2:a februari

"NAMNSDAG"

Kyndelsmässodagen:
Dagen är även kallad Marie kyrkogångsdag eller Jungfru Marie kyrkogångsdag i äldre almanackor, till minne av att Jungfru Maria 40 dagar efter jul bar fram Jesus i templet.

VIP födda den 2:a februari

Några andra som också är födda den 2:a februari

1882 – 1941 James Joyce,
 Irländsk författare. Hans roman Odysseus /  Ulysses räknas som en av 1900-talets mest betydelsefulla romaner.

1940 –  David Jason,
 Engelsk skådespelare. Jason är internationellt känd för sin roll som Jack Frost i TV-serien Ett fall för Frost.

1947 – 2009 Farrah Fawcett,
 Amerikansk skådespelare och fotomodell. 
Hon var känd för sin roll som privat-detektiven Jill Munroe i TV-serien Charlies änglar.

1987 – Gerard Piqué,
 Spansk fotbollsspelare. Han har två söner med den 10 år äldre sångerskan Shakira som han delar födelsedag med.

Några i musikens värld som är födda den 2:a februari

1927 – 1991 Stan Getz,
 Amerikansk jazzmusiker. Han anses vara en av de bästa saxofonisterna genom tiderna.

1950 – Ross Valory,
 Amerikansk musiker. Han är känd för att spela bas i rockbandet Journey, där han är en av två kvarvarande originalmedlemmar.

1975 – Billy Mohler,
 Amerikansk sångare, låtskrivare, multiistrumentalist och producent. Han är känd för att fram till 2002 spela gitarr i bandet The Calling.

Några kända personer som avled den 2:a februari

1969 Boris Karloff dog 81 år gammal i sviterna av en lunginflammation. Han var en brittisk skådespelare, främst känd för rollen som Frankensteins monster. Efter detta spelade han i ett stort antal filmer, många av dem skräckfilmer.

1987 Alistair MacLean dog 64 år gammal i sviterna av sitt alkoholberoende. Han var en brittisk (skotsk) författareav äventyrsromaner som Kanonerna på Navarone, Fruktan är mitt vapen och Örnnästet, vilka alla tre blivit framgångsrika filmer.

1996 Gene Kelly dog 83 år gammal i sviterna av ett antal strokes. Han var en amerikansk skådespelare, dansare, koreograf, sångare och regissör. Han nominerades för en Oscar 1945 för sin roll i filmen Säg det med en sång. 1951 erhöll han en special-Oscar.

2015  Calle Palmér dog 85 år gammal av naturliga orsaker. Han var en svensk fotbollsspelare som spelade i Malmö FF, och i de italienska klubbarna Legnano och Juventus, och som vann bronsmedalj vid VM 1950.

Today in history 2:a februari

Några händelser som inträffat den 2:a februari

1536
 

FÖRSTA BUENOS AIRES GRUNDAS.


  Spanjorerna grundar en stad på den sydamerikanska floden Rio de la Platas södra strand, där den mynnar i Atlanten. De ger den namnet Nuestra Señora Santa María del Buen Aire (Vår Fru den heliga Maria av den goda brisen), vilket sedermera förkortas till Buenos Aires. 1541 överges staden, men grundas på nytt 1580 och från och med 1880 blir den huvudstad i republiken Argentina.

1709
 

RÄDDNINGEN AV SELKIRK INSPIRERAR TILL ROMANEN ROBINSON KRUSE.


  Den skotske matrosen Alexander Selkirk blir räddad från den öde ö bland Juan Fernández-öarna, där han har varit skeppsbruten sedan 1704. När han återvänder till Storbritannien inspireras författaren Daniel Defoe av hans historia till att skriva romanen Robinson Kruse. Ön som Selkirk levde på i över fyra år heter idag Robinson Crusoe-ön, medan en mindre ö, väster om denna, heter Alexander Selkirk-ön.

1914
 

CHARLIE CHAPLINS FILMDEBUT.


  Den brittiske skådespelaren Charlie Chaplin gör filmdebut, då hans första film Making a Living börjar visas i USA. Detta är dock inte den första film med Chaplin, som har producerats, utan det är Kids Auto Races at Venice, som dock inte har premiär förrän den 7 februari. Venice-filmen är också den första, där Chaplin spelar ”Luffaren” (”The Tramp”), som sedermera blir hans paradroll.

1989
 

JAS 39 GRIPEN KRASCHAR VID TESTFLYGNING.


  Ett provflygplan av typen Jas 39 Gripen havererar i samband med landning på Saabs flygfält i Linköping. Orsaken är att piloten Lars Rådeström och det datoriserade styrsystemet kommer i otakt med varandra (så kallad ”pilot induced oscillation”; PIO), vilket resulterar i så kraftiga roderutslag att flygplanet rollar till vänster och slår i marken (Rådeström klarar sig oskadd).