• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 15:e april 2021

Inte fan var det sommar igår!
Korsord och Putte Koch.
Nobby Stiles.
Rögle i semi efter fyra raka.
Två engelska, ett franskt och ett spanskt.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/4:
1889: Första gången en avbytre används. Andra gången var 65 år senare.
1989: Hillsboroughkatastrofen kostar 96 människors liv.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/4:
John, Teddy, Finidi.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 14/4 2021.

Inte fan var det sommar igår!


Som jag skrev förrgår så var det Tiburtiusdagen. Då ska björnarna lämna sitt ide. Det kan kanske stämma, men andra punkten som dagen skulle åsyfta var att det var första sommardagen i Sverige. Eller åtminstone södra Sverige. Södra Sverige och södra Sverige. När man hör om väderlek i södra Sverige så brukar det sällan stämma för Skåne. Södra Sverige är nationell bemärkelse oftast i Stockholmstrakten. I så fall måste Jönköping tillhöra Södra Sverige och där meddelade dottern att hon fått skrapa rutorna på bilen. Denna syssla är mycket sällan något man sysslar med på sommaren. Med andra ord; Det var ingen sommardag igår. Visst sken solen och man skulle kunna sträcka sig till en tidig vårdag, men vindarna var kalla och några shorts är inte att tänka på. Åtminstone inte denna vecka.
 

Korsord och Putte Koch


Fast efter hundpromenad och middag så satt jag faktiskt ute på altanen i någon timme och hade den stora korsordslösardagen. Fast framåt fyratiden blev vindarna kyliga och det var tid att gå in i värmen. Förutom korsorden i två av Kvällsstundens senaste nummer så läste jag även lite ur innehållet. Båda numrens sportprofil handlade om en fotbollsspelare. Den ena var Putte Koch. Han var både landslagsspelare i fotboll, ishockey och bridge. Han tvingades att sluta sin fotbollskarriär i förtid då han drabbades av en skada. Hade det varit idag hade han kunnat opereras och vara tillbaka på planen inom en månad. Men meniskskador kunde man inte operera på Puttes tid. Han var även den som ledde landslaget under deras storhetsperiod då det blev både OS-guld och brons och brons i VM. Han avslutade sin långa karriär med att vara kommentator och tipsexpert i TV. 1979 avled han 78 år gammal.
 

Nobby Stiles.


Den andre spelaren som var omnämnd i Kvällsstundens nummer 15 blev också 78 år, men dog inte förrän i höstas. Det var Nobby Stiles som större delen av sin karriär spelade i Manchester United. Han var en liten ettrig defensiv mittfältare som var starkt bidragande till att England tog VM 1966. Det var speciellt i semifinalen mot Portugal som han gjorde så att hela VMs stora stjärna Portugals Eusebio inte fick ett enda tillfälle att briljera. Ett speciellt signum som även gjorde Nobby känd var de två utslagna framtänderna som syntes tydligt i hans leende. En annan lustig detalj om Nobby var att då han startade spela i Manchester United så tyckte tränarna att han betedde sig lite märkligt i vissa situationer. Det visade sig att Nobby inte en såg tvärs över planen. Efter att glasögon och linser på matcherna fixats så blommade hans storhetstid som spelförstörare för motståndarlagen.
 

Rögle i semi efter fyra raka.


Innan det var dags för Champions League att plocka ut de sista två semifinallagen så lyckades jag hitta en fulstream på Rögles match uppe i Göteborg i det fjärde kvartsfinalmötet mellan dem och Frölunda. Det var imponerande att se Rögle spela. De var fullständigt överlägsna. Matchen slutade 6-1 och med fyra raka segrar för Rögle är de vidare till semifinal. Även Växjö tog sig till semi efter fyra raka segrar över Färjestad. Luleå och Örebro ligger bäst till i de andra två kvartarna, men de har bara spelar tre matcher.
 

Två engelska, ett franskt och ett spanskt.


Sedan var det Champions League och en sak som jag tydligen är ensam om i hela världen är att jag inte vill se två lag från samma land i final. Med ett engelskt och ett franskt lag redan klara så hade det ju enligt mitt sätt att se det varit bäst om de två kvarvarande engelska lagen också blivit utslagna. Men å andra sidan så skulle båda kunnat ta sig vidare. Liverpool var bättre än Real Madrid igår och hade de kunnat få bollen på mål i alla sina chanser skulle två mål lätt ha rullat in. Nu är Liverpool ganska värdelösa på att få sina skott på mål och Real var nöjda med det. Alltså 0-0 igår och Real Madrid kommer att möta Chelsea i semifinal. Sedan hade det varit synd om Manchester City om de åkt ut mot Borussia Dortmund. City var det klart bästa lagen och troligen det bästa av alla som är kvar. De ledde med 2-1 efter match ett och även om Dortmund gjorde 1-0 igår så räckte inte det. Men det var bara en tidsfråga innan City skulle vända och till slut hade de vunnit med 2-1 även igår. De kommer att möta Paris SG i semifinal. Det kan alltså fortfarande bli två lag från samma land i final, men jag hoppas och tror på en kommande final mellan Manchester City och Real Madrid.

IDAG: TORSDAGEN DEN 15/4 2021.

TEMADAG:
Internationella biomedicinska analytikerdagen

Biomedicinsk analytiker är ett yrke av att utreda sjukdomars orsaker, ta prover och göra laborativa analyser. International Biomedical Laboratory Science Day instiftades på ett möte av BLS (Biomedical Laboratory Science) i Oslo 1996. Tanken är att man åtminstone en gång per år vill påminna om den yrkesgrupp som sällan uppmärksammas i den svenska sjukvården.
 

NAMNSDAGAR:
Olivia och Oliver

Olivia infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.

Oliver infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Under sex år fanns även Ove som namnsdag idag. Hans dag är numera 13 februari.

Innan Olivia infördes så var dagen idag ägnad åt Olympias eller Olympiades. Han en martyr i Persien, som dog 304.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15:E APRIL.

1889 första avbytare i en landskamp

James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte. James Trainer som indirekt blev orsaken till fotbollens första spelarbyte.

Idag 1889 spelades en match i de Brittiska mästerskapen mellan Wales och Skottland. Då detta var tiden före avbytare kunde komma in togs ofta bara elva spelare ut. En var Wales målvakt James Trainer. Problemet var bara att hans klubblag Preston North End vägrade släppa iväg honom till landskampen. Vad värre var var att de inte meddelade detta förrän strax innan matchen skulle börja. Wales fick snabbt tag i Sam Gillam. Ett nytt problem var bara att han inte skulle hinna till arenan före avspark.
 

Det väntades inte in någon Gillam utan matchen satte igång på avtalad tid. Wales hade då fått tag på en lokal ung amatörspelare Alf Pugh som fick starta. 30 minuter in på matchen byttes han av mot Gillam som alltså blev världshistoriens första spelarbyte. Matchen slutade 0-0 och det var första poängen Wales någonsin tagit mot Skottland på 14 landskamper. Det var även Alf Pughs enda framträdande i ett landslag. Avbytare i landslagssammanhang kom inte förrän till kvalet till VM 1954. Då hade FIFA beslutat att det var tillåtet med avbytare vid skada.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15:E APRIL.

1989 Hillsborougholyckan

Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool. Hillsborough Memorial på Anfield i Liverpool.

Idag 1989 inträffade den läktarkatastrof som kanske blivit mest ihågkommen och som där offren hedras varje år. Liverpool hedrar dem vid varje match då de har 96 insytt i nacken på deras matchtröjor. 96 var det antal personer som dog då FA-cup semifinalen mellan Liverpool och Nottingham skulle blivit en storartad fotbollsfest. På den tiden spelades semifinalerna på neutral arena. I detta fall Sheffield Wednesdays Hillsborough. Numera går matcherna på Wembley och är mer kontrollerade.
 

En orsak till olyckan var att man hade höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Efter denna olycka revs alla ”huliganstaket” ner på alla engelska arenor. Andra problemet var många som tryckte på och ville in, inte hann till matchens början. Polisen beslöt då att öppna portarna man använder då arenan ska tömmas. Tusentals supportrar hamnade då på fel läktare som blev överfulla. Med staketen som tog emot in till planen klämdes 96 Liverpool-supportrar ihjäl och 766 personer registrerades som fysiskt skadade.
 

Vid Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 15:E APRIL.

John GUIDETTI blir 29 år

John Alberto Fernando Andres Luigi Olof GUIDETTI är född 1992 i Stockholm
Anfallare
39 U- och 29 A-landskamper för Sverige (2007-).

Klubbar som spelare:
Brommapojkarna (1998-2002),
Impala BrommaBoys (Kenya) (2002-03),
Mathare United (Kenya) (2003-04),
Ligi Ndogo (Kenya) (2004-05),
Brommapojkarna igen (2006-08),
Manchester City (2008-15),
Brommapojkarna (2010 lån),
Burnley (2010-11 lån),
Feyenoord (2011-12 lån),
Stoke City (2014 lån),
Celtic (2014-15 lån),
Celta Vigo (2015-18),
Deportivo Alavés (2018 lån),
Deportivo Alavés (2018-),
Hannover 96 (2020- lån).

Europamästare U-21 2015.
Ansågs som en stor talang och en given svensk landslagsspelre, men det har inte hänt så mycket efter 2015.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 15:E APRIL.

Teddy LUCIC blir 48 år

Teddy Mark Šime LUCIC är född 1973 i Göteborg
Försvarare
18 U- och 86 A-landskamper för Sverige (1993-2006).

Klubbar som spelare:
Lundby IF (1979-92),
Västra Frölunda IF (1993-95),
IFK Göteborg (1996-98),
Bologna FC (1998-99),
AIK (2000-02),
Leeds United (2002-03 lån),
Bayer Leverkusen (2003-04),
BK Häcken (2005-08),
Elfsborg (2008-10),
Holmalunds IF (2015).

Lag som tränare:
KF Velebit (2011–14),
Holmalunds IF (2015),
Bk Häcken U 19 (2018).

Hans far var från Kroatien i dåvarande Jugoslavien och hans mor var finländska.
På meritlistan finns EM 2000, EM 2004, VM 1994, VM 2002 och VM 2006.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 15:E APRIL.

Finidi GEORGE blir 50 år

Finidi GEORGE är född 1971 i Port Harcourt, Nigeria.
Anfallare
62 A-landskamper för Nigeria (1991-2002).

Klubbar som spelare:
Calabar Rovers (1989),
Iwuanyanwu Nationale (1990),
Sharks (1991-93),
Ajax (1993-96),
Real Betis (1996-2000),
Mallorca (2000-01),
Ipswich Town (2001-03),
Mallorca igen (2004).

Afrikansk mästare 1994. Andra plats 2000; Tredje plats 1992, 2002

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

  • Peter • 15 april 2021 15:05:22
    Hej! Jag har en landslagströja från 1994, men ”lappen” i nacken är lite annorlunda mot din. Vet du något om sådant? Tror varken din eller min är någon kopia, men märkligt att de skiljer sig. Med vänlig hälsning, Peter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv