• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 10:e maj 2022

Varför är fotbollen överlägsen andra idrotter när det gäller våld bland anhängare?
Nej till sej!
Korp-bowling, SM-final i ishockey och fotbollskval till League Championship.


NATIONALDAG:
Mikronesiska federationen

NAMNSDAG
Esbjörn och Styrbjörn

TEMADAGAR:
Fritidshemmens dag
Internationella SLE-dagen
Internationella strokedagen
Skolidrottsföreningens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 10/5:
1930: Första landskampen mellan England och Tyskland.
1947: Landskampen som gjorde att Storbritannien får ha fyra landslag.
1978: Liverpool försvarar Champions Leaguetteln.
1986: Liverpool tar The Double.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 10/5:
Henri CAMARA, Sylvain WILTORD, Rüştü REÇBER, Dennis BERGKAMP.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 9:E MAJ 2022.

Varför är fotbollen överlägsen andra idrotter när det gäller våld bland anhängare?
 
Det må vara sin sak att fotbollsmatcher är ganska händelselösa och tråkiga på planen. Det må även vara en massa delade åsikter om detta. Men när man läser ett par notiser i gårdagens tidning så måste det vara så att en del som säger sig gilla fotboll inte gör det. Här finns saker som man måste ta itu med. En del Malmöbor skämde ut sig rejält efter hemmamötet mot Mjällby. En av supportrarnas bussar fick en sidoruta krossad av en stenkastare. Tyvärr är det ofta i samband med fotboll man ser sådana här våldsamheter. Ingen människa blev dock skadad.

Det blev det i Gelsenkirchen. Här spelar Schalke 04 och de vände 0-2 till seger med 3-2 och gick på så sätt upp i Bundesliga till nästa säsong. Detta bör alla fans av sitt lag vara nöjda med. Men inte fotbollsfans. 2 000 supportrar stormade planen efter segern hemma mot St Pauli och det vilda firande på Veltins-Arena resulterade i att flera fick föras till sjukhus för vård. Det ska det även ha förekommit misshandel – bland annat där en polis kom till skada – och stölder. Tyvärr är ju fotbollen överrepresenterade då det uppstår våldsamheter vid sportevenemang.
Nej till sej!
 
Då jag var på lite klagohumör så gjorde jag slag i saken och tog kontakt med kundtjänst på City Gross. I tredje matlådan på fyra veckor har det funnits recept på goda maträtter med torsk som ingrediens i fiskmåltiden. Och varje gång har de bytt ut den vita delikata torsken mot betydligt billigare tråkigt grå sej. Alltså kände jag mig lurad och kom fram till kundtjänst och framförde klagomålet. Tjejen kunde förstå min klagan och skulle ta upp detta vidare. Dessutom så skulle vi få tillbaka halva priset av veckans matlåda. Det kunde jag erkänna var en ganska bra deal för att torsken var utbytt mot sej.

Det blev inte sejrätten igår utan ”Ugnsbakad kycklingklubba med avokadosallad”. Det blev Quornfilé till hustrun. Förutom avocadosalladen så var nog såsen det godaste. 0.5 st gul lök, rapsolja, 0.5 klyfta vitlök, 0.5 msk japansk soja, 0.5 msk honung, 0.5 tsk sambal oelek, 1.5 msk vatten, 0.5 msk smör och 0.75 dl solroskärnor. Stek löken och blanda med det övriga. Mixa det i matberedare eller med stavmixer. GOTT.
Korp-bowling, SM-final i ishockey och fotbollskval till League Championship.
 
Idrotten igår stod jag själv för till att börja med. Det var bowling i det som kallas Löddeligan. Vårt lag hade en fantastisk start där jag hade högsta poängen 172. Sedan var det totalstopp. Jag klappade ihop redan i andra serien och min kollega i tredje. En säker seger vändes i en säker förlust.

Nästa idrottsevenemang var sjätte matchen i SHL finalspelet. Färjestad hade hemmamatch mot Luleå och var tvingade att vinna om de skulle få en sjunde och avgörande match. Det stod 2-0 då jag kom in i handlingen. Det såg nästan ut att kunna stå sig, men knappt fem minuter före slutet reducerade Luleå. En utvisning gjorde att Färjestad kunde göra ett power play mål och så vann de med 3-1. Det innebär att det blir en avgörande match på torsdag. Den går i Luleå då de slutade högre i tabellen än Färjestad. Då båda finallagen vunnit alla sina hemmamatcher så ligger det närmast att tro att Luleå kommer att bli mästare.

Slutligen blev det gårdagens dos av livefotboll. Det var returmötet mellan Sheffield Wednesday mot Sunderland. Segraren är kommer att möta Wycombe på Wembley om vem som ska göra Wigan och Rotherham sällskap upp i andradivisionen League Championship till hösten. Sunderland hade 1-0 att gå på. Med en kvart kvar så lyckades hemmalaget Sheffield få in ett mål och det såg ut att gå mot förlängning. Men på tre minuters övertid kvitterade Sunderland och det innebar att de vann totalt med 2-1. Det lite lustiga i kvalet är att trean i ligan Milton Keynes blev utslaget av sexan Wycombe och fyran Sheffield Wednesday slogs ut av femman Sunderland. Nu ska alltså femman och sexan spela en direkt avgörande match om vem som ska gå upp en division.

IDAG: TISDAGEN DEN 10:E MAJ.

NATIONALDAG:

Mikronesiens federerade stater
 
Mikronesien – som autonom federation bildades Mikronesien den 10 maj 1979, med lokalt självstyre.  År 1986 utropades självständighet genom Compact of Free Association, landet är nu en suverän stat med fri anslutning till USA. Mikronesien (Mikronesiens federerade stater) består av hundratals små öar i västra Stilla havet (norr om Papua Nya Guinea) indelade i åtta territorier.
 
Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.
NAMNSDAG:

Esbjörn och Styrbjörn
 
Namnsdagar den 10:e maj i kronologisk ordning.
 
Före 1831 – Epimachus (till minne av en martyr från 200-talet; utgått)
1831–1900 – Esbjörn
1901–1985 – Esbjörn
1986–1992 – Esbjörn, Elvy och Essy (utgått)
1993–2000 – Elvy (utgått) och Elvira (nu 1 mars)
Från 2001 – Esbjörn och Styrbjörn
TEMADAGAR:

Fritidshemmens dag
Internationella SLE-dagen
Internationella strokedagen
Skolidrottsföreningens dag

 
Varje år firas Fritidshemmens dag för att uppmärksamma det viktiga pedagogiska arbete som görs inom fritidshemmen. Fritidshemmens dag infaller andra tisdagen i maj och är instiftad av Lärarförbundet 1986.

Systemisk lupus erythematosus, i regel förkortat till SLE, är en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom som kan drabba i princip alla kroppens organsystem. Latinets lupus erythematosus betyder ungefär "rött vargbett” och syftar på det ibland förekommande och för sjukdomen typiska röda, fjärilsformade utslaget över näsroten och kinderna, även kallat fjärilsexantem. Ungefär 90% av de drabbade är kvinnor och 10% män, och sjukdomsdebut kan ske i alla åldrar. Dagen har uppmärksammats sedan 2004. På engelska World Lupus Day.

Internationella strokedagen infaller andra tisdagen i maj. STROKE-Riksförbundet har genomfört Strokedagen sedan 2003. På Strokedagen sätts extra fokus på hur det är att leva med följderna efter en stroke.

Skolidrottsföreningens dag har skapats av Skolidrottsförbundet för att lyfta fram skol-IF och få fler att få upp ögonen för och lära sig vad en skol-IF är och vad den kan betyda. Dagen firas alltid andra tisdagen i maj.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E MAJ.

1930 Tyskland möter England.
 
Tyskland och Västtyskland har mött England många gånger, men idag 1930 spelades den första officiella landskampen. Den gick i Berlin. Länderna hade mötts på 1800 talet i två inofficiella landskamper och då hade England mött ett lag från Tyskland och Österrike. Dessa matcher hade alla slutat med storsegrar till engelsmännen. Sammanlagt 36-4. Dagens landskamp började likt dessa tidigare matcher då England tog ledningen i åttonde minuten. Men matchen slutade 3-3 och sedan dess har matcher mellan dess två landslag varit något extra. Speciellt matchen 1966 i VM-finalen då England vann med 4-2 efter förlängning och 3-2 målet diskuteras än idag huruvida bollen var inne eller inte.
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av matchen.
1947 Storbritannien mot resten av Europa.
 
Idag 1947 spelades den match som gör att Storbritannien får ställa upp med fyra olika landslag. Storbritannien eller rättare sagt manager Walter Winterbottom hade satt ihop ett landslag som skulle möta resten av Europa. Detta lag leddes av schweizaren Karl Rappan. Matchen gick av stapeln på Hampden park i Glasgow. Inför 130 000 åskådare utklassade Storbritannien Europa med 6-1. Lite stolta kan vi vara i Sverige då Europas mål gjordes av Gunnar Nordahl. Storbritannien hade lovat FIFA att de skulle få allt överskott från landskampen för att täcka de stora förluster FIFA gjort under det att andra världskriget pågick. FIFA tackade och gick med på Storbritanniens krav. Kravet var att Storbritannien för all framtid skulle ha rätt till att England, Skottland, Wales och Nordirland (som var världens fyra första landslag) skulle få lov att fortsätta vara egna landslag.
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av matchen.
1978 Liverpool mästare igen.
 
Idag 1978 spelade Liverpool final i mästarcupen på Wembley. Som regerande mästare fick de gå direkt in i andra omgången. Där mötte de laget som slagit ut Sveriges representant Halmstad BK. Dynamo Dresden från Östtyskland. Liverpool gick vidare med 6-3. I kvartsfinalen var det Benfica som åkte ut, 6-2. Semifinalen blev lite svårare, "bara" 4-2 över Borussia Mönchengladbach. Dagens final var mot Club Brygge. Matchens enda mål gjordes av Liverpools nyförvärv Kenny Dalglish. Han skulle vinna många titlar med Liverpool på de 501 matcher han kom att spela.
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.
1986 Liverpool tar the Double.
 
Idag 1986 spelade Liverpool FA-cup final på Wembley. De mötte en av deras värsta rivaler Everton. Veckan innan hade Liverpool säkrat ligatiteln och hade nu chansen att ta sin första the Double. Efter en jämn första halvlek visade Liverpool styrka i andra och vann finalen med 3-1. Förutom att det var första dubbeln, och hittills enda, som Liverpool tagit så skrev de in sig i historien som det första engelska lag i en FA-cup final som inte hade en enda engelsman i startuppställningen.
 
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av FA-cupfinalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 10:E MAJ.

Henri CAMARA blir 45 år.
 
Henri CAMARA är född 1977 i Dakar, Senegal
Anfallare
99 A-landskamper för Senegal (1999-2008).

Klubbar som spelare:
ASC Diaraf (1989-98),
RC Strasbourg (1998–99),
Neuchâtel Xamax (1999–2000),
Grasshopper Club Zürich (2000–01),
Sedan (2001–03),
Wolverhampton Wanderers (2003–05),
Celtic (2004–05 lån),
Southampton (2005 lån),
Wigan Athletic (2005–09),
West Ham United (2007–08 lån),
Stoke City (2009 lån),
Sheffield United (2009–10),
Atromitos (2010–11),
Panetolikos (2011–14),
Kalloni (2014–15),
Lamia (2015),
Panetolikos (2015–16),
Apollon Smyrni (2016),
Ionikos FC (2016–17),
Fostiras (2017-18).

Mest känd i Sverige är han för att han var den som slog ut Sverige och gjorde Senegals båda mål (sista Golden Goal) i åttondelsfinalen i VM 2002.
Sylvain WILTORD blir 48 år.
 
Sylvain Claude WILTORD är född 1974 i Neuilly-sur-Marne, Frankrike.
Anfallare
92 A-landskamper för Frankrike (1999-2006).

Klubbar som spelare:
Rennes (1985-97),
Bordeaux (1997-2000),
Arsenal (2000-04),
Lyon (2004-07),
Rennes igen (2007-09),
Marseille (2009),
Metz (2010),
Nantes (2011-12).

Europamästare 2000.
Rüştü REÇBER blir 49 år.
 
Rüştü REÇBER är född 1973 i Korkuteli, Turkiet.
Målvakt
11 U- och 120 A-landskamper för Turkiet (1992-2012).

Klubbar som spelare:
Korkutelispor (1985-88),
Burdurgücü (1988-91),
Antalyaspor (1991-93),
Fenerbahçe (1993-2003),
Antalyaspor (1993-94 lån)
Barcelona (2003-06),
Fenerbahçe (2004-06 lån)
Fenerbahçe igen (2006-07),
Beşiktaş (2007-12).

Reçber stod som förstemålvakt för Turkiet under VM 2002 i Japan och Sydkorea, då turkiet överraskande tog brons.
Dennis BERGKAMP blir 53 år.
 
Dennis Nicolaas Maria BERGKAMP är född 1969 i Amsterdam, Nederländerna.
Anfallare
2 U- och 79 A-landskamper för Nederländerna (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Ajax (1981-93),
Inter (1993-95),
Arsenal (1995-2006). 

Lag som tränare:
Ajax (2011-17 assisterande)

Han döptes efter den skotske spelaren Denis Law. Bergkamps flygrädsla gjorde att han valde att åka tåg eller bil till viktiga europacupmatcher med Arsenal. Detta var också anledningen att han valde att sluta i det holländska landslaget år 2000, då VM-slutspelet 2002 skulle spelas i Japan och Sydkorea.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN TREVLIG TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln