• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 12:e december 2019

Raindrops keep falling on my head.
Börjar soccer likna football?

En av de kvarvarande platserna gick till Italien.
Den sista kvarvarande platsen gick till Spanien.
Grupp A och B var redan klara.
Champions League hjälper till att öka klyftorna mellan rika och fattigare klubbar.


FOTBOLLSHISTORIA:
2001: Världens meste folbollsmålskytt dör.

FÖDDA:
Victor, Jessica, Daniel, Nolberto.

DAGENS LUCKA

I årets julkalender har jag plockat ut bilder av en fotbollströja jag äger.
Det gäller att lista ut vilket laget är, om det är första, andra eller tredjetröja och vilken säsong tröjan användes.
I morgon får Ni svaret plus en ny tröja att fundera på.
Klicka på Lucka 12 för att öppna kalendern. Då får du även svaret på Lucka 11.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN ONSDAGEN DEN 11:e DECEMBER 2019

Raindrops keep falling on my head.


Om det i förrgår var strålande sol den lilla ljusa tid som fanns så kompenserade moder natur detta igår med att det regnade från dess jag steg upp tills den sista kvällsrundan med hundarna. Vi tog även en middagsrunda i regnet och då passade vi på att gå till hundrastgården. Enligt mina beräkningar så skulle det inte finnas andra som var ute med sina hundar då regnet stod som spön i backen. Mina beräkningar stämde och Rhiann och Esme brydde sig inte om några droppar uppifrån utan hade en utmärkt tid med att kunna springa fritt.
 

Börjar soccer likna football?


Springa fritt är något som inte fotbollsspelare får göra. Den fotboll som amerikanerna kallar soccer blir mer och mer lik den fotboll som amerikanarna kallar football. Amerikansk fotboll bygger på intränade löpningar som varje lag nött in och som ska vara nya för motståndarna. En tacklare frågades en gång vad han skulle göra om han av en tillfällighet råkade få tag i bollen. Hans svar i den intervjun var att han inte hade den blekaste aning. Ibland så verkar positionerna på en normal fotbollsplan vara så speciella att en spelare som sätts på en för honom ovanlig plats gör att han inte kan spela fotboll.
 

En av de kvarvarande platserna gick till Italien.


Det var sista omgången i de fyra första grupperna i Champions League och klockan sju inleddes det hela med att spela klart Grupp C. I den gruppen var redan ett av de fyra engelska lagen vidare. Det var Manchester City. Det var också från denna grupp som enda möjligheten fanns att få ett lag som inte spelar i ligorna i England, Italien, Frankrike, Spanien eller Tyskland. För att så inte skulle bli fallet så krävdes det att Manchester City vann över Dinamo Zagreb i Zagreb och att Atalanta vann över Shakhtar Donets i Kharkiv. Jomenvisst vann City även om det legat under med 1-0 så kom de tillbaka och vann enkelt med 4-1. Donetsk som är enda lag som bara spelar bortamatcher. De har spelat i Lviv, Kiev och numera i Kharkiv. Det är 300 km från deras normala hemmaarena. Trots det så borde de vinna och ta sig till åttondelarna, men Alalanta ville annat och vann med 2-0. Donetsk är därmed i Europa League och Italien fick sitt tredje lag vidare i Champions League.
 

Den sista kvarvarande platsen gick till Spanien.


De andra tre gruppera var totalt ointressanta även om det var en plats till i Champions Leagues åttondelsfinaler som skulle tillsättas. Fast alla var i stort sett klara över att den platsen var vikt åt ytterligare ett lag från Spanien. I Grupp D var Juventus redan klara segrare och frågan var om Atletico Madrid eller Bayer Leverkusen skulle bli tvåa. Vann Atletico hemma över bottenlaget Lokomotiv Moskva så var de vidare. Skulle de förlora så var Leverkusen tvungna att slå Juventus. Detta var väl en ganska enkel ekvation. Givetvis vann Atletico Madrid. 2-0 slutade det samtidigt som Juventus såg till att vinna sin match över Bayer Leverkusen med 1-0. Leverkusen till Europa League.
 

Grupp A och B var redan klara.


Grupp A hade innan gårdagens matcher Paris SG som etta och Real Madrid som tvåa. De båda vann även  igår sina matchen. PSG över Galatasaray med 5-0. Och Real slog Club Brügge med 3-1. Belgarna spelar Europa League. Även Grupp B var avgjord före gårdagens matcher. Bayern München var etta och Tottenham tvåa. De möttes och Tottenham klarade sin lite bättre igår än förra mötet klubbarna emellan. Det blev ju Bayernseger i London med 7-2. Igår nöjde sig tyskarna att vinna med 3-1. Matchen mellan Olympiakos och Röda Stjärnan handlade om vilket av de två som skulle bli trea och spela Europa League. Det blev Olympiakos som med en straff tre minuter före slut tog sig förbi Röda Stjärnan. Även de hade en straff i första halvlek, men den missade de.
 

Champions League hjälper till att öka klyftorna mellan rika och fattigare klubbar.


Tyvärr måste jag säga att Champions League inte är en turnering för fotbollslag i Europa utan bara för fotbollslag i England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Enligt min mening är detta inget som gynnar klubblagsfotbollen i Europa. Det känns som att låna pengar på banken. Har du pengar så kan du få låna, men har du inga så blir det inget lån. Har du pengar i fotbollen så kan du köpa alla spelare du vill. Då kommer du långt i Champions League och i och med det så tjänar du ännu mer pengar. Det gör att de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Jag har tidigare klagat på Europa League, men kanske är det en mer intressant turnering då det finns lag från betydligt fler nationer. Ser man till de lag som går till Europa League sin trea i Champions Leagues gruppspel så kommer de åtta lagen från Belgien, Grekland, Ukraina, Tyskland, Österrike, Italien, Portugal och Nederländerna. Det är tre fler länder än de sexton Champions Leaguelag som gått vidare. Det måste bli en ändring på utformningen av Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e december.

2001 världens bäste målskytt dör.

Då Josef Bican föddes i Wien 1913 blev han medborgare i Österrike-Ungern. Till landet hörde även Böhmen-Mähren som idag tillhör Tjeckien. Bican hade alltså många länder att välja spela landskamper för. Han startade i Österrike och slutade i Tjeckoslovakiens landslag. Han spelade i klubblag i Österrike och Tjeckoslovakien. Bican vann skytteligan i Europa varje år mellan 1939 och 1944, kanske mycket beroende på att det inte spelades så mycket fotboll i Europa då det var krig. Men gör man 57 mål på 24 matcher som han gjorde en av säsongerna så är det imponerande ändå. Sammanlagt har man räknat ut att han gjorde 1460 mål under sin karriär. Det är världsrekord. Bican dog i Prag idag 2001, 88 år gammal.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e december.

Victor MOSES blir 29 år

Victor Moses är född 1990 i Nigerias största stad Lagos. Hans far var en kristen präst. I oroligheterna i Nigeria dödades Victors båda föräldrar då han var 11 år gammal. Hans släktingar såg till att Victor kom till England som ensamstående flyktingbarn. Hans talang för fotboll tog honom till närmsta fotbollsklubb Crystal Palace där han startade sin karriär som allsidig spelare från försvarare till anfallare.

Klubbar som spelare:
Crystal Palace (2007-10),
Wigan Athletic (2010-12),
Chelsea (2012-),
Liverpool (lån 2013-14)
Stoke City (lån, 2014-15),
West Ham (lån 2015-16),
Fenerbahçe (2019- lån).

Victor gjorde 29 U-landskamper för England. Då han ansåg sig ha bättre chans att spela stora landskamper i Nigerias lag så har han som A-lagsspelare gjort 37 landskamper för Nigeria. Där blev han 2013 Afrikansk mästare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e december.

Jessica LANDSTRÖM blir 35 år

Jessica Landström är född 1984 i Luleå. Hon började med fotboll i det som nu är Norrlands största undomsförening för fotboll, Lira Luleå BK. Hon spelade som anfallare i stadslaget och Stockholmsklubbarna fick upp ögonen för henne. Knappt 14 år gammal kom hon till Vallentuna och 2007 gjorde hon debut i landslaget. Det blev totalt 64 landskamper i damlandslaget för Jessica.

Klubbar som spelare:
Lira Luleå BK (moderklubb, –1997)
Vallentuna BK (1998-99)
Täby FF (2000)
Djurgårdens IF DFF (2000–2004)
Hammarby IF (2005–2007)
Linköpings FC (2008–2009)
Sky Blue FC (2010)
FFC Frankfurt (2010–2012)
Djurgårdens IF DFF (2012)
Kopparbergs/Göteborg FC (2013)

2012 var Jessica i final i Champions League, men hennes Frankfurt förlorade denna till Lyon med 2-0.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e december.

Daniel AGGER blir 35 år

Daniel Munthe Agger föddes 1984 i Hvidovre 6 km väster om Köpenhamn. Han växte upp i Brøndby med sina föräldrar Anders och Lisa Agge. Det var även i Brøndby han inledde sin fotbollskarriär, och han har varit denna klubb och Liverpool trogna. Då han gick till Liverpool var han den dyraste danske spelaren. Som mittback var han även en klippa i det danska landslaget. Det blev 20 U- och 75 A-landskamper. Två gånger röstades han fram som Danmarks bäste fotbollsspelare.

Klubbar som spelare:
Brøndby (1996-2006),
Liverpool (2006-14)
Brøndby igen (2014-16)

Daniel lade skorna på hyllan redan som 31-åring och ägnar sig nymera åt det han gillar bäst. Det är golf och tatueringar. Han och hans familj bor numera i  Marbella i Spanien. Härifrån driver han med några vänner en affärsrörelse som både handlar om golfprojekt, men framförallt tatueringställen och företaget Tattoodo.com.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 12:e december.

Nolberto SOLANO blir 45 år

Nolberto Albino "Ñol" Solano Todco föddes 1974 i Callao 12 km väster om Lima som är Perus huvudstad. Här startade han med gatufotboll innan han kom med i det lokala fotbollsklubben. Som mittfältare hade han största delen av sin karriär i England där han kallades ”Nobby”. Han gjorde 95 A-landskamper för Peru.

Klubbar som spelare:
Alianza Lima (1987-90),
Sporting Cristal (1991-93),
Deportivo Municipal (1993),
Sporting Cristal igen (1994-97),
Boca Juniors (1997-98),
Newcastle United (1998-2004),
Aston Villa (2004-2005),
Newcastle United igen (2005-07),
West Ham United (2007-08),
Larissa (2008),
Universitario de Deportes (2009),
Leicester City (2010),
Hull City (2010-11),
Hartlepool United (2011-12).

Lag som tränare:
Universitario de Deportes (2012),
José Gálvez FBC (2013),
Internacional de Toronto (2014).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv