• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 4:e januari 2023

NATIONALDAG:
Myanmar

NAMNSDAG:
Rut


TEMADAG:
Punktskriftens dag
Världshypnosdagen

RUBRIKER.

Gåva till hund och katt.
Fish & Chips, Åremorden och Ticket to Ride.
Helt förvändade resultat i Premier League igår.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4/1:
1909: Spanska fotbollsförbundet bildas.
2005: Ett bevis på att målkameran behövs i fotboll.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4/1:
Toni KROOS, 
James MILNER.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 3/1 2023.

Gåva till hund och katt.
 

I går inleddes vår vakna tid med att fixa lite extra förplägnad till Djurens vänners gård utanför Staffanstorp. Vi brukar samla ihop några leksaker, handdukar och lite mat till både katt och hundavdelningen. Efter ett besök på Svågertorp, Granngården och Rusta, bar det av till hemlösa hundar och katter. Tanken var att även våra hemfasta hundar skulle få en promenad i området. Tyvärr regnade och blåste det så att jag föreslog att ta vägen tillbaka till Malmö och stanna till vid Bulltofta rekreationsområde. Vädret in mot storstaden så betydligt mer lovande ut för en promenad. Mycket riktigt var det sol och förhållandevis varmt, så förmiddagspromenaden blev lite längre än brukligt. Dessutom var det ledigt i hundrastgården så att Rhiann och Lillen kunde lufsa runt där på fri hand, eller tass.

Fish & Chips, Åremorden och Ticket to Ride.
 

Det blev kaffe vid hemkomsten. Jag fixade även en middag av sådant som fanns hemma. Det fanns både torskfiléer, som blev fish, och potatis, som blev chips. Fish & chips med hemmagjord remouladsås. Jag hann även med att läsa ut Viveca Stens första deckare i serien ”Åremorden”. Jag tycker faktiskt att den var bättre än hennes serie om ”Morden i Sandhamn”. ”Offermakaren” var bok nummer ett i seren och jag har även tvåan och trean hemma, så det blir att jag fortsätter med ”Dalskuggan” nu då jag lärt känna huvudkaraktärerna lite. Avslutningsvis på samkvämet med familjen spelade äldsta dottern och jag en omgång i Japan från spelserien Ticket to Ride. Det fungerar alldeles utmärkt på bara två personer. Fast det fungerade bättre för dottern än för mig, om ni förstår vad jag menar?

Helt förvändade resultat i Premier League igår.
 

Det var fyra matcher i Premier League igår. Om de tre som spelats hittills i år var någon av sensationer så var gårdagens matcher helt enligt pappret. Givetvis blev det toppmatchen Arsenal mot Newcastle som jag tittade på och givetvis blev det 0-0. Då tänker jag inte på att det blev så för att det var den matchen jag såg utan på att matcher mellan lag som ligger i topp av tabellen oftast koncentrerar sig mer på försvar än anfall. Newcastle koncentrerade sig mest. Då det blev lite för mycket Arsenalpress så satte sig oftast en Newcastlespelare ner i straffområdet och så blev det stopp i matchen. Vissa Arsenalspelare blev rasande på detta fusk. Då blev de varnade. Reglerna är märkliga i fotboll. En regel som man bör ta bort är att spelaren som sätter sig ner och låtsas vara skadad måste gå av planen innan matchen sätts igång. Varför? Så fort spelet startar så springer han in på planen igen. Brighton, Fulham och Manchester United tog sina segrar igår, men trots endast en poäng igår så ligger Arsenal säkert i topp av Premier League efter knappt halva säsongen.

IDAG: ONSDAGEN DEN 4/1 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

Myanmar
 

Självständighet från Storbritannien deklarerades den 4:e januari 1948. Burma blev under 1800-talet en brittisk koloni och fortsatte vara det fram till 1948, även om britterna under andra världskriget förlorade kontrollen över Burma då den japanska armén ockuperade landet. Namnfrågan har diskuterats livligt ända sedan 1989 då den dåvarande militärregimen bestämde sig för att döpa om landet från Burma till Myanmar, eller för att vara noggrann, från the Socialist Republic of the Union of Burma (som landet hette enligt konstitutionen från 1974) till the Union of Myanmar.

NAMNSDAG:

Rut
 

Namnsdagar den 4:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Titus (till minne av en av aposteln Paulus lärjungar; utgått)
1901–1985 – Rut
1986–1992 – Rut, Ritva och Roger (nu 2 juni)
1993–2000 – Rut och Ritva (nu 5 juli)
Från 2001 – Rut

TEMADAG:

Punktskriftens dag
 

Dagen firas till minne av punktskriftens uppfinnare Louis Braille som föddes den 4 januari 1809 i Frankrike. Punktskriftens dag (World Braille Day) ger en möjlighet för alla de organisationer som arbetar för blinda, att visa sitt arbete och främja punktskrift språket.

TEMADAG:

Världshypnosdagen
 

Jack Stanley Gibson var en irländsk kirurg som uppmärksammades för att ha förespråkat användningen av hypnos som ett alternativ till bedövningsmedel. När han dog 95 år gammal 2005 så kom idén att man skulle hedra honom med en dag och det blev idag. Första World Hypnotism Day hölls 2006.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 4:E JANUARI.

1909: Spanska fotbollsförbundet bildas.
 

Idag 1909 hade representanter från de flesta spanska fotbollsklubbarna samlats i Madrid på Real Madrids kontor. Efter mycket om och men lyckades man enas om att bilda Spaniens Fotbollsförbund eller Federación Española de Clubs de Football som det kallades på originalspråket. Det var Real Madrids president Adolfo Meléndez som höll i mötet och som valdes till förbundskapten. Som förebild hade man engelska FA.

Efteråt visade det sig inte vara så enkelt att samla ihop till ett landslag. Det skulle dröja elva år innan första landskampen spelades. Det var i sommar-OS i Antwerpen 1920 som man mötte Danmark. Resultatet blev 1-0 och Spanien klarade sig så bra att de kunde åka hem med en silvermedalj.

2005: Ett mål som inte räknades.
 

Manchester United mötte Tottenham idag 2005 på Old Trafford. Matchen slutade 0-0. Men hade den gått idag hade Tottenham vunnit med 1-0. I 89:e minuten såg Pedro Mendes att Uniteds målvakt Roy Carroll var onödigt långt ute. Mendes drog på ett skott långt ute ifrån som seglade i famnen på Carroll som fumlar in den en meter in i målet, innan han rafsade ut bollen. Varken domare Mark Clattenburg eller assisterande domare Ray Lewis hade koll på händelsen och inget mål blev dömt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 4:E JANUARI.

Toni KROOS blir 33 år.
 

Toni KROOS är född 1990 i Greifswald, Tyskland
Mittfältare
49 U- och 106 A-landskamper för Tyskland (2005-21).

Klubbar som spelare:
Greifswalder SC (1997-2002),
Hansa Rostock (2002-06),
Bayern München (2006-14),
Bayer Leverkusen (lån 2009-10)
Real Madrid (2014-).  

 

Han blev världsmästare efter Tysklands seger över Argentina i VM-finalen 2014. Johan Cruijff uttalade sig om Kroos spel under VM: "Han gör allt rätt: hans passningstempo är kanon och han ser allt. Det är nästan perfekt".

James MILNER blir 37 år.
 

James Philip MILNER är född 1986 i Wortley, Leeds.
Mittfältare
70 U- och 61 A-landskamper för England (2001-16).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1996-2004),
Swindon Town (lån, 2003),
Newcastle United (2004-2008),
Aston Villa (lån, 2005-2006),
Aston Villa (transfer, 2008-2010),
Manchester City (2010-2015),
Liverpool (2015-).

Milner hade tidigare rekordet som Premier Leagues yngsta målskytt genom tiderna då han 16 år och 309 dagar gammal gjorde mål mot Sunderland AFC för sin dåvarande klubb Leeds United den 26 december 2002.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv