• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e juli 2022

Morotslasagne, Mut-VM, Dam-EM, Publikrkord då England vann.

NATIONALDAG:
Salomonöarna

NAMNSDAG
Klas

TEMADAG:
Hudvårdens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/7:
1957: Pelé gör debut i Brasiliens landslag 16 år och 9 månader gammal.
1990: Hemmalaget Italien vinner bronsmatchen i VM över England.

FOTBOLLSPROFIL FÖDD 7/7:
Jürgen GRABOWSKI.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 6:E JULI 2022.

Morotslasagne, Mut-VM, Dam-EM, Publikrkord då England vann.

Onsdagen var en dag utan några inplanerade aktiviteter. Alltså blev det sedvanlig morgonpromenad med hundarna, kaffe och middag. Mellantiden gick åt till blogg och läsning av deckare. Det var lite slut på sommarn med tanke på de kyliga vindarna. Fast på vår altan blåser det inte, så det gick att sitta ute. Då vår matkasse endast innehåller tre middagar per vecka, så var det sista middagen från recept igår. Det var en helvegetarisk rätt kallad ”Morotslasagne”. I ställt för köttfärsen så var det grovrivna motetter och linser i såsen och keso i ostsåsen. Just ostsåsen var lite ynklig enligt receptet så den modifierade jag själv så att det blev lite mer smakrikt.

Det blev även fjärde avsnittet av Shetland, med hustrun, innan alla letade upp sina sängar och jag stannade kvar framför Tv:n fr att se fotboll. Sommarn 2022 var ju tänkt bli en stor fotbollsfest med VM för herrar. Denna fest lyckades Sepp Blatter och hans stab i FIFA 2010 bli mutad till att ge åt Qatar. Ett osportsligt beslut på alla punkter. Qatar är definitivt inget värdigt värdland på några sätt för att hålla i ett fotbolls-VM. Dels för de vidriga förhållandena som arbetarna som jobbar med arenornas uppförande fått genomlida. Dels för att Qatar är en B-nation i fotboll som aldrig någonsin kvalat in till ett VM, och slutligen för att man kommit på att de känsliga fotbollsspelarna inte klarar av att spinga och sparka i Qatars värme under sommarmånaderna. Alltså splittras allt ligaspel i slutet av november och i december månad då VM ska gå. Jag kan säga att jag inte känner mig bekväm med detta och har lite svårt att se fram mot VM.

Så därför blev sommaren 2022s stora mästerskapsfotboll damernas EM-slutspel i England. Dessutom har detta mästerskap svenskt deltagande. Det är trettonde EM och det allra första spelads 1984. Då gick finalen i hemma- och bortamatch och då vann Sverige sitt enda stora mästerskap i fotboll räknat både bland herr- och damfotboll. I år spelas det andra dam-EM med fyra fyrlagsgrupper. Alltså andra gången med 16 deltagande länder. Premiärarena igår var Old Trafford i Manchester. Värdlandet England tog mot Österrike i Grupp A där även Nordirland och Norge ingår.

Det är lite enklare att titta på damfotboll och förstå den. Allt det taktiska är mindre komplicerat än i herrfotboll. Det blir gärna ett skott istället för en sista passning i anfallet. Enland var favorit och var det bästa lagt igår. Tyvärr blev det inte så många målchanser och inte ens målet kommer att bli utsett som något av de snyggare. Bollen var endast ett par centimeter över mållinjen. Det krävds både målkamera och VAR för att godkänna Beth Meads mål. Men som sagt; det slutade med ett rättvist 1-0 till England. 68,871 åskådare var kanske det som imponerade mest av premiärmatchen.

IDAG TORSDAGEN DEN 7:E JULI 2022.

NATIONALDAG:
Salomonöarna

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Salomonöarna är en konstitutionell monarki som erhöll självstyre år 1976 och två år senare, 7 juli 1978, erhöll landet självständighet från Storbritannien. Salomonöarna består av närmare tusen öar Stilla havet.

NAMNSDAG:
Klas

Namnsdagar för den 7:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Willibaldus (till minne av ett helgon vid namn Willibald från 700-talet)
1680–1768 – Claudius (utgått)
1769–1900 – Klas
1901–1985 – Klas
1986–1992 – Klas, Claudia (utgått) och Klaus (utgått)
1993–2000 – Klas och Kaj (nu 13 augusti)
Från 2001 – Klas

TEMADAG:
Hudvårdens dag

Hudvårdens dag är instiftad av MARIA ÅKERBERG. Maria Åkerbergs produkter är ett svenskt ekologiskt hudvårdsmärke. Vetskapen om hur innehållet i hudvårdsprodukter påverkar oss och vår miljö är grunden och drivkraften bakom företaget Dermanord som producerar märket Maria Åkerberg. Målet är helt naturliga produkter med 100% ekologiskt innehåll.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E JULI 2022.

1957 Edson Arantes do Nascimento i landslaget.

Pelé Pelé
Då han var 15 år gammal gjorde han entré i Santos, laget som han var trogen nästan hela sin karriär. Det dröjde inte länge förrän han var landslagsaktuell. Idag 1957 fick Pelé chansen då Brasilien mötte Argentina. Pelé var 16 år och åtta månader och 15 dagar gammal. Tyvärr så förlorade han sin premiär med 2-1. Men Brasilien fick ett mål. Vem gjorde det? Jo, Pelé givetvis!

1990 match om tredje plats i Italien-VM.

Kort sammandrag av matchen Kort sammandrag av matchen
På Stadio San Nicola i Bari spelades idag 1990 bronsmatchen mellan hemmalaget Italien och England. Det dröjde ända till 71:a minuten innan Roberto Baggio kunde ge sitt lag ledningen. Engelsmännen hade inte gett upp och tio minuter senare lyckades David Platt kvittera. Lagen förberedde sin på förlängning då Italien fick straff fyra minuter före slutat. Denna satte VM:s skyttekung Salvatore Schillaci. En märklig spelare som var i stort sett okänd före VM, och fortsatte vara det efter VM. En mer känd spelare fick se sig besegrad i sin sista match. Det var Englands målvakt Peter Shilton, som denna dag gjorde sin 125:e och sista landskamp.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E JULI 2022.

Jürgen GRABOWSKI blev 77 år.

Jürgen GRABOWSKI är född 1944 i Wiesbaden, Västtyskland, och han dog den 10:e mars 2022, också i Wiesbaden.
Mittfältare
1 U-, 1 amatör- och 44 A-landskamper för Västtyskland (1965-74).

Klubb som spelare:
SV 1919 Biebrich (1952-60),
FV Biebrich 02 (1960-65),
Eintracht Frankfurt (441 matcher 1965-80).

Lag som tränare:
Eintracht Frankfurt (1977).

Han spelade sin sista landskamp 1974. Det var VM-finalen mot Nederländerna. Den vanns med 2-1 och Jürgen blev världsmästare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 7:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN TORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv