• Boris dagliga blogg

Lördagen den 16:e februari 2019

Först "På Spåret" och "Skavlan".
Sedan Queens Park Rangers och Watford.
Tyskland och Italien ger Champions Leaguelagen lite mer vila.
Nytt lag i min samling av tröjor.


FOTBOLLSHISTORIA:
1994: Franska landslaget inleder sin längsta segersvit i historien.

Diego, Marie-Ève, Bebeto.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är givetvis Watfords. Ett av mina två lag och de är fortfarande kvar i FA-cupen. Första laget som tog sig till kvartsfinalerna genom att igår i London besegra Queens Park Rangers med 1-0. Tröjan är samma som Watford använde vid gårdagens seger.

Först "På Spåret" och "Skavlan".


Till Paris gick det tåg, men till Aspen och Maputo var det landsväg som gällde i På Spåret. Det börjar lida mot slutet av detta TV:program som är ett av två som jag ser på TV. Nästa vecka är det final och det andra programmet jag ser är Skavlan. Säkerligen bara för att det kommer direkt efter På Spåret. Intressanta gäster igår, men då familjen Wahlgren var gäster för någon vecka sedan så hoppade jag av Skavlan efter fem minuter. Det var för fjantigt. Men Ebba Busch Thor, skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, ballerinan Michaela Deprince och Matthew ”Matty” Healy var all intressanta gäster.
 

Sedan Queens Park Rangers och Watford.


Intressant för mig var också veckoslutets fotboll. England har ju det utomordentligt märkliga spelschemat att cupmatcher petar bort ligaspel under veckoslutet. I alla andra Europeiska länder med ”storfotboll” spelas cuper mitt i veckan och helgen är helig  för ligaspel. Så inte i England. De lag som inte är kvar i FA-cupen får en längre vila. Det fick inte Watford som redan igår var på Loftus Road i London för att ta sig av Queens Park Rangers i åttondelsfinalen. Jag hade givetvis hittat ett ställe på datorn som visade matchen. Det var inte något övertygande eller målchansrikt spel. Båda lagen hade ett skott var på mål. Watford som ligger en division högre var givetvis laget som fick in sigg skott i mål. Det målet kom på övertid i första halvlek. Sedan bevakade Watford bara sin ledning och är vidare till kvartsfinal i FA-cupen. Vem de får möta där avgörs vid lottningen på måndag efter matchen mellan Cheslsea och Manchester United.
 

Tyskland och Italien ger Champions Leaguelagen lite mer vila.


En annan skillnad som finns i de stora ligorna i Europa och England är att man i England spelar matcherna enligt förutbestämt spelprogram. I exempelvis Tyskland och Italien så låter man  de lag som har Europacupmatcher i veckan spela sin ligamatch på fredagen. Därför var både Bayern München och Juventus igång igår. Båda vann. Juventus tog emot bottenlaget Frosinone som besegrades ganska enkelt med 3-0. Bayern München fick kämpa lite mer i Augsburg, som ledde med 2-1, men till slut vann Bayern med 3-2.
 

Nytt lag i min samling av tröjor.


Sedan har tröja nummer 646 fått sin egen plats på min hemsida. Det är så att jag alltid försöker ha en tröja från varje lag som spelar i Premier League under 2000-talet. Det fanns faktiskt  två lag som jag saknar i min samling. Det ena är Brighton & Hove Albion och det andra är Huddersfield Town. Brighton finns fortfarande tid att skaffa då de kommer att göra minst en säsong till i Premier League, men Huddersfield var det hör tid att fixa. Unisport i Danmark hade fått hem några tröjor och de var till reapris. Så då Huddersfield kommer att åka ur denna säsong beställde jag en förstatröja för en vecka sedan. Jag kunde följa mitt paket på PostNord spårning och den kom till Svågertorp i måndags. Sedan hände inget mer. Typiskt tänkte jag att laget är så dåligt att inte ens beställda varor kommer fram. Jag tog kontakt med PostNord och deras sökning resulterade i att de tydligen hittade paketet för igår kunde jag hämta ut det på ICA Maxi. Så här är tröjan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e februari.

1994 Frankrike inleder en förlustfri svit.

Idag 1994 spelade Frankrike en vänskapsmatch mot Italien i Neapel. Italien laddade för VM som Frankrike hade misslyckats att kvala in till. Därför var det lite av en sensation att fransmännen kunde vinna med 1-0. Senast de vann en landskamp i Italien var 1912.
 

Det speciella med segern var inte detta utan att det var första matchen av 30 stycken som Frankrike skulle gå obesegrade ur. Det är franskt rekord. Visserligen åkte de ut i semifinalen i EM 1996 mot Tjeckien, men det var oavgjort efter full tid och förlusten kom på straffar. Den som bröt Frankrikes förlustfria rad var Danmark som i november 1996 vann med 1-0.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 16:e februari.

Diego GODÍN blir 33 år

Diego Roberto GODÍN Leal är född 1986 i Rosario, Uruguay
Försvarare
125 A-landskamper för Uruguay.

Klubbar som spelare:
Cerro (2003-06),
Nacional (2006-07),
Villareal (2007-10),
Atlético Madrid (2010-).

Godín var som ung en lovande simstjärna. Fram tills han var 12 år gammal lyckades han vinna många nationella tävlingar och är idag innehavare av en del ungdomsrekord i simning (i Uruguay).

Marie-Ève NAULT blir 37 år

Marie-Ève NAULT är född 1982 i Trois-Rivières, Quebec, Kanada
Försvarare
70 landskamper för Kanada.

Klubbar som spelare:
Tennessee Volunteers (2000–02),
Ottawa Fury (2003),
Montreal Xtreme (2004),
Saint-Étienne (2005),
Ottawa Fury igen(2006–07),
F.C. Indiana (2008),
Chicago Red Eleven (2009),
Ottawa Fury än en gång(2010),
KIF Örebro (2013–16).

Hon var med och tog OS-brons i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

BEBETO blir 55 år

BEBETO José Roberto Gama de Oliveira är född 1964 i  Salvador, Bahia, Brasilien
Anfallare
75 landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Vitória (1981-83),
Flamengo (1983-89),
Vasco da Gama (1989-91),
Deportivo La Coruña (1992-96),
Flamengo igen (1996),
Sevilla (1997),
Vitória igen (1997),
Cruzeiro (1997),
Botafogo (1998-99),
Toros Neza (1999),
Kashima Antlers (2000),
Vitória för tredje gången (2000),
Vasco da Gama igen (2001-02),
Al-Ittihad (2002).  

Lag som tränare:
América (2009-10). 
 
Bebeto var en anfallare som firade stora framgångar under 1990-talet. Han gjorde 39 mål på 75 landskamper för Brasilien och blev världsmästare 1994. Bebeto gjorde då tre mål och bildade tillsammans med Romário ett av VM-turneringens bästa anfallspar. Även i VM 1998 gjorde han tre mål och var en bidragande orsak till att Brasilien tog hem en silvermedalj.
1994 introducerade han "vaggan" som målgest.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln