• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e december 2021

NAMNSDAG:
Saknas
TEMADAG:
Juldagen

DAGENS RUBRIKER.

Svar till lucka 24.   Julbordets sju turer.  Vi klarade nästan alla sju.  Julklappar och filmtradition.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/12:
1875: Världens första och äldsta derby spelas.
1914: Vapenvila i Första Världskriget pga en fotbollsmatch.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/12:
Gary
McALLISTER, JAIRZINHO.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 24/12 2021.

Svar till lucka 24.

Jag startade med då Sverige arrangerade VM 1958, och avslutar med då UEFAs dåvarande chef Lennart Johansson fixade så att Sverige även fick hålla i ett EM. Sverige hade aldrig varit i ett slutspel i EM, men som värdland fick de äntligen delta i ett EM. 
Vilket mästerskap? (EM eller VM)  
EM
Vilket år?  1992
Var spelades slutspelet?  Sverige
Vilka lag möttes i finalen?  Tyskland och Danmark
Hur slutade finalen?  2-0 till Danmark.
Jag hoppas att någon av er som läser denna bloggsida haft viss glädje av tillbakablickarna på EM och VM slutspel. God Jul!

Julbordets sju turer.
 

Enligt traditionen äter man julbord i sju olika turer i en bestämd ordningsföljd. Varje rätt på julbordet har sin tur - sillen är fortfarande först och du avslutar med julgodis. Resterande rätter är sedan uppdelade i fem turer till. Njut av julbordet lite längre i år och dela upp det i sju olika turer. Så här gör du:
Första turen
Inled julbordsfesten med strömming och sill av alla dess slag. Senapssill, matjesill och löjromssill!
Andra turen
Fortsätt med lax i olika former - kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Här kan du också plocka fiskpaté, skaldjur och ägg.
Tredje turen
Dags för kallskuret! Julskinka, patéer, korv, pastejer och grisfötter. Grisfötter kanske inte är så vanligt idag men är en av de rätter som funnits med längst på julbordet.
Fjärde turen
Ta för dig av det småvarma på julbordet. Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbenspjäll, Dopp i grytan och lutfisk.
Femte turen
För dig som gillar ost är denna tur perfekt. Stilton, Cheddar, Västerbotten och Kvibille.
Sjätte turen
Sjätte turen stavas efterrätter! Ris á la Malta, fruktsallad, risgrynsgröt, saffranspannkaka och mycket mer.
Sjunde turen
Fortfarande inte mätt? Toppa med julgodis. Fudge, knäck, kola, marsipan, polkagrisar, marmelad och ischoklad. Och kanske en bit choklad från Aladdin-asken som förhoppningsvis fått vara med i år också. 

Vi klarade nästan alla sju.
 

Detta betyder mestadels att gårdagen var ägnad mat. Vi fixade nästan de sju turerna fast vi startade vid middagstid med att lägga till en tur. Det var delvis fyrans tur för vi startade med doppet i grytan. Då det i stort sett bara var jag som ägnade mig år denna konst så tillverkade jag ”Julig kålsallad med apelsin och valnötter”. Det var ett recept från Ernsts Julprogram och denna sallad var som en fullvärdig måltid för en vegetarian. Jag smakade även på denna måltid och var liksom Ernst nöjd med det resultat jag fick. Om man drar ifrån vissa avdelningar i alla sju turer så klarade vi faktiskt av fem av dem. Tvåan och Sjuan hoppade vi över, men sjuan tog vi lite av i anslutning till eftermiddagens Kalle Anka. Där kom glögg, mandelmussla med vispgrädde och lite choklad och pepparkaka in.

Julklappar och filmtradition.
 

Då vi skulle klara av allt detta så blev julklappsutdelningen ganska sen. För att få bra julklappar så är det ju en alldeles perfekt idé att köpa sina egna. Jag hade fixat Leicesters tredjetröja och en modell att bygga som ska föreställa Vicarage Road i Watford. Sedan fick jag faktiskt fyra intressanta böcker i den genre som kallas Spänning. Men dessa återkommer jag till under det kommande året. Det var lite frågan om vad tiden runnit iväg till, men vi enades till sist att vidmakthålla traditionen att under julaftonskvällen se på ” National Lampoon's Christmas Vacation” eller ”Ett päron till farsa firar jul”. Alltid lika kul och en perfekt avslutning på en strålande julafton. God Jul!

IDAG: LÖRDAGEN DEN 25/12 2021.

NAMNSDAG:
 

Saknas. Denna dag har alltid varit: Juldagen.

Namnsdagar för den 25:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Juldagen
1901–1985 – Juldagen
1986–1992 – Juldagen
1993–2000 – Juldagen
Från 2001 – Juldagen

 
TEMADAG:

Juldagen.

 

Juldagen är en av de stora högtidsdagarna inom kristenheten. Firningsämnet är Jesu födelse. Juldagen innefattar kyrkligt sett även julafton (kvällen den 24 december) och julnatten (natten mellan 24 och 25 december). Enligt kyrklig tideräkning börjar söndagen på lördagskvällen då kyrkan firar helgsmål. På samma sätt är det med helgdagarna. Detta synsätt har kyrkan ärvt från den judiska kalendern, där lördagens sabbat också börjar på fredagskvällen. Denna tideräkning baseras på Bibelns skapelseberättelse: "Och det blev afton och det blev morgon, den första dagen.". Den kyrkliga indelningen är i Sverige idag inte särskilt känd, varför benämningen "julafton" kommit att uppfattas beteckna hela det sekulära dygnet, och julaftonen och juldagen därmed kommit att uppfattas som två olika dagar. Därav har även uppfattningen uppkommit att man i en del länder firar jul på julafton, i andra länder på juldagen. Kyrkligt sett är det dock samma dag och samma fest.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E DECEMBER.

1875 ett av fotbollens äldsta derbyn.
 

Edinburgh hade 1875 två fotbollslag. Det var Heart of Midlothian FC som bildades 1874 och Hibernian FC som kom till under 1875. Idag 1875 tyckte man det var en utmärkt idé att låta dessa två lag mötas i vad som skulle bli ett av världens äldsta derbyn. Hearts hade lite svårt att få ihop hela sitt lag på juldagen så de startade vänskapsmatchen med bara åtta man. Så småningom dök fler spelare upp och då matchen var över hade båda lagen elva man och Hearts hade vunnit det första derbyt med 1-0. Genom historien har Hearts flest segrar över Hibernians. Det skiljer drygt 70 segrar.

1914 glädjen över fotboll stoppade tillfälligt dödandet.
 

1914 spelades den enda riktiga vänskapsmatchen i historien. Tyvärr så dödade de flesta varandra efter matchen, men det hade inget med fotbollsmatchen att göra. Detta inträffade idag under Första världskriget mellan två skyttegravar i Belgien. Här fanns tyska trupper på ena sidan och De Kungliga Skotska Musketör-trupperna på andra sidan. Juldagen 1914 avblåstes allt krigande under 24 timmar. Trupperna lämnade skyttegravarna och träffades i "ingenmansland". Här sjöng de julsånger tillsammans och umgicks.

Någonstans ifrån hade man fått tag på en fotboll och genast startade en match. Av de få som sedan överlevde de kommande dagarnas krigsslag, har det berättats att matchen varade ungefär en halv timme. Alla som ville vara med fick så det var runt 50 spelade i varje lag. I glädjen över att spela fotboll var det aldrig någon som räknade några mål, så det finns inget resultat att redogöra för. Själva händelsen går under namnet "The Christmas Truce" och finns omskrivet i böcker, filmer och sånger. Bl a i den fransk-tysk-brittiska filmen "Joyeux Noël" från 2005. På svenska heter filmen "Fiendeland"

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E DECEMBER.

Gary McALLISTER blir 57 år.
 

Gary McALLISTER är född 1964 i Newarthill i Skottland.
Mittfältare
1 U-, 2 B- och 57 A-landskamper för Skottland (1987-99).

Klubbar som spelare:
Motherwell (1981-85),
Leicester City (1985-90),
Leeds United (1990-96),
Coventry City (1996-2000),
Liverpool (2000-02),
Coventry City igen (2002-03).

Lag som tränare:
Coventry City spelande (2002-03)
Leeds United (2008),
Aston Villa (2011),
Rangers (2018-21 assisterande),
Aston Villa (2021- assisterande).

JAIRZINHO blir 77 år.
 

JAIRZINHO Jair Ventura Filho är född är 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
81 A-landskamper för Brasilien (1964-82).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1959-74),
Olympique de Marseille (1974-75),
Kaizer Chiefs (1975),
Cruzeiro (1976),
Portuguesa (1977),
Noroeste (1978-79),
Fast Club (1979),
Jorge Wilstermann (1980-81),
Botafogo igen (1981-82)
9 de Octubre (1982).  

Lag som tränare:
Kalamata (1997-98)
Gabons landslag 2003-05). 

Han blev världsmästare med Brasilien 1970.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FRÖJDEFULL JULDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv