• Boris dagliga blogg

Söndagen den 15:e januari 2023

NAMNSDAG:
Laura
Lorentz

TEMADAG:
Tulpanens dag
Världsreligionsdagen

RUBRIKER.

Lördagsmiddag; Tonfiskbiffar.
Intressant att inte ens studion experter fattar fotbollens regler.

Liverpool, inga vinnare och Potter bytte ner sig.
Morden i Midsomer mer spännande än Sverige i handbolls-VM.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15/1:
1958: Nordirland kvalar in till VM.
1959: Liverpools snöpligaste förlust.
2010: Lyon valde fel sponsor.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 15/1:
Joshua KING, 
SUN Xiang, 
El Hadji DIOUF, 
Essam EL-HADARY.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN FJORTONDE JANUARI 2023.

Lördagsmiddag; Tonfiskbiffar.
 

Lördag och inga direkta förpliktelser gör att det blir mycket fotboll då Premier League har matchtider så att man kan följa tre matcher direkt. Dock lyckades jag få in ett stödköp på ICA Maxi, där snurran i huvudingången fungerade igen. Detta lilla stödinköp skulle bli till gårdagens middag som jag också hann med mellan och under fotbollen. Jag hade redan köpt tonfiskbiffar och till dessa blev det potatiskrocketter, brysselkål och en hemmagjord sås som till grunden var en vanlig bechamelsås kryddad med fiskfond, vitvinsvinäger, kaviar och spicy tonfiskmjukost. Tyvärr räckte bara tonfisken till hustrun och mig själv så Rhiann fick en laxbit i stället. Annars var hennes middag den samma som vår.

Intressant att inte ens studion experter fattar fotbollens regler.
 

Fast om jag återgår till fotbollen så startade den före middagen med gårdagens stora match. Den mellan de båda Manchesterlagen United och City. Trots att matchen spelades på Uniteds hemmaarena Old Trafford så hade de flesta experter Manchester City som favoriter. Fast det laget har haft oerhört svårt att ens få ett skott på mål. Det fick de inte i första halvlek heller. I andra kom första bollen på mål och då blev det 0-1 och City tog ledningen.

När det gäller de här två lagen så har norrmannen Haaland varit nästan ostoppbar. Men Marcus Rashford i United har axlat den norska manteln. Det var han som gjorde segermålet till 2-1 för Manchester United. Han var dessutom delvis inblandad i kvitteringen då han var offside, men struntade i att ta bollen så att Bruno Fernandes kunde sätta 1-1. Detta var ett mål som givetvis alla Cityspelare ville ha bortdömt för offside. Det ville även alla de tre i studion också. Trots detta blev målet godkänt. Jag tyckte det var riktigt mysigt att höra Ljungberg och Niva vara oförstående hur målet, trots att det nu finns VAR, kunde bli godkänt.

Det är ju precis detta jag har påstått hela tiden. Det finns inga klara regler inom fotbollen. Det är därför allt blir så obegripligt. Det hade varit lättare att begripa om man inte haft VAR. Då kunde man skylla på ett dommarmisstag. Men med fyra domare på arenan och två som sitter och tittar på alla vinklar som kamerabilderna ger, så kan inte målet vara ett misstag. Eller…

Liverpool, inga vinnare och Potter bytte ner sig.
 

Det var lite mer fotboll och handboll som jag ägnade mig åt men där såg jag inte hela matcherna. Brighton mot Liverpool startade då vi åt middag. När jag kom in i matchen en kvart in i andra halvlek, så stod det 2-0 till Brighton. Det slutade 3-0 och ingen kan klaga på att det var orättvist enligt statistik och förståsigpåarna i studion. Liverpool vinner ingen liga i år. De kommer inte ens att ta sig till europacuperna i höst.

En tanke i studion var att Klopps taktik är för krävande för Liverpools spelare och att de inte längre kan klara av kraven som ligger på klubbens speltaktik. Därav kanske också de många skadorna.

Sista matchen var mellan Brentford och Bournemouth. Det låter som två lag som borde ramla ur Premier League, men Brentford är nästan ett topplag och hade inga större svårigheter att vinna med 2-0. De två sista segerlagen ligger nu sjua och åtta i tabellen. Det är placeringarna före Liverpool och Chelsea. Tränare Graham Potter bytte alltså ner sig mitt under säsongen som lämnade Brighton för ett mediokert Chelsea. Fast han förstärkte ju sitt lönekuvert.

TRAILER TRAILER

Morden i Midsomer mer spännande än Sverige i handbolls-VM.
 

Handbollen fick stå över första halvlek mellan Sverige och Kap Verde och det blev ett avsnitt Morden i Midsomer från säsong 15 från 2013 som handlade om en av alla Midsomerorter där man specialiserat sig på schackspel. Ett överfall från ett år tillbaka orsakar ett antal mord då den överfallna flickan vaknar upp från sin koma. ”The Sicilian Defence” hette det och mördaren var rollfiguren som Julie Graham spelade.

Hon är också åklagare Rhona Kelly och Perez chef i serien Shetland, och Marling's jazz clubs ägarinna i deckarserien Ridley. Fast det är klart att det inte finns något avsnitt av Morden i Midsomer utan att man känner igen ett par skådespelare från andra serier eller filmer.

Handbollen går knappast att kommentera, utan det blir samma omdöme som de senaste dagarna. Sveriges motståndare igår var Kap Verde och de hade också likt Sverige vunnit sin första match. Då borde det kunna bli en jämn gruppspelsmatch, not! Då jag kom in i halvtid stod det 19-8. Sedan lade Sverige mer eller mindre av och lät Kap Verde vinna andra halvlek med 19-15. I och för sig lite oroväckande, men 34-27 var en säker seger.

IDAG: SÖNDAGEN DEN FEMTONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Laura
Lorentz

 

Namnsdagar den 15:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Maurus (till minne av en helgonförklarad fransk benediktinmunk från 500-talet; utgått)
1901–1985 – Laura
1986–1992 – Laura, Lauritz (utgått) och Lotten (utgått)
1993–2000 – Laura och Liv (nu 12 april)
Från 2001 – Laura och Lorentz

TEMADAG:

Tulpanens dag.
 

Tulpanens dag har funnits sedan 1990 och firas den 15 januari varje år. Att blomman har en egen dag är en självklarhet med tanke på dess popularitet. Normalt tänker man på Nederländerna då man hör blomman tulpan.  Redan under mitten av 1500-talet kom tulpanen till Europa och en tid därefter insåg man att klimatet i Nederländerna var ypperligt för odling. Men faktum är att svenskarna är de som köper flest tulpaner i världen. Varje år odlas omkring 160 miljoner tulpaner i Sverige som sedan får ett nytt hem. Förpackningen är då ofta märkt med sigillet ”Från Sverige”.

TEMADAG:

Världsreligionsdagen
 

Världsreligionsdagen markeras varje år den 3:e söndagen i januari. Dagen blev instiftad år 1949 av det amerikanska bahá'í-samfundets nationella andliga råd.
På världsreligionsdagen anordnar lokala bahá'í-samfund och -grupper över hela världen paneldebatter, man läser från de olika religionernas heliga skrifter och det framsäges böner från bland annat buddhismen, hinduismen, islam, judendomen, konfucianismen, kristendomen, daoismen och bahá'í.

Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FEMTONDE JANUARI.

1958 Nordirland till VM för första gången.
 

Nordirland tar sig till VM för första gången samtidigt som Italien missar VM för enda gången i historien. Dittills!
Inför VM i Sverige spelades idag 1958 den sista matchen i den kvalgrupp som bestod av Italien, Portugal och Nordirland. Italien ledde på fyra poäng och Nordirland och Portugal hade tre poäng. Då Portugal spelat alla sina matcher stod det en VM-plats på spel. Segraren mellan Nordirland och Italien skulle få åka till Sverige.

Nordirland gjorde två mål i första halvlek. I andra kom Italien tillbaka men orkade bara få in ett mål bakom Harry Gregg. Detta resulterade i att Nordirland för första gången hade kvalificerat sig till ett världsmästerskap i fotboll. Italien missade avancemang och detta är hittills enda gången som italienarna missat ett VM-slutspel. Detta i sin tur innebar att en fjärdedel av alla lag i VM 1958 kom från Storbritannien, då England, Skottland och Wales också var med.

Ja, det förstås, 2017 var det Sverige som satte käppar i det italienska hjulet och såg till att Italien missade sitt andra VM i historien.

1959 Kanske Liverpools värsta förlust.
 

Vissa Liverpool-fans våndas ibland och undrar vad deras lag håller på med. Då ska man titta tillbaks till idag 1959 och komma ihåg att det har varit värre. Det anses vara den största missräkningen i Liverpools historia då de 1959 mötte icke-liga laget Worcester City. Visserligen befann sig Liverpool i Division två på den tiden, men Worcester skulle bli en munsbit. Det blev det inte. Det blev 2-1 och Liverpools mål kom i sista minuten, så det var aldrig riktigt nära. Och det snöpligaste av allt var kanske att Worcesters 2-0 mål i 81:a minuten var en lobb över egen målvakt av Liverpool-backen Dick White.

2010 Lyon skriver nytt sponsoravtal.
 

Idag 2010 fick Lyon ett sponsoravtal med Sony och kunde göra reklam för Playstation 3. Det hade kostat klubben för mycket att spela sponsorlöst under hösten. Fast man hade skrivit avtal med BetClic. Problemet var bara att fransk lag förbjöd fotbollslag att göra reklam för alkohol och spelbolag. Även utländska lag som t ex Liverpool med sitt Carlsberg fick täcka över eller ha annan sponsor då de mötte lag i Frankrike.

I åttondelsfinalen mot Real Madrid i Madrid hade Lyon ingen sponsor då Sony-avtalet inte gällde Europamatcher. Real Madrid hade däremot sitt Bwin på bröstet. Men de hade de inte så mycket för. Lyon slog ut Real och tog sig till semifinal i Champions League denna säsong.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FEMTONDE JANUARI.

Joshua KING blir 31 år.
 

Joshua Christian Kojo KING är född 1992 i Oslo, Norge
Anfallare
19 U- och 62 A-landskamper för Norge (2007-).

Klubbar som spelare:
Romsås (1998-2006),
Vålerenga (2006-08),
Manchester United (2008-13),
Preston North End (lån 2010),
Borussia Mönchengladbach (lån 2011),
Hull City (lån 2012),
Blackburn Rovers (lån 2012),
Blackburn Rovers (2013-15),
Bournemouth (2015-21),
Everton (2021),
Watford (2021-22),
Fenerbahçe (2022–).

King är en av de få landslagsspelarna i Norge som aldrig spelat i norska högstaligan. Han har en gambisk far och en norsk mor.

SUN Xiang blir 41 år.
 

SUN Xiang är född 1982 i Shanghai, Kina
Försvarare/Mittfältare
5 U- och 69 A-landskamper för Kina (2000-13).

Klubbar sin spelare:
Shanghai Cable 02 (1995-2001),
Shandong Luneng (2001-10),
PSV Eindhoven (lån 2007),
Austria Wien (lån 2008-09),
Guangzhou Evergrande (2010-14)
Shanghai SIPG (2015-16).

Xiang är tvillingbror med den kinesiska landslagsmannen (3 landskamper) Sun Ji. Den 20 februari 2007 blev Xiang den första kinesiska spelaren som deltagit i UEFA Champions League, detta gjorde han i en match med PSV Eindhoven mot Arsenal FC som slutade 1–0.

El Hadji DIOUF blir 42 år.
 

El Hadji Ousseynou DIOUF är född 1981 i Dakar, Senegal
Anfallare
70 A-landskamper för Senegal (2000-08).

Klubbar som spelare:
Sochaux (1998-99),
Stade Rennais (1999-2000),
Lens (2000-02),
Liverpool (2002-05),
Bolton Wanderers (lån 2004-05 + transfer 2005-08),
Sunderland (2008-09),
Blackburn Rovers (2009-11),
Rangers (lån 2011),
Doncaster Rovers (2011-12),
Leeds United (2012-14),
Sabah FA (2014-15)

Han blev utsedd till Årets fotbollsspelare i Afrika av Afrikanska fotbollsförbundet både 2001 och 2002. Han har dessutom röstats fram till Afrikas bäste spelare (BBC African Footballer of the Year) 2002.

Essam EL-HADARY blir 50 år.
 

Essam Kamal Tawfiq EL-HADARY är född 1973 i Kafr El-Battikh, Damietta, Egypen
Målvakt
159 A-landskamper för Egypten (1996-2018).

Klubbar som spelare:
Damietta (1991–96),
Al Ahly (1996–2008),
Sion (2008–09),
Ismaily (2009–10),
Zamalek (2010–11),
Al Merreikh (2011–13),
Al-Ittihad Alexandria (2012 lån),
Wadi Degla (2013–14),
Ismaily igen (2014–15),
Wadi Degla (2015–17),
Al-Taawoun (2017–18),
Ismaily igen (2018–19),
Nogoom (2019-20).

I maj 2018 blev han uttagen i Egyptens trupp till fotbolls-VM 2018. Han stod i sista gruppspelsmatchen mot Saudiarabien och blev därmed VMs äldste spelare genom tiderna 45 år och 161 dagar gammal.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln