• Boris dagliga blogg

Söndagen den 25:e augusti 2024

NAMNSDAG:          Lovisa och Louise

NATIONALDAG:          Uruguay
 
TEMADAG:          Arkeologidagen  och  Porslinets dag

RUBRIK.
Gökungen utläst. Brightonseger. Arsenalseger. Skrot, hopp och kärlek.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/8:
1928: Arsenal och Chelsea använder nummer på tröjorna för första gången.
2007: Sevillas Antonio Puerta faller ihop under ligapremiären och avlider några dagar senare av ett antal hjärtstillestånd.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/8:
Ricardo RODRIGUEZ.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM LÖRDAGEN 24 AUGUSTI 2024.

Gökungen utläst.
Det behövdes lite stödinköp och besöket på Burlöv Center inkluderade även en sväng in på Akademibokhandeln. Det var hustrun som var med och hade ärende dit. I vanlig ordning så var det jag som hittade några deckare i serier där jag har läst de tidigare böckerna. I och för sig har jag en hel del olästa spänningsromaner i bokhyllan. Fast en av dem klarade jag av. ”Läckbergs ”Gökungen”. Det var en ganska spännande historia som blev en aning krystad vid upplösningen. Men att få in åtta mord är inte så lite. Kanske något för mycket.

Brightonseger.
Sedan tog fotbollen över. Först var det Prime Video som hade hand om 13:30 matchen. Brighton mötte Manchester United. Det var en match som var så jämn att den kanske borde slutat oavgjort. Men den gamle Manchester United-spelaren Danny Welbeck såg till att ge Brighton ledningen i första halvlek. United lyckades kvittera och då var det oavgjord som gällde. Då matcherna brukar ha ganska lång tilläggstid i andra halvlek så var det hemmalaget som fick in segermålet efter 95 minuter. 2-1 till Brighton som därmed placerar sig på andra plats i ligan efter två spelade matcher. Etta är så klart redan Manchester City.

Arsenalseger.
Klockan fyra gick fem matcher så där kunde jag inte bestämma vilken jag skulle se. Alltså väntade jag till halvsju. Då var det Aston Villa mot Arsenal. Första mötet i år mellan två topp fyra lag från förra säsongen. Då var det Aston Villa som vann och gjorde så att Arsenal missade ligasegern. Så lär det inte bli denna säsong. Liksom gårdagens första match så var oavgjort inget som hade varit helt fel. Men i andra halvlek var det bortalaget som var vassare i avslutningarna. Det var de två gånger. Seger för Arsenal som höll nollan i andra matchen också och ligger trea i tabellen.

Skrot, hopp och kärlek
Det sista TV-programmet igår var det som sköts upp från fredagen. Alltså Stefan & Kristers farser från Vallarna i Falkenberg. Visserligen har Stefan varit med och spelat roller efter det att paret lämnade över manusförfattandet 2011. 2023 gick ”Skrot, hopp och kärlek” som Mikael Riesebeck & Pär Nymark skrivit. Mikael är med som sonen Affe. Reklamen säger:
”En galet rolig och explosiv rockabilly-buskis med stålkam, brylkräm, kärlek och naturligtvis också lite hembränt. Handlingen utspelar sig någonstans i de halländska skogarna. Där ligger en gammal bilverkstad som drivs av en lätt dysfunktionell raggarfamilj bestående av en tuff kvinna och hennes hopplösa son. På skroten bor även den ständigt rökande småpilska raggarmormorn som stöter på varje karl som sätter sin fot gården.  Affärerna som numera mest består av att sälja hembränt, stöldgods och metallskrot går inget vidare och familjen hotas av vräkning.”
En lättsam historia som enbart ska ses som det är, just lättsam och buskis. Jag gillar dessa farser, så även denna som lockar till en hel del skratt eller åtminstone leenden.

IDAG! SÖNDAG 25 AUGUSTI 2024.

NAMNSDAG:
 
Lovisa  och  Louise
 
Namnsdagar för den 25:e augusti i kronologisk ordning:
 
Före 1750 – Ludowicus (till minne av den franske kungen och helgonet Ludvig den helige)
1750–1900 – Lovisa
1901–1985 – Lovisa
1986–1992 – Lovisa, Louis (utgått) och Louise
1993–2000 – Lovisa och Louise
Från 2001 – Lovisa och Louise
NATIONALDAG:
 
URUGUAY
 
Uruguay deklarerade sin självständighet från Brasilien 25 augusti 1825 , självständigheten erkändes några år senare, den 27 augusti 1828.
Uruguay började koloniseras under 1600-talet. Efter ett fyra år långt självständighetskrig mot den spanska kolonialmakten hade landet år 1815 gjort sig fritt från främmande makter. Självständighetsrörelsen leddes av José Gervasio Artigas som idag betraktas som Uruguays landsfader och nationalhjälte. Redan året därpå (1816) invaderades landet av Portugal vars styre över landet sedan övertogs av Brasilien.  Den slutliga frigörelsen skedde efter brittisk medling.

 
TEMADAG:
 
Arkeologidagen.
Arkeologidagen är ett årligt återkommande evenemang i Sverige, som organiseras genom Riksantikvarieämbetet i samarbete med till exempel ett länsmuseum eller annan lokal aktör. Ofta knyts aktiviteterna till pågående utgrävningar där guidade turer och föredrag hålls. Arkeologidagen anordnas varje år under augusti månad.
 
Porslinets dag.
Porslinet Dag arrangeras traditionsenligt i Gustavsberg sista söndagen i augusti. Evenemanget riktar sig till alla som tycker om porslin och keramik och bjuder på ett flertal programpunkter. Det är ett samarrangemang mellan flera olika aktörer i Värmdö.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25 AUGUSTI.

1928 Arsenal och Chelsea har nummer på tröjorna.
 
Den Engelska ligan startade idag 1928 med några nyheter. Två lag hade kommit på iden att ha nummer på tröjorna för att lättare kunna skilja spelarna åt. I högsta divisionen var det Arsenal som i premiären mot Sheffield Wednesay hade 1, målvakt. 2, högerback. 3, vänsterback. 4, högerhalva. 5, centerhalva. 6, vänsterhalva. 7, högerytter. 8, högerinner. 9, center. 10, vänsterinner och 11, vänsterytter. Det var så uppställning och spelsystem såg ut i många år framöver. Det hjälpte dock inte matchresultatet då Arsenal förlorade med 2-3. Chelsea som spelade en division under vann däremot sin match med hela 4-0 över Swansea.
2007 Antonio Puertas sista match.
 
Spanska ligan spelade sin första omgång idag 2007. Sevilla mötte hemma Getafe och vann med 4-1, men resultatet verkar meningslöst med tanke på vad som hände i matchen. Sevillas nya stjärna Antonio Puerta som fått debutera i det spanska landslaget säckade ihop i den 36:e minuten. Sjukvårdare rusade in och fick den 22-årige Puerta att vakna till liv igen. Det blev givetvis byte och på väg till omklädningsrummet svimmade Puerta av igen. Han fördes till sjukhus i ilfart, men avled tre dagar senare av ett antal hjärtstillestånd som inte gick att häva.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25 AUGUSTI.

Ricardo RODRIGUEZ blir 32 år.
 
Ricardo Iván RODRIGUEZ Araya är född 1992 i Zürich, Schweiz
Försvarare
33 U- och 120 A-landskamper för Schweiz (2009-).

Klubbar som spelare:
FC Schwamendingen (2001-02),
Zürich (2002-12),
VfL Wolfsburg (2012-17),
Milan (2017-20).,
PSV Eindhoven (2020 lån),
Torino (2020-24),
Real Betis (2024-).

TITLAR:
Med VfL Wolfsburg
Tysk Cupmästare: 2014–15.
Med Schweiz
FIFA U-17 världsmästare: 2009

DAGENS MATCHTRÖJA 25 AUGUSTI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln