26:e augusti

NAMNSDAG

Östen:
Mansnamnet Östen är av gammalt fornnordiskt ursprung (fornvästnordiska Eysteinn, norska Øystein). Namnet är bildat av ett ord som troligtvis kommer av auja -"lycka" och ordet sten

VIP födda den 26:e augusti

Några andra som också är födda den 26:e augusti

1740 – 1810 Joseph-Michel Montgolfier,
Fransk uppfinnare, skickade upp den första varmluftsballongen.

1910 – 1997 Moder Teresa,
Romersk-katolsk nunna med indiskt medborgarskap av  albanskt ursprung som grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1948.

1960 – Jan Brink,
Svensk ryttare, dressyr. 2005 tilldelades han Sydsvenska Dagbladets pris Skånebragden.

Några kända personer som avled den 26:e augusti

1974 – Charles Lindbergh dog 72 år gammal i lymfkörtelcancer. Han var en amerikansk flygare och författare. Känd för att vara den förstae som flög ensam övr Atlanten.

1978 – Charles Boyer dog 78 år gammal i självmord genom att ta en överdos av tabletter. Han var en amerikansk franskfödd skådespelare. Han var filmens Store Romantiske Älskare under 1930- och 1940-talen.

2004 – Laura Branigan dog 47 år gammal av en hjärnaneurysm (Artärbråck). Hon var en amerikansk sångerska och skådespelare. Hennes första hit var sången Gloria. Den fanns med på hennes första album, Branigan, som släpptes 1982.  ¤"Self Control"

Today in history 26:e augusti

Några händelser som inträffat den 26:e augusti

1972
 

SOMMAR-OS I MÜNCHEN INVIGS


  Olympiska sommarspelen i München invigs. Tävlingarna drabbades den 5 september av ett terroristattentat från Svarta september, en palestinsk grupp på åtta personer. Svarta september dödade två medlemmar av den israeliska truppen och tog dessutom nio deltagare som gisslan. I den därefter följande striden mot polis dödades samtliga i gisslan samt fem av terroristerna och en västtysk polis. Spelen avbröts och en minneshögtid hölls i Olympiastadion och efter en 34 timmar lång paus återupptogs tävlingarna som trots mot terroristerna.

1978
 

NY PÅVE VÄLJS SOM BLIR KORTLIVAD


  Sedan Paulus VI har avlidit den 6 augusti väljs Albino Luciani till påve och tar namnet Johannes Paulus I. Han avlider dock den 28 september efter bara 33 dagar på posten.

2005
 

GRIS- OCH SKRIDSKOFÖRENINGEN BILDAS


  Gris- och Skridskoföreningen bildas för att högtidlighålla Kalle Sändare.