• Boris dagliga blogg

Fredagen den 4:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

OS borde varit inställt!  Almida fixade sista segerstenen.  Middag, morotskaka och Professor T.  Egypten bjöds på finalen av tama straffar från Kamerun.

NATIONALDAG: Sri Lanka
NAMNSDAG: Ansgar och Anselm
TEMADAGAR: Världscancerdagen och Vargens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 4/2:
1899: Tyska fotbollsklubben Werder Bremen bildas.
1937: Stoke sätter målrekord i en match.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 4/2:
Alexia
PUTELLAS, Mathew LECKIE, Benno MAGNUSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 3/2 2022.

OS borde varit inställt!
 

De tre senaste OS har alla gått i Asien; Sydkorea, Japan och nu Kina. För min de är det en usel plats att hålla ett sportevenemang. Jag har inga större problem med Amerika där man kan sitta uppe hava natten, men tidsskillnaden mellan Asien och Ärtgränd 7 är inte bra med tanke på att tävlingarna startar under natten och sedan fortsätter fram till middagstid. Fast som världen sett ut under de senaste två OS så är det lite av en parodi att tro att man kan tävla på lika villkor. Damerna som ska åka första längdskidloppet har i bästa fall fyra deltagare från varje elitland. Norge är ett sådant, men med coronarestriktioner så har vårt grannland bara fått ihop tre åkare. Detta är ju ett klart bevis på att de Olympiska vinterspelen i Kina inte kommer att bli rättvisa. Mycket kan sägas om Kina som land, men att många idrottare kommer att sitta i karantän under hela OS kan ju inte Kina beskyllas för. Fast att vänta med att hålla tävlingarna till 2023 hade givetvis varit det enda rätta.

Almida fixade sista segerstenen.
 

Trots att spelen invigs idag så har det redan pågått tävlingar i två dagar. Det är ju brukligt både under sommar och vinterspel. Det betyder att en del svenska idrottare redan varit i farten. Sveriges damlandslag i ishockey inledde med att möta Japan. Jag var i tron att Sverige var en toppnation på damsidan i ishockey och trodde det var en stor sensation då Japan lyckades sätta 3–1 i tom kasse i slutet. Istället så fick jag veta sanningen av kommentatorerna som påstod att Sverige gjort bra ifrån sig. Japan var i kvartsfinal i senaste VM och Sverige spelar inte ens i A-gruppen i VM. Då gick det bättre för Almida de Val och Oscar Ericsson. De representerar Sverige i curling mixed. Det var tredje matchen i OS och de mötte värdlandet Kina i en rafflande match. Kina ledde med 6-4 inför sista omgången. Där lyckades Almida i sista sten slå bort en kinesisk sten och ge Sverige tre poäng och seger med 7-6. Jag gillar curling på TV.

Middag, morotskaka och Professor T.
 

Hustrun hade en gammal klasskompis på eftermiddagskaffe och tandläkardottern slutade lite tidigare då varit och tagit tredje vaccinationssprutan. Jag hade varit och handlat för att kunna göra sista måltiden från veckans matkasse. Handlandet var för att kunna göra en vegetarisk variant. Detta sattes igång då vännen gått hem. ”Citronstekt karré med rostade rotsaker” hette maträtten. Jag hade givetvis den fläskkarrén som fanns i lådan och det veganska ärttillverkade strimlorna kallades pulled och lämpade sig som en kebabvariant, men även till det jag lagade. Det gillades av vegetarianerna. Vi gillade även alla att fira morotskakans dag efter middagen och som avslutning på familjekvällen bleb det Professor T. Denna lite udda deckare som inte heller igår innehöll något mord, men det alla trodde var en kidnappningshistoria visade sig vara betydligt djupare än så. ”Mother Love” var ett bra namn på avsnittet när man fick reda på upplösningen.

Egypten bjöds på finalen av tama straffar från Kamerun.
 

Sedan var det semifinal i de afrikanska mästerskapen och här hade jag tippat att hemmalaget Kamerun skulle kunna ta sig till final genom att slå Egypten. Jag kom in i andra halvlek och den var tydligen inte bättre än första. Det var en chansfattig och fruktansvärd oteknisk fotboll som båda lagen spelade. Kanske ska man inte beskylla spelarna för att vara dåliga, utan arrangörerna. Planen var fruktansvärt övervattnad så det var svårt att både kontrollera bollen och benen. Ibland var det lite som Bambi på hal is. Givetvis slutade det 0-0 även efter förlängningen. Det hann läggas sju straffar innan allt var över. Det var sju riktigt dåliga straffar. Fast man ska kanske inte kalla en straff för dålig om den går in. Men de fyra som gick in berodde på att målvakten slängde sig och valde fel hörn. Egyptens målvakt slängde sig i rätt hörn två gånger och den tredje gången behövde inte skottet räddas då det gick klart utanför. Det var som om Kamerun inte ville vinna. Straffskyttarna var nonchalanta och rullande bollen långsamt mot mål nästan utan ansats. Nu får de spela match om tredje pris mot Burkina Faso på lördag så blir det final mellan Sadio Mané och Mohamed Salah på söndag. Det skulle förvåna mig mycket om inte Senegal står som mästare efter den matchen.

IDAG: FREDAGEN DEN 4/2 2022.

NATIONALDAG:

Sri Lanka
 

Sri Lanka firar nationaldagen för självständighet från Storbritannien 1948. Sri Lanka var en brittisk koloni från 1796. Landet fick full självständighet som staten Ceylon 1948 och 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Landet är medlem i Brittiska samväldet.

NAMNSDAG:

Ansgar och Anselm
 

Namnsdagar den 4:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1718 – Veronika (nu 30 maj)
1718–1900 – Ansgarius (till minne av Nordens apostel, som levde på 800-talet; utgått till förmån för det modernare Ansgar)
1901–1985 – Ansgar
1986–1992 – Ansgar, Anneli (nu 21 april) och Ansa (utgått)
1993–2000 – Ansgar och Anselm
Från 2001 – Ansgar och Anselm

 
TEMADAG:

Världscancerdagen
 

Syftet med Världscancerdagen, som grundades av Internationella unionen mot cancer, är att uppmärksamma cancerfrågan, visa stöd, uppmuntra till personligt engagemang samt att påverka politiker och beslutsfattare att göra mer. I Sverige är finns flertal organisationer som uppmärksammar dagen genom olika aktiviteter. Dagen instiftades i Paris vid ett stormöte om cancerforskning. De två som skrev under var dåvarande General Direktören för UNESCO, Kōichirō Matsuura, och den dåvarande franske presidenten Jacques Chirac den 4:e februari 2000.
 

Vargens dag
 

Vargens dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och SRF, Svenska Rovdjursföreningen från 2019. Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam i Sverige. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är en dag för våra vargar, för acceptans och för en levande landsbygd med ett fullvärdigt och helt ekosystem.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4:E FEBRUARI.

1899 Werder Bremen bildas.
 

Idag 1899 träffades 16 studenter i Bremen för att bilda stadens första fotbollsklubb. Från början hette de Fußballverein Werder. Klubbnamnet Werder kommer från beteckningen för en typ av landområde som blivit översvämmat av vatten och klubbens hemvist är alldeles vid floden Weser. 1920 bytte de namn till dagens, SV Werder Bremen. Fyra år senare flyttade de in på sin hemmaarena Weserstadion, som byggts om många gånger sedan dess.

1937 Stoke tar storseger.
 

Idag 1937 var det omspel på Victoria Ground i Stoke mellan Stoke City och West Bromwich i FA-cupens fjärde omgång. Historien liknar mycket den om Tottenham från igår. I första matchen hade det blivit 2-2 och då båda lagen låg i högsta serien förväntades en spännande match. Men Stokes två stjärnspelare Stanley Matthews och Freddie Steele ville annat. De såg till att Stoke tog sin största seger genom tiderna och det är också West Bromwich största förlust. 10-3 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4:E FEBRUARI.

Alexia PUTELLAS blir 28 år.
 

Alexia PUTELLAS Segura är född 1994 i
Mollet del Vallés, Katalonien, Spanien
Mittfältare
20 U- och 93 A-landskamper för Spanien, samt 3 landskamper för Katalonien (2011-).

Klubbar som spelare:
Sabadell (2001–05),
Barcelona (2005–06),
Espanyol (2006–11),
Levante (2011–12),
Barcelona igen (2012–).

Hon har blivit U-17 världsmästare två gånger och ligamästare med Barcelona tre gånger.

Mathew LECKIE blir 31 år.
 

Mathew Allan LECKIE är född 1991 i Melbourne, Victoria, Australien
Anfallare
13 U- och 69 A-landskamper för Australien (2009-).

Klubbar som spelare:
Bulleen Lions (2007–09),
Adelaide United (2009–11),
Borussia Mönchengladbach (2011–13),
FSV Frankfurt (2012–13 lån),
FSV Frankfurt (2013–14),
FC Ingolstadt 04 (2014–17),
Hertha BSC (2017–21),
Melbourne City (2021-).

Då Australiens landslag spelar i Asiatiska fotbollsvärlden så kan Leckie titulera sig Asiatisk mästare då Australien vann detta mästerskap 2015.

Benno MAGNUSSON blir 69 år.
 

Lars Roger "Benno" MAGNUSSON är född 1953 i Ålem, Kalmar län, Småland.
Mittfältare
14 A-landskamper för Sverige (1973-81).

Klubbar som spelare:
Blomstermåla IK (Moderklubb),
Åtvidabergs FF (1969-73),
Kaiserslautern (1974),
Hertha Berlin (1974-76),
Åtvidabergs FF igen (1976),
Kalmar FF (1977-84),
Jenny BK (1985-86).

Han har vunnit två SM-guld med Åtvidabergs FF och deltagit i VM 1974. Benno är yngre bror till före detta fotbollsproffset Roger Magnusson som också kom upp i 14 landskamper.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.


 

DAGENS RHIANN.


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv