• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 22:a februari 2023

NATIONALDAG:
 Saint Lucia

NAMNSDAG:
Pia

TEMADAGAR:
Alla scouters dag
Askonsdagen
Internationella brottsofferdagen 

RUBRIKER.

Bokrea och fastlagsbullar.
Hur intressanta blir returerna av gårdagens Champions Leaguematcher?


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/2:
1913: Arsenal meddelar att de hittat en ny hemmaarena.
2003: Leicester City förblir Leicester City.
2006: Australien meddelar att de hittat en ny världsdel.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/2:
Sergio ROMERO, 
Branislav IVANOVIĆ, 
Brian LAUDRUP, 
Marc WILMOTS. 

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TJUGOFÖRSTA FEBRUARI 2023.

Bokrea och fastlagsbullar.
 

Mina två uppgifter igår var ganska viktiga för familjen. Efter att de kryssat i ett tjugotal böcker i Bokreakatalogen så sändes jag ut för att införskaffa dessa igår då bokrean startade. Då döttrarna är gudmödrar till ett ganska stort antal barn, så var barn- och pysselböcker utmärkta presenter som sedan skulle kunna delas ut resten av året på diverse födelsedagar. På så sätt var det många böcker som behövdes och vissa skulle jag fixa både två och tre exemplar av. Jag lyckades ganska bra, med hjälp av expediter på Akademibokhandeln på Mobilia, att få tag i två bärkassar böcker. De hade även fixat kön till betalningen vid disken bra. Det bestod i en lång kö och sedan kunde man gå till de två kassorna. Det fanns även en tredje kassa.
Där stod en skylt att det endast var betalning av de som hade Swish. Expediten ropade också ut att om man ville betala med Swish så kunde man komma till hennes kö. Under tiden jag stod i kön så var det tre kunder som vandrade före och gick till expediten med Swish. Alla tre fick uppmaningen att slå in Akademibokhandelns Swishnummer på sin mobil. Alla de tre som jag såg tittade förvånat ömse på expediten och ömse på sitt kontokort och mumlade ett ytterst förvånat: Mobilen??? Ursäkta att jag verkar vulgär, men hur djävla korkade är inte människan ibland?
 
På vägen hem med böckerna skulle jag även fixa gårdagens stora maträtt. Eller maträtt och maträtt; Semlor, hetväggar eller fastlagsbullar. Många skulle ha denna godsak igår. Konditoriet på Mobilia hade napoleonbakelser då inget annat konditori sålde denna bakelse för några månader sedan. Alltså trodde jag att jag skulle kunna köpa en vanlig fastlagsbulle, en laktosfri, en vegan och en liten bulle. Efter att ha väntat på min tyr ett tag var jag äntligen framme för att få reda på att de bara hade en sorts bullar. Samma svar fick jag på några andra konditorier och jag trodde att det kanske var så enkelt att de hade dessa varianter på ICA Maxi. Nej, de hade de inte.
 
Jag stannade till i hemmet för att laga middag och lämna över mina inköp. Under eftermiddagen sattes hustrun att ringa runt till Malmö stads samtliga konditorier. Fast det räckte med tre stycken innan vi fick napp på Konditori Regement. Där hade de alla de varianter som vi skulle ha och dessutom några till, skulle det visa sig då jag var där strax efter fyra. Då det var jag som skulle ha en vanlig så passade jag på att ändra på det då jag kom dit. Det blev en chokladsemla i stället. Det finns bild på denna. Vår helgfirande vän kom efter jobbet och vi hade fastlagsbullesfest och avslutade det hela med två partier Ticket to Ride San Francisco. Som vanligt var det vår gäst som vann, men i andra omgången förlorade han för första gången och jag stod som segrare. Också det för första gången.

Hur intressanta blir returerna av gårdagens Champions Leaguematcher?
 

Innan bullfesten hann jag titta klart på veckans program av Alla mot alla och efter bullfesten var det fest på Anfield i Liverpool. Liverpool var tillbaka i gammalt slag och redan efter en kvart hade de ledningen med 2-0 mot Real Madrid. Efter en livlig första halvlek hade målvakterna gjort vars ett horribelt misstag som slutat i mål för motståndaren. Real Madrid hade dessutom kvitterat till 2-2. Den hyfsat jämna första halvleken förändrades totalt i andra. Redan efter några minuter hade Real Madrid ledningen. Benzema spädde på med ytterligare två mål i en halvlek där Real Madrid var fullkomligt överlägsna. En bortaseger med 5-2 betyder med 99,99 % säkerhet att Real Madrid är vidare. Apropå Benzemas första mål så säger matchstatistiken att han gjorde detta, men jag är inte säker på att hans skott ens hade gått på mål om inte Joe Gomes touchat bollen. Alltså står han som självmålsskytt i min statistik. I andra matchen är det också avgjort. Napoli ångar på i Serie A och deras 2-0 borta mot Eintracht Frankfurt gör att det även där blir en ointressant returmatch.

IDAG! ONSDAGEN DEN TJUGOANDRA FEBRUARI 2023.

NATIONALTAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Saint Lucia
 

Saint Lucia är en stat i Västindien (Karibien) som har tillhört både Frankrike och Storbritannien. År 1814 övergick det till att helt ägas av Storbritannien. År 1967 fick Saint Lucia självstyre och blev helt självständigt den 22 februari 1979. Därav firar landet sin nationaldag idag.

NAMNSDAG:

Pia
 

Namnsdagar den 22:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Petrus Cathedraticus (vilket förkortades till Petr. Cath., som gjorde att dagen i folkmun kom att kallas Peter Katt.)
1901–1985 – Martina
1986–1992 – Martina (nu 10 november) , Tim (utgått) och Tina (utgått)
1993–2000 – Marina (nu 20 november) och Marlene (nu 4 april)
Från 2001 – Pia

TEMADAGAR:

Alla scouters dag eller Thinking Day
 

Thinking Day firas den 22 februari över världen av scoutorganisationer anslutna till WAGGGS, d.v.s. flickscoutrörelsen. Den 22 februari valdes på grund av att både scoutings grundare Sir Robert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwells och hans fru Olaves firade födelsedag denna dag. Ända sedan 1924 har den här dagen firats.
 

Askonsdagen
 

Askonsdagen är en kristen helg. Den infaller onsdagen efter fettisdagen, som i sin tur är tisdagen efter söndagen Quinquagesima, fastlagssöndagen.
Askonsdagen är första dagen i fastetiden. Den har fått sitt namn efter den kristna sedvänjan att strö välsignad aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Under askonsdagens mässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet.


Internationella brottsofferdagen 
 

Initiativet till Internationella Brottsofferdagen togs av Björn Lagerbäck, dåvarande ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund (idag Brottsofferjouren Sverige), 1989. Datumet den 22 februari valdes för att det skulle vara mörkt vid ljusmanifestationen som hölls för att uppmärksamma de brottsutsattas situation. Idén spreds sedan vidare till andra länder där dagen nu också uppmärksammas.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOANDRA FEBRUARI.

1913 Arsenal ska flytta.
 

1913 kungjordes flytten som skulle ske under sommaren. Idag 1913 meddelade Arsenal att ägaren Henry Norris letat och funnit en ny arena. Manor Ground i Plumstead söder om Temsen skulle överges då publiksiffrorna varit i fallande och en kris hotade klubben. Man skulle flytta norr om floden till en arena som hette Highbury och som kom att bli Arsenals hemmaarena i 93 år.

2003 Leicester City har omröstning i halvtidspausen.
 

Leicester City spelade idag 2003 hemmamatch i First Division som egentligen var division två. matchen slutade 4-0 och det var Leicester glada för. Men fansen gick hem från matchen och kände sig nöjda av ett annat skäl också.

Leicester hade från början haft namnet Leicester Fosse. 1919 hade klubben haft problem och ombildades som Leicester City. Nu hade klubbledningen kommit på att man skulle byta tillbaka till Leicester Fosse, men man ville inte göra det utan fansens "tillstånd". Därför hade alla besökare till dagens match (31 438) fått en skylt med ett C och en med ett F. I halvtidspausen fick alla hålla upp sin skylt. Som ses på bilden så var C för City det alternativ som vann och klubben heter fortfarande Leicester City.

2006 Australien tillhör Asien.
 

Idag 2006 spelade Australien mot Bahrain i kvalet till Asiatiska mästerskapen. Det var Australiens första match som medlem i Asiatiska fotbollskonfederationen. Australiska fotbollsförbundet bildades 1922. Sedan 1966 tillhörde de Oceaniens fotbollskonfederation. Då Australien var ganska överlägset i sin världsdel ansåg de att de skulle få bättre motståndare om de fick spela i Asiatiska zonen.  2005 blev de inbjudna av Asien att gå över och alla instanser godkände detta.

I ärlighetens namn kunde Australiens fotbollsförbund lika gärna erkänt att det var för att enklare komma med i VM. De är så bra att de ganska lätt kan kvalificera sig till VM från Asienkvalet. Även i Oceanien vann de, men segraren från Oceaniengruppen får slutkvala mot en Syd- eller Mellanamerikansk motståndare. Denna dubbelmatch är oftast mycket svårare att vinna.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOANDRA FEBRUARI.

Sergio ROMERO blir 36 år.
 

Sergio Germán ROMERO är född 1987 i Bernardo de Irigoyen, Argentina
Målvakt
23 U-, 4 OS- och 96 A-landskamper för Argentina (2007-18).

Klubbar som spelare:
Almirante Brown (1996–97),
CAI (1997–2003),
Racing Club (2003–07),
AZ (2007–11),
Sampdoria (2011–15),
Monaco (2013–14 lån),
Manchester United (2015–21),
Venezia (2021-22),
Boca Juniors (2022–).

I maj 2010 blev Romero uttagen av Diego Maradona i Argentinas trupp till VM 2010. Han blev dessutom uttagen till VM 2014. Romero blev stor hjälte när han i semifinalen mot Holland räddade två straffsparkar, vilket tog Argentina till VM-finalen. Dock förlorade Argentina finalen med 0-1 efter mål av Mario Götze.

Branislav IVANOVIĆ blir 39 år.
 

Branislav IVANOVIĆ är född 1984 i Sremska Mitrovica, Jugoslavien (nuvarande Serbien)
Försvarare
38 U- och 105 A-landskamper för Serbien (2003-18).

Klubbar som spelare:
Remont (2001-02),
Red Star (2002-03),
OFK Beograd (2003-06),
Lokomotiv Moskva (2006-08),
Chelsea (2008-17),
Zenit Saint Petersburg (2017-20),
West Bromwich (2020-21).

Med Chelsea vann han ligan två gånger, FA-cupen tre gånger och Ligacupen 

Brian LAUDRUP blir 54 år.
 

Brian LAUDRUP är född 1969 i Wien, Österrike
Mittfältare/Anfallare
23 U- och 82 A-landskamper för Danmark (1984-98).

Klubbar som spelare:
Brøndby IF (1979-89),
Bayer Uerdingen (1989-90),
Bayern München (1990-92),
Fiorentina (1992-93),
Milan (1993-94),
Glasgow Rangers (1994-98),
Chelsea (1998-99),
FC Köpenhamn (1998-99),
Ajax (1999-2000). 

Hans far Finn Laudrup hade spelat i det danska landslaget och brodern Michael skulle komma att bli en av de bästa danska spelarna genom tiderna. Brian föddes i Wien eftersom hans far spelade i klubben Wiener SC.

Marc WILMOTS blir 54 år.
 

Marc Robert WILMOTS är född 1969 i Dongelberg, Belgien
Mittfältare
18 U- och 70 A-landskamper för Belgien (1986-2002).

Klubbar som spelare:
CS Jodoigne (1980-85),
Sint-Truiden (1985-88),
Mechelen (1988-91),
Standard Liège (1991-96),
Schalke 04 (1996-2000),
Bordeaux (2000-01),
Schalke 04 igen (2001-03). 
 
Lag som tränare:
Schalke 04 (2003 spelande),
Sint-Truiden (2003-04),
Belgiens landslag (2009-12 ass. tränare)
Belgiens landslag (2012-16),
Elfenbenskustens landslag (2017),
Irans landslag (2019),
Raja CA (2021-22).

Efter att ha slutat som fotbollsspelare gav sig Wilmots in i politiken, och blev senator och där satt han i två år. Han tillhörde partiet Mouvement Réformateur.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv