• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 5:e juni 2018.

Potter till Hogwarts, nej jag menar Swansea.
Båda storlagen Sverige slog ut (hur i helsike det nu gick till) möttes.
Marocko – Slovakien
Serbien – Chile
Italien – Nederländerna

Nya Premier Leaguetröjor.

FOTBOLLSHISTORIA:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Itaien.

FÖDDA IDAG:
Yossi, Marc.

DAGENS TRÖJA
DANMARKs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Åter en dag fanns det en match som jag skulle välja tröja från, hade jag tänkt, men Italien och Nederländerna spelade 1-1. Jag hittade heller ingen bra tröja till Foo Fighters som jag ska se i Göteborg idag. Då fick det helt enkelt bli så att jag firar Danmarks nationaldag med denna tröja.

Potter till Hogwarts, nej jag menar Swansea.


Möjligen kan väl det mest intressanta inom fotbollen igår komma från en övergång. Då Östersund hade sina framgångar i Europa League (då får vi mäta med svenska mått) så var det ett lag med många intressanta talanger som spelade, men den största förtjänsten gick till tränaren Graham Potter. Han var faktiskt den ende engelske tränaren som var kvar i något av de 48 lag som var kvar i de två europeiska cuperna under våren. Givetvis skulle han bli något ett engelskt lag gärna skulle vilja ha att leda truppen. Fast det blev inte ett engelskt utan ett walesiskt lag som Potter kommer att leda kommande säsong. Övergången till Swansea City, som ramlade ur Premier League, blev klar igår. Så vi får se om Graham ska lyckas föra upp Swansea i Premier League igen (om han får vara kvar så länge).
 

Båda storlagen Sverige slog ut (hur i helsike det nu gick till) möttes.


När det gällde träningslandskamperna så handlade det framförallt om tre matcher; Marocko – Slovakien, Serbien – Chile och Italien – Nederländerna. Vid första anblick så skulle någ alla säga att Italien – Nederländerna var den mest intressanta matchen, men inget av länderna är ju med i VM. Båda slogs ut i kvalet av Sverige, hur i helsike det nu gick till???
 

Marocko – Slovakien

 
Slovakien är ju ett relativt ungt land och de var faktiskt med i VM 2010 i Sydafrika. Efter att hablivit tvåa i sin grupp mötte de Nederländerna åttondelsfinalen och förlorade med 2-1. Nederländerna gick vidare till final och Slovakien var inte bara utslagen ur 2010 års VM utan har blivit utslagna i kvalet till VM sedan dess. Marocko har däremot varit i VM fyra gånger. Endagången de gick vidare från gruppspelet var i Mexiko 1986. Det blev förlust med 0-1 i åttondelen till Västtyskland, så det året tog sig till final. Senast Marocko var i VM var 1998. Nu är det dags för deras femte VM. Jag hade nog hållt en liten peng på Slovakien före matchen, men detvisade sig att det var helt rätt lag som tagit sig till VM. Marocko var överlägsna i statistiken och vann helt rättvist med 2-1.
 

Serbien – Chile

 
I denna match är det Chile som missade årest VM. De har varit med i de två senaste VM och har på senare tid vunnit de Sydamerikanska mästerskapen, så det var en jättestor besvikelse att de missade totalt i kvalet till årets VM. Chlie har sammanlagr deltagit i VM nio gånger och som bäste blev de trea i sitt eget hemma-VM 1962. Serbien är likt Slovakien också en ung nation. De har varit med i ett VM sedan tidigare och det var 2010 i Sydafrika, då de inte klarade sig vidare från gruppen. Fast ska man räkna Serbien som Sebien och Montenegro eller Jugoslavien så har landet deltagit elva gånger med två fjärdeplatset som bästa resultat; 1930 i Uruguay och 1962  i Chile. Så vill man kan man säga att matchen igår var en retur på matchen om tredje plats från 1962. Mitt tips på denna match var oavgjort, och det var även vad statistik och matchbild visade. Däremot visade Chile att de kunde göra mål och att de hade platsat i VM. Men det var lite väl sent som segrarna kom.
 

Italien – Nederländerna

 
Här har vi två annars så pålitliga VM-lag, men inte 2018. Italien som blivit världsmästare fyra gånger bojkottade första VM. Sedan misslyckades de kvala in 1958 i Sverige och 2018 mot Sverige. Tre missade VM alltså. Nederländerna har tre andraplatser och en tredjeplats. Tvåaoch trea i de två senaste världsmästerskapen, men utanför i år. De har varit med i tio VM, valt att inte ställa upp tre gånger och missat kvalet åtta gånger. För gårdagens match så låg givetvis oavgjort närmast till hands. Det såg länge ut att bli 0-0 innan Italien fick en kontring och gjorde 1-0. Strax därefter decimerades italienarna på den löjliga regeln, frilägesutvisning. Italienarna höll dock emot bra och såg ut att avgå med segern innan Bournemouths Ake nickade in kvitteringen i nästsista matchminuten. Och så blev det som de flesta trott oavgjort 1-1.
 

Nya Premier Leaguetröjor.


Två Premier Leaguelag har visat upp två tröjor. Först är det Leicester City som har övergivit Nike och gått över till Adidas inför kommande säsong. Trots detta är det inte så stora skilnader. Fast har man samma sponsor så märks inte förändringar i övrigt så mycket. Speciellt inte om det är en blå tröja. Fast mycket av de guldiga utsmyckningarn har blivit vita.

Bournemouth har valt att visa upp sin andratröja först. Den är likt många andratröjor i VM, vit. Även Bournemouth har samma sponsor och det är även Umbro som står för designen. Inte speciellt uppseendeväckande med tanke på de betydligt trevligare andratröjorna de senaste åren.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 5:e juni.

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

 
Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till Kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.

1968 tredje EM spelades i Italien

 
Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.
 

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 5:e juni.

39 år Yossi BENAYOUN född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel.
Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),

Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–).

50 år Marc RIEPER född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).
Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv