två, en det gick enkelt att få ihop åbäket på egen hand också.

Inter och Luton till final.
 

Då dottern slutar väldigt sent på tisdagar så hade jag hunnit ta hundarnas kvällsrunda och hustrun och jag hade börjat  börjat e-lvällen innan hon hunnit hem. Vi hann ifatt i serien Trädgårdstider och såg första semifinalen i Alla mot alla.

Sedan var det Champions League. Det var retur i semifinalen den märkliga matchen mellan Inter och Milan. Märklig var den då Inter stod som hemmalag, men även Milan var hemmalag då båda lagen har samma arena som sin hemmaarena. Med Inters 2-0 från första matchen ansåg jag förra veckan att de redan var klara för final. Det var en tät och intensiv match med en hel del chanser, men även med massor av fejkade skador där spelare bara j¨helt sonika satte sig ner planen. Sådant som alla som tittar på matcherna hatar att se. Trots detta så fortsätter olaterna och det finns tydligen inga regler som gör att man kan sätta stopp för detta som fotbollen som enda sport i hela världen tillåter.

Det var som jag trodde, nämligen att Inter var klara för final redan före matchen. Då de i sklutet av gårdagens match gjorde 1-0 var saken definitivt klar. Inter till final där de kommer att möta Manchester City, tror jag. Fast det kan ju även bli Real Madrid. Det avgörs i kväll.

Ett annat fotbollsresultat var att Luton slog ut Sunderland i kvalet till Premier League. Luton möter Middlesbrough eller Coventry i direktkvalet på Wembley.

IDAG! ONSDAGEN DEN SJUTTONDE MAJ 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Norge
 

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen i Eidsvoll dagen innan, den 16 maj). Detta inledde en kort period för Norge som självständig stat. Den 14 augusti samma år ”tvingades Norge in i en union med Sverige som varade från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden. Norges nationaldag firas i stor omfattning. Det är kanske en av de nationaldagar som har störst tradition i i hela världen.

NAMNSDAG:

Rebecka
Ruben

 

Namnsdagar för den 17:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1776 – Torpesius eller Torpes (till minne av en kristen martyr vid den romerske kejsaren Neros hov; utgått).
1776–1900 – Rebecka
1901–1985 – Rebecka
1986–1992 – Rebecka, Renée (utgått) och Rosita (nu 2 juli)
1993–2000 – Nore (utgått) och Nora (utgått)
Från 2001 – Rebecka och Ruben

TEMADAG:

Internationella dagen mot homo- och transfobi

Den internationella dagen mot homo- och transfobi, förkortning IDAHOT, är en internationell temadag vars syfte är att öka medvetande om HBTQ-rättigheter. Den firas årligt den 17 maj. Valet av datum beror av att den 17 maj 1990 slutade WHO att räkna homosexualitet som en psykisk sjukdom. Fransmannen Louis-Georges Tin nämns oftast som grundaren till temadagen.


Internationella telekommunikationsdagen

Internationella telekommunikationsdagen är en FN-dag som vill uppmärksamma vikten av telekommunikation och internet för utveckling över hela världen. Instiftad 2006.


IT-chefens dag

IT-chefens dag infaller tredje onsdagen i maj. 2004 startade TDC IT-chefens dag, som hyllar en av företags viktigaste resurser: IT-chefen. (TDC är Danmarks motsvarighet till Telia.)

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJUTTONDE MAJ.

1974 Bayern europamästare.
 

Idag 1974 spelades omspelsmatchen mellan Bayern München och Atlético Madrid i Champions League eller Mästarcupen som den kallades på denna tid. Då blev det omspel ifall finalen slutade oavgjort. Det hade matchen två dagar tidigare slutat. 1-1 efter förlängning. I dagens match var det aldrig något snack. Av de båda finaldebutanterna var Bayern överlägsen. 4-0 slutade matchen och det var Bayerns första seger i en räcka av tre raka Europamästerskap.
 

Bild: Klicka för att se avgörandet.

2000 UEFA-cup final i Köpenhamn.
 

Dagens final i UEFA-cupen spelades år 2000 på Parken i Köpenhamn. Finallagen var Galatasaray och Arsenal. Många turkar från Malmö hade åkt över för att hålla på sina hjältar från Galatasaray. Matchen slutade 0-0 och nu hade man kommit fram till att avgörandet fick ske på straffar. Här var Galatasaray överlägsna och gjorde mål på de fyra de lade, medan Arsenal bara satte en straff på sina tre försök. Jag kan lova att många av de turkar jag kände från Malmö inte brydde sig om den muslimska regel som förbjuder inmundigandet av alkohol.
 

Bild: Klicka för att se avgörandet.

2004 Blatter får fransk utmärkelse?


Idag 2004 var FIFAs dåvarande president, schweizaren Sepp Blatter inbjuden till Elyseepalatset i Paris. Här mottog han utmärkelsen Hederslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac. Hederslegionen är instiftad den 19 maj 1802 av Napoleon och är Frankrikes förnämsta statsorden. Det är presidenten som utser vem som ska få utmärkelsen, så tydligen hade Chirac ett gott öga till Blatter.

 

Bild: Hederslegionen (Ordre national de la Légion d'honneur)

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJUTTONDE MAJ.

Martin OLSSON blir 35 år.
 
Martin Tony Waikwa OLSSON är född 1988 i Gävle, Sverige.
Försvarare/Mittfältare
39 U- och 55 A-landskamper för Sverige (2006-).

Klubbar som spelare:
Högaborgs BK (2005-06),
Blackburn Rovers (2006-13),
Norwich City (2013-17),
Swansea City (2017-19),
Helsingborgs IF (2020-21),
BK Häcken (2021),
Malmö FF (2021-).

Tvillingbrodern Marcus Jonas Munuhe OLSSON har  också spelat landskamper. Närmare  bestämt två stycken. De har en svensk far och en kenyansk mor.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv