• Boris dagliga blogg

Fredagen den 13:e november 2020

Max Wiman om Danmark - Sverige, de sista fyra lagen i EM blev klara.

FOTBOLLSHISTORIA:
2010: Fel bild kostade mycket pengar.

FÖDDA:
Makhtar.

DAGENS TRÖJA.

Att det blir en skottsk tröjaidag beror helt enkelt på att Skottland vann kvalmatchen till EM igår på straffar över Serbien. Det var den kvalmatch som blev efter första Europa Nations League. Fyra lag skulle få en extra chans att ta sig till EM om de missat första EM-kvalet.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 12/11 2020.

Max Wiman om Danmark - Sverige, de sista fyra lagen i EM blev klara.


Idag är jag lat i mitt skrivande. Därför har jag kopierat Max Wimans krönika från gårdagens Sydsvenska. Han säger precis samma sak som jag skrivit om de senaste dagarna. Fast som yrkes journalist inom sporten har han betydligt mer kött på benen än vad jag har i mina tankar och funderingar:

”Det här är inte rätt sätt att använda idrotten
Fotbollslandskampen mellan Danmark och Sverige blev ett historiskt absurt idrottsevenemang, en match som naturligtvis aldrig skulle spelats. Och den är inte den enda.

Idrotten är rätt använd ett verktyg att hjälpa oss genom pandemin. Det handlar om folkhälsa, hopp och i dess professionella form om jobb och underhållning.

Det är nu också dags att ta sig i kragen inom idrottsrörelsen på alla plan – lokalt, nationellt och internationellt. Att alla tar ansvar och inte bara räknar pengar, den matchen får svensk idrott centralt ta med regeringen.

Gårdagens träningsmatch – märk väl träningsmatch – mellan Danmark och Sverige är ett evenemang som verkligen satt idrottens sviktande omdöme i fokus under coronapandemins andra våg. Danmark hade fått byta ut nästan hela truppen på grund av två bekräftade fall och en rad spelare i karantän, samt att inga spelare från England fick åka till Danmark, då hade de inte kommit in i England igen. Dessutom är svenske förbundskaptenen Janne Andersson coronasjuk. En på alla sätt menlös och meningslös match.

21 andra vänskapsmatcher spelas i dagarna runtom i Europa – Norge–Israel ställdes in på grund av coronafall – och man hänvisade till viktiga tv-avtal.
En välkänd tv-profil, som normalt sett inte brukar vara rädd att sticka ut hakan och vara mycket professionell säger nu att matchen var viktig för många spelares framtid och att tv-pengarna i träningsmatcherna är viktiga eftersom de går till projekt i de nationella förbundens verksamhet och inte till rika klubbar.

Danmark–Sverige sändes förstås i hans bolags nätverk.

Självklart borde inte en enda landskamp av träningsart eller oviktig turnering spelas i någon idrott denna höst och vinter. Även kvalmatcher och mästerskap borde flyttas fram. Så som innebandyn gjort.

Att frakta runt idrottare från olika klubblag över hela Europa och förena dem i landslag, är självklart att riskera deras hälsa i en tid då vi ska begränsa nya kontakter.

Klubblagsspel och nationell elitidrott är lite annorlunda. Där vistas spelarna med samma personer dagligen, reser isolerat och i många länder testas de inför varje match.

Naturligtvis har det ett stort värde i att kunna hålla den igång, men anpassa säsongen och antalet matcher utifrån situationen.

Fotbollen har rullat på och har klarat sig rätt skapligt, men när det var vinteridrotternas tur var det som att de inte tagit någon lärdom.

Det enda som diskuterades var när man skulle kunna ha publik och hur mycket. I ishockeyn sköts derbyna Rögle–Redhawks upp för att man tänkte sig publik lite längre fram på hösten. Fixeringen på publiken var total och ingen idrott diskuterade en alternativ säsong med betydligt färre matcher och resor för att ta höjd för det som kunde komma i form av påtvingade uppehåll.

Nästan ingen diskuterade då (basketen tog dock beslut) om ligor skulle stängas för upp- och nedflyttning. Hockeyn diskuterar det nu när lag spelat mellan nio och fjorton matcher i SHL och smittspridningen varit närmast explosionsartad.

I går avbröts uppvärmningen på isen i mötet Almtuna–Timrå i allsvenskan, sedan enligt Sportbladet tretton spelare (!) i Almtuna där och då fått besked om positiva test. Helt obegripligt att de gick in i hallen utan testresultaten.

Så klart handlar mycket om ekonomisk panik. Tv-avtalen har blivit så groteska att de närmast äger idrotter som fotboll och ishockey. Men det har blivit för lätt att gömma sig bakom dem.

I dagarna skrev Cmore mitt i detta kaos ett nytt sexårsavtal med SHL som sägs vara värt – håll i plånboken – fem miljarder kronor. Finns de pengarna för framtiden, hade idrotten självklart i dagens kris kunnat sätta press på tv-bolag och hittat lösningar med kraftigt reducerat antal matcher, där tv-bolagen fått ta en stöt eftersom det är i deras egenintresse mer än någon annan att ligorna överlever.

Nästan lika skygglappsaktigt har det varit på lokal nivå i bollsporterna.
Omfattande seriespel drogs igång som vanligt, stora cuper planerades. Inte oväntat fick hockeyn, där spelarna inte kan byta om hemma utan trängs i trånga utrymmen, störst problem.

I dag är idrotten tillbaka där vi var i mars i många regioner, däribland Skåne. Bara de yngsta får träna, all annan idrott är nerstängd till den 17 november, men det kommer att bli mycket längre än så. Den regionala hockeyn har till slut förstått och redan stängt året ut.

Men när elitidrotten rullar på utan någon synbar anpassning, kan det dessutom påverka människors hållning till pandemin.

Här tangerar vi ett svårt ämne – en del reagerar på bristen på social distansering. Ska det spelas matcher, är nära kontakt oundviklig såklart. Men det sticker i ögonen på många att se kramkalas efter vartenda hockeymål och givetvis fick bilderna från MFF:s segerrusiga omklädningsrum en annan dimension när det blev känt att Anders Christiansen var smittad av coronaviruset.

Här går ekvationen inte ihop. Jag tror vi behöver elitidrottens spänning, glädje och frustration för att känna lite av det normala och elitfotbollen här hemma har i stort hanterat det bra – men vi hade mått bättre av att inte se bilderna från MFF:s omklädningsrum.

Idrotten är en hjälp genom pandemin på alla nivåer. Om den visar omdöme och uthållighet. I dag gör den inte alltid det, vare sig i planering eller utförande.

Ishockeyn borde omedelbart totalpausas i Sverige.

Vänder inte utvecklingen är risken stor att det kommer ett centralt stopp för all tävlingsidrott.”
 
Sedan ska jag väl tillägga att det spelades faktiskt fyra lite viktigare landskamper igår. Det var finalerna i de fyra extrakval till EM som man fick om man missat första EM-kvalet, men klarat sig bra i det första Europa Nations League. Kommer någon ihåg vilken grupp Sverige hamnade i och vad motståndarna heter. Jo, de är Spanien och Polen och sedan skulle det bli antingen Nordirland eller Slovakien. Efter 1-1 vid full tid blev det förlängning och där gjorde Slovakien det avgörande målet. Slovakien blir alltså det fjärde laget i Sveriges grupp. De övriga tre som tog en plats i EM var Nordmakedonien, Skottland och Ungern som låg under mot Island hela matchen, men i slutminuten och på övertid gjorde både 1-1 och 2-1. Vad sägs om corona-avstånd i den matchen för Ungrarna????

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e november.

2010 Fel bild

Remembrance Day är en dag som firas över stora delar av världen. I Storbritannien visar man sin respekt för dem som stred i världskrigen och man bär ofta en röd vallmoblomma, en Poppy. Denna symbol brukar också många fotbollsklubbar ha på sina matchtröjor vid denna tid på året.
 

Då Airdrie United, i skotska division-två, idag 2010 mötte Livingston hemma hade man dessutom tryckt upp ett matchprogram med soldater på ett tåg och texten ”Lest We Forget”. (Så att vi inte glömmer). Eftersom Network Rail sponsrade Airdrie United tyckte klubben att det var extra bra att de hittat en bild av soldater på ett tåg. Nu visade det sig att soldaterna på bilden var tyska nazist-soldater och i och med detta drog Network Rail tillbaka sin sponsring av klubben. Det gäller att kolla upp vilka bilder man väljer.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 13:e november.

Mokhtar DAHARI blev 37 år

Mohd Mokhtar bin DAHARI var född 1953 Setapak i Malaysia och dog den 11:e juli 1991 i Subang Jaya i Malaysia i ALS
Anfallare
131 A-landskamper för Malaysia (1972-85).

Klubbar som spelare:
Selangor FA (1972–87),
Kwong Yik Bank (1988–90).

MERITER:
Selangor FA
First Division (1): 1984
Malaysia Cup (10): 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1986
Charity Cup (Sultan Haji Ahmad Shah Cup) (2): 1985, 1987
Malaysias landslag.
Pestabola Merdeka: vinnare: 1973, 1974, 1976, 1979
SEA Games: vinnare: 1977, 1979
Asiatiska mästerskapen: Brons: 1974

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv