• Boris dagliga blogg

Fredagen den 17:e november 2023

NAMNSDAG:
Naemi
Naima.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella prematurdagen.
Napoleonbakelsens dag.
Internationella elevdagen.

RUBRIKER.
Mer bengalhuliganism, översvämmning och Sverige spelade med sorgband i dubbel bemärkelse.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/11:
1904: Kanada vinner OS-guld i fotboll (nästan).
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/11:
NANI, 
Bernd SCHNEIDER.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 16 NOVEMBER 2023.

Mer bengalhuliganism, översvämmning och Sverige spelade med sorgband i dubbel bemärkelse.
 

Jag tänkte avsluta detta med bengalhuliganproblemet på svenska fotbollsarenor, men då vi torkat vår dagstidning så kände jag att jag ville publicera ytterligare ett inlägg från vår dagstidning:
 

Malmöprofilen vill fortsätta kampen för en sund läktarkultur
Fotboll

 

Läktarkaoset i samband med söndagens guldmatch på Stadion blev droppen – författaren och MFF-supportern Fredrik Ekelund/Marisol M har bestämt sig för att inte förnya sitt årskort på ståplats 2024.
– Det skulle kännas som att indirekt hjälpa till att legitimera dårskapen, säger hen.
Efter hemmamatchen mot Varberg den 22 oktober skrev Fredrik Ekelund/Marisol M ett öppet brev i Sydsvenskan.
Hen var beklämd över att ett stort antal unga män i rånarluvor tog kommandot på ståplatsläktaren och bad Malmö FF:s ledning att förklara varför hen skulle förlänga sitt årskort.
Sedan dess har Fredrik Ekelund/Marisol M pratat med både MFF:s ordförande Anders Pålsson och vd Niclas Carlnén och tycker det var bra samtal.
– Jag förstår ju att de är maktlösa gentemot det här med bengaler och rånarluvor, även om det här med rånarluvorna känns kanske lite lättare att attackera, eftersom det finns kameror, så där tror jag att man skulle kunna göra mer, säger Fredrik Ekelund/Marisol M.
I över sextio år har Malmöprofilen stöttat sitt MFF på ståplats och det fanns förhoppningar att guldmatchen mot Elfsborg i söndags skulle bli något alldeles extra.
Fredrik Ekelund/Marisol M hade fått gehör för sin begäran om att stora flaggor som skymmer sikten skulle plockas bort. Det tyckte hen var ett gott tecken och ett fantastiskt tifo förstärkte känslan av samhörighet och positiv förväntan.
Sedan vet alla vad som hände med pyrotekniskt kaos och ett långt spelavbrott. För Fredrik Ekelund/Marisol M blev det bara för mycket.
– Jag kan intyga att vreden mot de maskerade bengalbrännarna gick att ta på i det nordvästra hörn av ståplats där jag och mina vänner håller till.
Därmed var det bara att ta konsekvenserna; Fredrik Ekelund/Marisol M tyckte inte att hen fick något vettigt svar om varför årskortet skulle förlängas, utan snarare tvärtom.
– Eftersom jag anar att det gläder en del marodörer att de blir av med en gubbajävel till, så förbehåller jag mig rätten att ändå dyka upp på rad 20 då och då nästa år.
– Kampen för en sund läktarkultur på ståplats måste fortsätta.

Jan Jönsson
jan.jonsson@sydsvenskan.se

 

Som jag skrev innan artikeln så fick tidningen torkas. Brevlådan som fanns till huset på Päronvägen 1 är en solid trälåda och då tidningsbäraren hade bråttom i regnvädret under den tidiga morgonen så hade han öppnat brevlådan och lagt ner tidningen. Sedan var det bra med det. Han struntade i att stänga locket. Allt regnvatten hade samlats i brevlådan som en sorts regnmätare. Fast det var svårt att se hur många millimeter som kommit då Sydsvenskan hade sugit upp en hel del av vattnet. Därav fick tidningen häng på tork i köket en bra stund innan det gick att försiktigt sära sidorna så att tidningen gick att läsa.

Hundarna var inte intresserade att ta sig ut i regnvädret, men jag var tvungen att åka till Burlöv Center för att hämta ut min medicin och göra lite stödinköp. Tydligen bor vi i ett vattenkänsligt område få jag fick ta lite omvägar då det var översvämningar i vissa vägviadukter. Det verkar alltid hända i Arlöv/Burlöv.

Kvalet till EM i fotboll till sommaren var inte särskilt intressant för svensk del. Sverige var redan utslaget även om man kryssade senast mot Belgien och spelade 1-1. Det blev bara en halvlek i den matchen innan tragedin med de skjutna svenska supportrarna nådde arenan. Både Sverige, Belgien och UEFA var överens om att halvtidsresultatet skulle räknas som slutresultat. Alltså var matchen mot Azerbajdzjan inte fullt ut intressant, men den blev det. Azerbajdzjan spelar alltså i UEFA rots att landet till största delen tillhör Asien. Sverige hade 5-0 från första mötet och ligger hundra platser bättre på FIFAs världsranking. Fast då det gäller fotboll finns det inget som är självklart. Det som jag refererade till intressant var att Azerbajdzjan, trots att de var bara tio man i över en halv timme lyckades vinna med 3-0. Detta var möjligen Sveriges sämsta landskamp någonsin. De spelade förvisso med sorgband, men det skulle vara för de mördade svenskarna i Bryssel. Nu verkade det som om det hade med spelet att göra. Fast sanningen är den krassa att de svenska fotbollsspelarna inte är bättre än så här. De måste vara extra knepig att spela under en förbundskapten som man vet ska sluta och sedan också veta att matchen inte har någon betydelse för det kval de spelar i. Hade det inte varit bättre att Janne Andersson lämnat redan efter Belgenmatchen och att en ny förbundskapten fått chansen att testa sin taktik i de två sista EM-kvalmatcherna? Det hade ju knappast kunnat gå sämre!

IDAG! FREDAG 17 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Naemi
Naima.

 

Namnsdagar för den 17:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1868 – 
Anianus (till minne av en biskop och helgon i Orléans på 400-talet; utgått)
1868–1900 – Napoleon
1901–1985 – Napoleon
1986–1992 – 
Napoleon (utgått), Naemi och Naima
1993–2000 – Naemi och 
Nancy (utgått)
Från 2001 – 
Naemi och Naima

TEMADAG:

Internationella prematurdagen.

Internationella prematurdagen firas alltid den 17:e november. Syftet med Världsprematurdagen är att öka medvetenheten om för tidigt födda barn i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) föds ungefär 15 miljoner barn för tidigt varje år. Det motsvarar 1 barn av 10. Komplikationer vid för tidig födsel är den vanligaste dödsorsaken bland barn under 5 år över hela världen.


Napoleonbakelsens dag.

 Napoleonbakelse är ett bakverk bestående av ett lager smördeg med vispad grädde, vaniljkräm, och sylt och högst upp ett lager smördeg till. Den översta plattan smördeg brukar förses med en sockerglasyr blandad med vinbärsgelé. Det är en bakelse som finns som variant i många länder. Ursprunget är ett franskt bakverk kallat mille-feuille-bakelse. Det finns belägg för denna bakelse sedan nära 400 år sedan. Det finns liknande bakverk i andra länder som i Hong Kong. Där är Napoleonbakelsen en luftig sockerkaka med smörkrämslager och eventuellt valnötter. Polen har bakelsen kremówka även napoleonka. Det är också en smördegsbakelse där flera plattor varvats med tjock grädde och täckts med pudersocker. Napoleonskt bröd, eller Nûne Nâpeloni är smördeg med creme fraîche fyllning som eventuellt är toppad med pudersocker. Denna är från Iran. Nederländerna och Belgien har en variant kallad tompoes.
 
Men napoleonbakelsen i Sverige grundades av Johan Brokvist som gjorde ett gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Det påstås att detta skulle var en efterrätt skapad till Napoleons ära, men det sista är en efterkonstruktion som är falsk. Vad som är sant är att Johan Brokvist tog med sig efterrätten, som blev en bakelse till Sverige och Växjö. Där startade han 1876 konditoriet Brokvist konditori i Växjö. Det finns fortfarande och drivs nu av ättlingar i femte generationen till honom. Det är alltså Sveriges äldsta konditori i samma generation.
 
Vad gäller namnet så hade det alltså inte med någon fransk kejsare att göra utan istället så passar den Iranska varianten bättre in på namnets ursprung; Napoleonskt bröd. Alltså är det Italien och Neapel som gett namn åt bakelsen. Fast i Sverige kallades det Napoleonbakelse och att detta ska firas den 17:e november beror på den svenske prinsen ”Prins Eugen av Sverige”. Han var känd lite varstans i världen som Den målande prinsen. Eugen var alltså en ganska god konstnär. Hans fullständiga namn var Eugen Napoleon Nikolaus och han levde mellan 1865 och 1947. Då man i Sverige namnade om almanackan så fick kungar och prinsar givetvis sina namn in som namnsdagar.
 
Då man 1868 såg över namnen i almanackan tyckte man att Anianus var utgången och då byttes detta mot Napoleon till prins Eugens ära. Fast tiden sprang förbi Napoleon och 1986 försvann han och ersattes av Naemi och Naima. Mellan 1993 och 2001 var den 17:e november Nancy. Men som ni nu vet så är Napoleonbakelsen något äldre än Prins Eugen och då man skulle hitta en dag till att fira bakelsen så fick de bli dagen då Napoleon hade namnsdag. Alltså idag den 17:e november.
 

Internationella elevdagen

 Sent på hösten år 1939 stoppade Nazistiska trupper som ockuperat tidigare Tjeckoslovakien en demonstration. Det var studerande från medicinska fakulteten vid Charles University som demonstrerade för att hedra den en gång självständiga republiken Tjeckoslovakien.
Demonstrationen slutade när studerande Jan Opletal dog. Hans jordfästning som ägde rum den 15 november blev en fortsättning på demonstrationen mot Nazisterna när tusentals adra studerande dök upp. Det här resulterade i att Nazisterna skred till åtgärder och stängde alla institutioner för högre utbildning. Mer än 1200 studerande skickades till koncentrationsläger och den 17 november dödades nio studerande utan rättegång.
För att hedra minnet av de här tragiska händelserna har den 17 november blivit vald till Internationella Elevdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17 NOVEMBER.

1904 Kanada vinner OS.
 

Fotbollsturneringen i OS i St Louis i USA 1904 spelades i en serie. Tre lag deltog. Två var USA och ett Kanada. Idag 1904 spelade Kanada sin andra match. De hade redan spelat mot USA lag 1, Christian Brothers College och vunnit med 7-0. När de vann även över det andra USA-laget St. Rose Parish var guldet klart. Fast det är klart; Kanada och Kanada. Laget var ett amatörlag som hette Galt Football Club. Det var dessa som vann guld. Fast det är klart; Guld och guld, det delades aldrig ut någon medalj då denna turnering inte var helt officiell, men spelarna i Galt fick varsin guldmedalj då de kom hem av borgmästare Mundy i staden Galt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 17 NOVEMBER.

NANI blir 37 år.
 

NANI Luís Carlos Almeida da Cunha är född 1986 i Praia på Kap Verde
Mittfältare
11 U-, 1 B- och 112 A-landskamper för Portugal (2006-17).

Klubbar som spelare:
Real de Massamá (2000-03),
Sporting Lissabon (2003-07),
Manchester United (2007-15),
Sporting Lissabon (lån 2014-15)
Fenerbahçe (2015-16),
Valencia (2016-18)
Lazio (2027-18 lån),
Sporting CP Lissabon (2018-19),
Orlando City (2019-21),
Venezia (2022),
Melbourne Victory (2022–23),
Adana Demirspor (2023–).

MERITER:
Sporting CP

Taça de Portugal: 2006–07, 2014–15
Manchester United
Premier League: 2007–08, 2008–09, 2010–11, 2012–13
Football League Cup: 2008–09, 2009–10
FA Community Shield: 2007, 2008, 2010, 2011
UEFA Champions League: 2007–08
FIFA Club World Cup: 2008
Portugal
UEFA European Championship: 2016

Bernd SCHNEIDER blir 50 år.
 

Bernd SCHNEIDER är född 1973 i Jena i Östtyskland
Mittfältare
2 U-, 4 B- och 81 A-landskamper för Tyskland (1999-2008).

Klubbar som spelare:
BSG Aufbau Jena (1980–83),
Carl Zeiss Jena (1983-98),
Eintracht Frankfurt (1998-99),
Bayer Leverkusen (1999-2009).

MERITER:
Bayer Leverkusen

Bundesliga: tvåa 1999–2000, 2001–02
DFB-Pokal: Tvåa 2001–02, 2008–09
UEFA Champions League: Tvåa 2001–02
Tysklands landslag
FIFA World Cup: Silver 2002, Brons 2006
FIFA Confederations Cup: Brons 2005

DAGENS MATCHTRÖJA 17 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv