6:e juli

NAMNSDAG

Esaias:
Mansnamnet Esaias är en grekisk form av ett hebreiskt namn Yesha'yahu med betydelsen "Herren hjälper". Namnet är besläktat med Jesaja som var namnet på en profet på 700-talet f.Kr.

Jessika:
Jessica, Jessika, Jessicka , är ett kvinnonamn bildat från hebreiskans Yiskah som betyder den som skådar eller den beskådade. Formen Jessica blev känd genom pjäsen Köpmannen i Venedig, skriven på 1590-talet av William Shakespeare.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Malawi: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien denna dag 1964.

Nationaldag:
Komorerna: Dagen firas till minne av självständigheten från Frankrike denna dag 1975.

VIP födda den 6:e juli

Några andra som också är födda den 6:e juli

1859 – 1940 Verner von Heidenstam,
Svensk adelsman, författare och poet. Han var ledamot av Svenska Akademien 1912–1940 och tilldelades Nobelpriset i litteratur 1916.

1866 – 1943 Beatrix Potter,
Brittisk barnboksförfattare och illustratör. Till många av sina berättelser om djur, exempelvis Peter Rabbit, hämtade hon inspiration från det natursköna Lake District.

1937 – 2021 Ned Beatty,
Amerikansk skådespelare. Han slog igen om i filmen "Den sista färden". 

Några i musikens värld som är födda den 6:e juli

1945 – Rik Elswit,
Amerikansk musiker och gitarrist. 1972 till 1985 var han medlem i bandet Dr Hook and the Medicine Show, och han sjöng solo i låten "Everybody's Makin' It Big But Me"

Några kända personer som avled den 6:e juli

1946  Ulla Billquist dog 38 år gammal i ett självmord med sömntabletter och gaskranen påvriden. Hon var en svensk schlagersångerska. Hon var under andra världskriget Sveriges mest kända sångerska

1971  Louis Armstrong dog 69 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk jazztrumpetare, kompositör och sångare. Han var en av jazzens verkligt stora legendarer och stilbildare. Han kallades Satchmo.

1994  Cameron Mitchell dog 75 år gammal av lungcancer. Han var en amerikansk skådespelare. Rollen han är mest känd för för svenska tittare är den som Buck Cannon i TV-serien The High Chaparral 1967–1971.

Today in history 6:e juli

Några händelser som inträffat den 6:e juli

1885
 

FÖRSTA VACCINET MOT RABIES TESTAS PÅ MÄNNISKOR.


  Den franske kemisten och biologen Louis Pasteur utför det första testet med vaccin mot rabies på en människa, den nioårige Joseph Meister, som har blivit biten av en rabiessmittad hund. Pasteur har tidigare testat vaccinet på hundar, men trots att han löper risk att anklagas för att utföra läkekonst utan licens väljer han nu alltså att för första gången pröva vaccinet på en människa. Behandlingen blir framgångsrik och Meister smittas inte av rabies. Han lever sedan till 1940, då han 64 år gammal begår självmord vid den tyska invasionen av Paris.

1942
 

ANNE FRANKS FAMILJ GÅR "UNDER JORDEN" I AMSTERDAM.


  Den judiska flickan Anne Frank och hennes familj, som har flytt från Tyskland till Nederländerna undan nazisterna 1933, går under jorden i Amsterdam, sedan hennes storasyster Margot har fått en tvångsinkallelseorder till tvångsarbete i Tyskland. De lever sedan gömda, tillsammans med en annan familj (van Pels) i en vindsvåning under två år, tills de blir avslöjade och infångade i augusti 1944

1967

 

BIAFRA-KRIGET UTBRYTER.


 Inbördeskrig utbryter i Nigeria, sedan dess sydligaste provinser den 30 maj har utropat sig självständiga som republiken Biafra. Kriget blir mest känt för bilderna av den svältkatastrof, som drabbar den biafranska civilbefolkningen (särskilt barnen) och som genom att kablas ut över världen skapar världsvid sympati för biafranerna. Den nigerianska sidan står dock som segrare i januari 1970, då Biafra åter införlivas med Nigeria.

Musikhistoria från den 6:e juli

1957

JOHN TRÄFFAR PAUL.


 St Peter's Church i Woolton, Liverpool hade idag 1957 anordnat en trädgårdsfest. Till denna hade John Lennon tränat med sin grupp "the Quarrymen skiffle group". På ett lastbillsflak uppträdde de både stående och sittande (då bilen var i rörelse). Senare på kvällen skulle The Qarrymen spela igen och då hade Ivan Vaughan, som spelade på sin hemmagjorda ensträngade bas, med sig sin 15-åriga kompis Paul McCartney. Paul hälsade på John och spelade och sjöng Eddie Cochran's Twenty Flight Rock och Gene Vincent's Be-Bop-A-Lula, tillsammans med ett medley av Little Richard-låtar. Han visade även hur gruppen skulle stämma sina instrument.

Händelsen då de träffas första gången finns i den utmärkta filmen "Nowhere Boy" från 2009 som handlar om John Lennon. 

Tvättbrädespelaren Pete Shotton och John hade efteråt en diskussion om hur de skulle göra med den talangfulle unge Paul. Risken för John var att Paul skulle visa sig vara så bra att han tog över taktpinnen från John. Men han tog risken och knappt två veckor senare bjöds Paul in att bli medlem i The Quarrymen. Sedan skrevs musikhistoria på löpande band med John och Paul i spetsen.