Benedikt, Niklas.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN FREDAGEN DEN 28/2 2020

Skottdagen!

Det var fyra år sedan sist som jag skrev en bloggtext från den 29:e februari. Det är bara sjätte gången i historien som dagen är Skottdagen. Fram till 1996 så inföll Skottdagen den 24:e februari och då flyttades den 24:e till den 25:e osv tills den 29:e. Då ett år är exakt 365,2421875 dygn långt så samlar man decimalerna tills det blir en hel dag och det blir det vart fjärde år. Men om allt skulle varit perfekt så skulle ett år vara exakt 365,25 dygn. Det är året inte så vart 1000:e år ger detta en felmarginal på 7 timmar, 26 minuter och 24 sekunder. Detta råder man bot på genom att inte införa en Skottdag på de tusentals år som är delbart med 4. Alltså kommer det inte att bli någon Skottdag år 4000 och 8000. Men det är knappast något vi behöver bry oss om. I morgon är det alltså den 1:a mars, men så har det inte alltid varit. 1712 var inom den period då man skulle gå från den Julianska till den Gregorianska kalenderräkningen. För att få rätt på dagarna så hade man faktiskt detta år även den 30:e februari, men detta med den 30:e februari har bara inträffar en enda gång och det var som sagt 1712.

Den 12:e mars med returer den 19:e spelar Europa (League) Cup sina åttondelsfinaler. Lottningen igår i Nyoni Schweiz utföll så här:

İstanbul Başakşehir (TUR) – FC Köpenhamn (DEN)
Olympiacos (GRE) - Wolverhampton (ENG)
Rangers (SCO) – Bayer Leverkusen (GER)
Wolfsburg (GER) - Shakhtar Donetsk (UKR)
Inter (ITA) - Getafe (ESP)
Sevilla (ESP) - Roma (ITA)
Eintracht Frankfurt (GER) - Basel (SUI)
LASK Linz (AUT) - Manchester United (ENG)

Sedan så kom det besök från Eskilstuna så det blev varken finalen i På Spåret eller Premier League. Fast det var inte riktigt helt sant. Jag smög ifrån och såg små sekvenser av Norwich mot Leicester i Premier Leagues 28:e omgång. Jag hann faktiskt lagom in till de båda målen. Nu undrar kanske de som vet att Norwich vann med 1-0 vad jag menar med två mål. Det var faktiskt så att även Leicester gjorde ett mål som om matchen spelats för ett år sedan hade varit godkänt. Då hade bollens lilla beröring av handen kallats ofrivillig och målet som därefter följde hade varit godkänt. Nu så är handsregeln i straffområdet och i samband med mål ändrad så att det inte finns någon ofrivillig hands. Allt som nuddar en hand är frispark och med VAR so kan detta kollas från alla vinklar och vrår. Alltså var det bara Norwich mål som räknats. Trots att de fortfarande ligger sist så har de faktiskt vunnit mot både tvåan Manchester City och trean Leicester City hemma.

IDROTTSHISTORIA från den 29:e februari.

2004 Första titeln till Middlesbrough

Skottdagar som bara kommer vart fjärde år kan vara svåra att hitta någon fotbollshistoria ifrån, men idag 2004 spelades Ligacupfinalen i England. Den kallades på denna tid Carling Cup. Finalen gick på Millenium Stadium i Cardiff då Wembley höll på att byggas om. Middlesbrough mötte Bolton Wanderers. Bolton med fyra FA-cupsegrar och lite andra titlar var lite favoriter.

Middlesborough hade aldrig någonsin vunnit någon större titel, men skottdagens 2004 skulle ändra på detta. Redan efter sju minuter hade de tagit ledningen med 2-0 genom Joseph-Désiré Job och sedan en straff av Boudewijn Zenden. Kevin Davies reducerade i 21:a minuten, men närmre än så kom inte Bolton. Boro hade tagit sin första titel.

IDROTTSPROFIL som föddes den 29:e februari.