• Boris dagliga blogg

Fredagen den 20:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Sibylla.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella flygledardagen.
Världsdagen för statistik.
Internationella osteoporosdagen.

RUBRIKER.
Lillens födelsedag, Sushi Go! och Morden i Sandhamn.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/10:
1908: Storbritannien vinner sin största seger hittills. (12-1 över Sverige).
1976: Maradona är den då yngste spelaren i argentinaska ligan. (15 år och 355 dagar)
1982: Katastrofen på Luzjnikistadion som tog mellan 66 och 340 personers liv.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/10:
Francisco RODRÍGUEZ, 
Ian RUSH.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 19 OKTOBER 2023.

Vem är skyldig till att svenskarna utsattes för terrirdåd i Bryssel? Lasse död och jag fyllde år.
 

Apropå de ihjälskjutna svenskarna i Bryssel så har jag förundrats över att ingen hittills har lagt skulden på Rasmus Paludan och Salwan Momika eller den svenska lagstiftningen som anser att koranbränningar är yttrandefrihet. Därför tyckte jag att det jag läste i gårdagens Sysdvenska var mitt i prick så hela inslaget finns här:

Bokbål är inte yttrandefrihet. Sverige borde ha förbjudit koranbränning.
År 2007 besökte jag New York tillsammans med min dotter, som då var elva år.
Fortfarande levde vi i Muhammedkrisen, som hade inletts två år tidigare med att Jyllands-Posten publicerat karikatyrer av Profeten och lett till upprörda känslor bland muslimer världen över.
Vi blev påminda om det så fort vi landat och en taxichaufför med pakistanskt påbrå körde oss från flygplatsen JFK in till vårt hotell på Manhattan.
Chauffören var munter och sällskaplig, en sympatisk ung man klädd i en traditionell knälång tunika. Då vi kom in på det oundvikliga ämnet var vi kom ifrån, skiftande stämningen snabbt. Då jag svarade ”Danmark” blev han tvär. ”Det landet känner jag väl till”, sa han och så blev det tyst.
Då vi steg ur taxin sa min dotter till mig: ”Nästa gång någon frågar var vi kommer ifrån, ska vi svara Sverige då?”
Den tiden är nu förbi.
I söndags kväll blev två svenska fotbollsfans mördade av en jihadist i Bryssel. Orsaken var densamma, som den gång chauffören surnade till. En religiös känsla kränktes. Den här gången handlade det inte om en profetkarikatyr utan om koranbränningar.
Danmark är världsledande vad gäller att kränka muslimska känslor. Och den svenska krisen är importerad från Danmark. Dansk-svenske Rasmus Paludan som länge ägnat sig åt att elda koraner på offentlig plats, har till slut lyckats (med god hjälp av arvtagaren Salwan Momika) med sina ansträngningar att polarisera samhället till explosionspunkten.
Dessa koranbränningar har orsakat en internationell kris i anslutning till svenskt Natomedlemskap. Efter Brysseldådet har Paludans aktioner indirekt också lämnat ett blodigt spår efter sig, hans provokationer har lett fram till en självuppfyllande profetia: Se där, det var som jag sa hela tiden, sådana är muslimerna!
Polarisering i våldets tecken är sådana som Paludans mål. I Danmark har han kostat staten långt över 100 miljoner kronor i polisbeskydd. Till slut upphörde landets muslimer att överhuvudtaget bry sig om hans provokationer. När han åkte ut till invandrarkvarter med polisen i släptåg, mötte befolkningen honom med kaffe och kakor. Det vänliga bemötandet – och något som påminde om ett demokratiskt samtal – blev för mycket för honom.
Istället åkte Paludan till det numera högerpopulistiska Sverige i hopp om att beredas plats, och plats fick han. Med fatala konsekvenser som vi nu har sett.
I Danmark har regeringen alldeles nyligen presenterat lagen som förbjuder religiösa kränkningar, en lag som många kritiserar. Jag är också emot lagen eftersom jag tycker att den är opportun och en eftergift åt en rad muslimska regimer. I ett sekulärt samhälle bör det vara möjligt att använda satir. Yttrandefriheten ska vara oinskränkt.
Men att bränna böcker, oaktat om det handlar om religiösa eller världsliga böcker, bör inte omfattas av yttrandefriheten. Bokbål har sina rötter i nazismen och är inte en meningsyttring, utan bara en destruktiv önskan om att tysta motståndaren. Så kränk loss i yttrandefrihetens namn: men sluta bränn böcker. Man kan inte hävda att man slåss för yttrandefriheten genom att förgöra det skrivna ordet.
Så, jag har en sak att säga er svenskar. Nästa gång en man ställer sig framför er med sitt enda argument i handen, tändstickan, låt polisen arrestera honom i stället för att beskydda honom.
CARSTEN JENSEN
författare och skribent på kultursidan
Översättning: Johan Malmberg


En annan nyhet från igår var att Lasse Berghagen var död. Med tanke på läget i Sverige och världen så skulle följdfrågan till detta kunnat vara: ”Vem sköt honom?” Nu var det hjärtat som inte ville vara med längre, så man skulle kunna kalla det en naturlig död. Den 1,98 m långe underhållaren blev 78 år.

Jag blev 69 år och lever för fullt. Shortsen får vara på ett tag till, men sommarjackan med en tröja under byttes ut igår på hundarnas kvällspromenad. Nu är den gamla coachjackan från Liverpool igång igen. Varm, vind- och regntät. Perfekt när man ska ut idet kyliga vädret. Det ska ju bli lite varmare, lugnare och soligare så än finns det nog några golfrundor att gå innan den säsongen tar slut.

Födelsedagen var lugn. Dottern hade eftermiddagen ledig, och den tilltänkta födelsedagsrundan med golf ställde vi in. Det blev lite genomgång av lådor som packats och tagits med från vårt förra boställe. Middag hämtades från en indisk restaurang och födelsedagspresenterna kollades upp. Det var en chokladpralinkalender från IKEA som var från vår helgvän. Hans kinesiske vän hade en kokbok med mängder av nudelrätter. Det var några vykort från släkt och vänner. Speciellt ett unikt från min golfvän som jag mötte i måndags. Kortet föreställde mig själv. Från mina barn fick jag ett alldeles nytt Ticket to Ride. Det var femte utgåvan av de lite mindre spelen. Det handlade om resor i Berlin. Dottern och jag invigde det och de två omgångar som vi spelade lyckades jag vinna. Eller om jag tilläts vinna för att det var min födelsedag?

IDAG! FREDAG 20 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

Sibylla

 

Namnsdagar för den 20:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1620 – Felicianus
1620–1679 – Elvatusen jungfrur
1680–1766 – Caprisius (till minne av en biskop och martyr i Akvitanien) och Harald (nu 1 april)
1767–1900 – Kasper
1901–1933 – Kasper
1934–1985 – Sibylla
1986–1992 – Sibylla, Kasper (nu 6 januari) och Camilla
1993–2000 – Sibylla och Camilla (nu 7 mars)
Från 2001 – Sibylla

TEMADAG:

Internationella flygledardagen.

Flygledarens uppgift är att leda flygplanen genom luftrummet och på flygplatsen för att förhindra kollisioner mellan flygplan, samt att se till att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt. Då de skulle få en speciell dag att firas så valde man den 20:e oktober då det var detta datum 1961 som  IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations) bildades.


Världsdagen för statistik.

Världsdagen för statistik är en dag FN instiftade 2010. Då uppmärksammas vikten av att föra statistik och i Sverige är den ledande enheten SCB, Statistiska Centralbyrån.


Internationella osteoporosdagen.

Den 20 oktober är internationella osteoporosdagen. Osteoporos, eller benskörhet, drabbar varannan kvinna och var fjärde man i Sverige och årligen sker 70 000 osteoporosrelaterade frakturer. United Kingdom’s National Osteoporosis Society inledde firandet av dagen 1996 och 1999 blev dagen internationell.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20 OKTOBER.

1908 Storbritannien i OS.
 

De Olympiska spelen gick i London och då bara nationer deltar så var det Storbritannien som spelade. De bestod egentligen enbart av engelska spelare från det engelska amatörlandslaget, men i papperna står laget som spelade sin första match idag 1908 som Storbritannien. Det blev Storbritannien största seger som fortfarande står sig. 12-1, och tyvärr var det Sverige som åkte på detta rekordnederlag. Storbritannien gick och vann hela OS då de slog Danmark i finalen med 2-0.

1976 var Maradona yngst.
 

Diego Armando Maradona hade idag tröja nummer 16 och startade på bänken för Argentinas första divisionslag Argentinos Juniors. De mötte Talleres de Córdoba och låg under med 0-1 i paus. I andra halvlek sattes Maradona in. Han var då tio dagar från sin 16-årsdag och blev den yngste spelaren i argentinska ligan. Det hjälpte inte i dagens match som blev förlust med 0-1, men Maradona spelade ytterligare 166 matcher för klubben och gjorde 115 mål. Rekordet som yngste spelaren i argentinska ligan slog den 7:e juli 2003 då en viss Sergio Agüero debuterade 15 år och 35 dagar gammal.

1982 En nedtystad katastrof.
 

Luzjnikistadion i Moskva hette på denna tid Central Lenin Stadium. Idag 1982 mötte Spartak Moskva holländska HFC Haarlem i UEFA Cupens andra omgång. Trots en kapacitet på 80 000 så hade bara ungefär 15 000 letat sig till matchen. Det berodde på det oväder med snö och kyla som drabbat Moskva. Arrangörerna valde att enbart ha långsidorna öppna då det var omöjligt att få bort all snö från läktarna innan matchen. Majoriteten av åskådarna valde att ta plats på den östra läktaren då den låg närmare tunnelbanan. Spartak tog snabbt ledningen med 1-0 och höll detta till slutet av matchen.
 
Då började frusna åskådare ta sig den smala trappan ner till utgången. Detta var enda öppna utgången. En åskådare halkade och de som försökte hjälpa henne upp blev också nedtrampade. Samtidigt passade Spartak på att göra 2-0 och matchen ansågs avgjord, vilket resulterade i att ännu fler åskådare hade bråttom hem. Sovjetiska myndigheter försökte tona ner det hela med att någon åskådare dött. Det läckte sällan ut nyheter om olyckor, och hade det varit en inhemsk match hade säkert ingen fått reda på vad som hänt.
 
Det var inte förrän tre dagar efter Hillsboroughkatastrofen i Sheffield 1989 då 96 Liverpoolsupportrar dog som det släpptes en rapport om ” katastrofen på Luzjniki”. I den hade 66 personer mist livet. Då letade man även upp ögonvittnen som påstod att de sett över hundra dödsoffer och det finns rykten om så många som 340 döda. Hur många som satte livet till idag 1982 vet man inte helt säkert, men 1992 restes ett monument, alltså tio år senare, utanför stadion för att hedra de som dog.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 20 OKTOBER.

Francisco Javier RODRÍGUEZ blir 42 år.
 

Francisco Javier RODRÍGUEZ Pinedo är född 1981 i Mazatlán, Sinaloa, Mexiko
Försvarare
30 U- och  108 A-landskamper för Mexiko (2004-15).

Klubbar som spelare:
Guadalajara (2002–08),
PSV (2008–11),
VfB Stuttgart (2011–12),
América (2013–14),
Cruz Azul (2014–19),
BUAP (2017–19 lån).

Han har bland annat deltagit vid olympiska sommarspelen 2004, världsmästerskapet 2006 och världsmästerskapet 2010.

Ian RUSH blir 62 år.
 

Ian James RUSH är född 1961 i St Asaph, Wales
Anfallare
73 A-landskamper för Wales (1980-96).

Klubbar som spelare:
Chester (1977-80),
Liverpool (1980-86),
Juventus (1986-87 lån),
Juventus (1987-88),
Liverpool igen (1988-96),
Leeds United (1996-97),
Newcastle United (1997-98),
Sheffield United (1998 lån),
Wrexham (1998-99),
Sydney Olympic (1999-2000).

Lag som tränare:
Chester City (2004-05).

Han är den som gjort flest mål genom tiderna för Liverpool FC med 346 mål på 660 liga- och cupmatcher. Han bildade där radarpar med Kenny Dalglish i det lag som vann Europacupen 1984, var i final 1985 och vann engelska ligan 1982-1984, 1986, 1988 och 1990.

DAGENS MATCHTRÖJA 20 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv