• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 22:a juni 2022

Mycket sjukhusarelatrade besök, Laxpastapotatis, Billy th Kid.

NAMNSDAG
Paulina och Paula

TEMADAGAR:
Inga

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/6:
1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
1994: Escobars självmål blir hans död.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/6:
RODRI, Miroslav KADLEC.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 21:A JUNI 2022.

Mycket sjukhusarelatrade besök, Laxpastapotatis, Billy th Kid.

Gårdagen gick i sjukvårdens och vårdcentralernas anda. Alla i familjen var iväg. Dottern hos fysioterapeut som berättade att hon skull vara sjukskriven veckan ut och träna upp sin skadade hand. Jag hade egentligen golf, men då den årliga kontrollbesiktningen av mig själv hade kallat mig till vårdcentralen klockan tio så fick golfen stå över ännu en dag. Sjukbesöket var försenat något år för pandemin. Doktorn och jag kom fram till att det mesta såg bra ut, men att det skulle tas ett antal prover om en vecka.

En detalj som hade med åldern att göra var att blodtrycket var något högt och nu fick jag mina första piller. De ska hjälpa mot det höga blodtrycket. Jag kom att tänka på reklamen där dottern berättar för sin far att Blodtrycksdoktorn fanns på mobilen. Min doktor sa att det bara är bluff och inte fungerar tillförlitligt. Slutligen var hustrun och röntgade ryggen för att konstatera om det var diskbråck. Ischias är det i alla fall och för detta gjords ett vårdcentralbesök även där. Enda plus med allt detta var att Elbogens röntgen ligger till så att jag kunde köpa två nya expansions till Carcassonne.


Mellan allt detta hann jag även laga middag som vi åt. Det var ”Laxpasta”. Men det var bara yngsta dottern som åt det. Jag hade ett förslag på att steka upp den kokta nypotatisen och använda detta istället för spagetti. Det förslaget röstad vi andra fyra för. Så igår var laxröran den samma men tillbehören fick lagas på två olika plattor.

Klockan hade blivit mycket, men vi spelade en omgång Carcassonne med de två nya expansionerna. Det är ett roligt spel, för jag trodde jag skulle sluta sist, men ännu en dag så vann jag faktiskt. Alla gick till sitt och jag såg andra avsnittet av en ny serie på Viasat. Det är den som handlar om Billy the Kid. en intressant serie som målar upp en annorlunda bild av William H. Bonney. Än så läng är det sevärt.

IDAG: ONSDAGEN DEN 22:A JUNI 2022.

NAMNSDAG
Paulina och Paula

Namnsdagar för den 22:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Tio tusen riddare (Denna benämning på dagens datum fanns i de äldsta helgonkalendarierna, till minne av 10 000 romerska soldater, som led martyrdöden på berget Ararat.) och Paulinus, (till minne av en biskop i den italienska staden Nola på 400-talet; utgått)
1901–1985 – Paulina
1986–1992 – Paulina, Pamela (utgått) och Paulette (utgått)
1993–2000 – Paulina och Paula
Från 2001 – Paulina och Paula

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A JUNI 2022.

1974 Öst mot väst.

Sammandrag av matchen Sammandrag av matchen
Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

1986 Maradona var Gud (trodde han).

Kolla in handsen av fuskaren Maradona. Kolla in handsen av fuskaren Maradona.
Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

1994 Fotboll kan gälla livet.

Självmålet som kostade livet. Självmålet som kostade livet.
USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

Sammandrag av matchen Sammandrag av matchen
Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 22:A JUNI 2022.

RODRI blir 26 år.

Rodrigo Hernández Cascante är född 1996 i Madrid, Spanien
Mittfältare
16 U- och 33 A-landskamper för Spanien (2012-).

Klubbar som spelare:
Rayo Majadahonda (2006–07),
Atlético Madrid (2007–13),
Villarreal (2013–2018),
Atlético Madrid igen (2018–19),
Manchester City (2019–).

Miroslav KADLEC blir 58 år.

Miroslav KADLEC är född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.
Försvarare
38 A-landskamper för Tjeckoslovakien (1987-93) och 26 för Tjeckien (1994-97).

Klubbar som spelare:
Slovácká Slavia Uherské Hradiště (1971-83),
TJ Vítkovice (1983-84),
RH Cheb (1984-86),
TJ Vítkovice igen (1986-90),
1. FC Kaiserslautern (1990-98),
FC Petra Drnovice (1998-2001),
1. FC Brno (2001-02).

Han har två Bundesligatitlar och en andra plats i EM 1996 på meritlistan.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 22:A JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv