• Boris dagliga blogg

Måndagen den 10:e oktober 2022

RUBRIKER.

God golfrunda.  Dottern tillbaka till Jönköping.  Underliga VAR-beslut 1.  Underliga VAR-beslut 2.

NATIONALDAG:
Fiji och Taiwan

NAMNSDAG:
Harry och Harriet

TEMADAGAR:
Världsdagen för mental hälsa, Grötens dag och Internationella dagen mot dödsstraff.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10/10:
1999: Två debutanter med olika framtidsutsikter i Englands landslag.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 10/10:
Xherdan SHAQIRI, Yasser AL-QAHTANI, Tony ADAMS.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 9:E OKTOBER 2022.

God golfrunda.

Nu börjar det bli lite kyligare. Trots ett strålande väder så använde jag min vindtröja på golfen igår. Det var bara Håkan och jag igår och vi hade det betydligt bättre än förra veckan. Då tänker jag på golfspelet. Speciellt efter nio hål. Då låg vi båda tre slag bättre än våra handikapp. I mål var jag bara ett slag bättre och Håkan ett slag sämre. Men det var han som sänkte sitt handikapp med hans resultat. Jag hade kvar mitt. Okay att det är mer rättvist med det nya handikappet, men det ät helt oförutsägbart vad resultatet kommer att räcka till.
 
Dottern tillbaka till Jönköping.

Då jag svängde in mot vårt område så svängde Yngsta dottern och hennes belgare ut och susade mot Jönköping. Klockan var då ganska exakt tolv. Belgaren skulle börja jobba klockan fem och det tar tre timmar att ta sig till Smålands största stad. Dottern skulle på kurser under veckan så därför lämnade hon kvar sin hund hos oss. Det var något som den Lille blev väldigt glad för.
 
Underliga VAR-beslut 1.

Det blev lite enkel lunch med ägg, korv med bröd och räksallad, en gammal klassiker. Klockan sju skulle vi till lite bandträning så det blev endast eftermiddagsmatcherna från Premier League. Jag fastnade för Londonderbyt mellan Hamlagen West och Ful. Det var en ganska jämn match med lite övertag för hemmalaget West Ham. Efter underläge med 0-1 fick hemmalaget en straff som Fulham skänkte bort genom att inte bry sig om domarens tillsägelser utan fortsatte knuffas på en hörna. Däremot var West Hams ledningsmål ytterst märkligt. Målgöraren tog först emot bollen på handen. Sedan studsade den upp på armbågen och så sparkade Gianluca Scamacca bollen över målvakten in i mål. Han firade inte då han själv visste om sin hands. VAR kollade situationen i ett par minuter och ansåg att det var okay med två hands och dömde mål. Jag undrar ännu en gång varför man har VAR? Utan detta hjälpmedel hadedet dömts mål direkt och sedan hade allt varit klart. Det hade faktiskt känts bättre än att se regelbrottet flera gånger och att domarna inte bryr sig. Till slut klantade Fulhams försvar till det och bjöd West Ham på ytterligare ett mål. Så det slutade 3-1.
 
Underliga VAR-beslut 2.

Jag hann en halvlek in på ”Den stora matchen” igår. Det var Arsenal mot Liverpool. Nu är förstås frågan om det kan räknas som en stormatch? Det var visserligen serieledarna som spelade, men det var ju ett mittenlag de mötte. Arsenal värnade om sin serieledning genom att besegra mittenlaget Liverpool. Där fanns det ju inga konstigheter eller sensationer. Fast liksom i första matchen jag såg så är VAR totalt obegripligt. En solklar hands i första halvlek som skulle gett Liverpool straff lyckades VAR-domarna på något obegripligt sätt bortse ifrån. Sedan har jag bara sett en kort repris av den straff som gav Arsenal segermålet. Inte var det en solklar straff? Hur som helst så var jag dottern och våra bandkompisar på Studiefrämjandet och lirade några låtar. Det var trevligare än att reta sig på domslut i fotbollen. Faktiskt var det en av våra bättre övningar. Det lät riktigt bra för ovanlighetens skull.

IDAG; MÅNDAGEN DEN 10:E OKTOBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Fiji
 
Fiji, ögrupp i Melanesien i södra Stilla havet, upptäcktes 1643 av holländaren Tasman. Under 1600- och 1700-talet utforskades Fiji av holländare och britter. 1874 blev landet en brittisk koloni. Självständigheten som uppmärksammas på nationaldagen erhölls från Storbritannien 10 oktober 1970.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Taiwan
 
Taiwan deklarerade sin självständighet i samband med Xinhairevolutionen  den 10 oktober 1911.
NAMNSDAGAR:
Harry och Harriet

Namnsdagar för den 10:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Gereon (till minne av en kristen officer, som dog martyrdöden i Köln 304)
1901–1985 – Helmer
1986–1992 – Helmer, Helmina (utgått) och Helmy (utgått)
1993–2000 – Helmer (nu 16 januari) och Hadar (utgått)
Från 2001 – Harry och Harriet
TEMADAGAR:
Världsdagen för mental hälsa, Grötens dag och Internationella dagen mot dödsstraff
 
Världsdagen för mental hälsa
 
Världsdagen för psykisk hälsa infaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.
 
Grötens dag
 
Grötens dag är alltid den 10:e oktober. Gröt är god och nyttig mat som mättar bra. Det går fort att tillaga och passar utmärkt till frukost och mellanmål. Havregrynsgröt, mannagrynsgröt och dinkelgröt är bara några av alla sorters gröt som finns.
 
Internationella dagen mot dödsstraff
 
Internationella dagen mot dödsstraff infaller den 10 oktober varje år, och syftar till att uppmärksamma de konsekvenser som en dödsdom får.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 10:E OKTOBER.

1999 två nya i Englands landslag.

England spelade idag 1999 en vänskapsmatch på Stadium of Light i Sunderland mot Belgien. Det blev seger med 2-1. Men mer intressant var att manager Kevin Keegan hade plockat med två debutanter i ett landslag fullt av veteraner. Den ene debutanten hette Frank Lampard och han blev utbytt i andra halvlek. Den andre hette Stephen Guppy och klassades av journalister som den mest lovande mittfältaren i Englands historia. Guppy fick spela hela matchen, men det var också den enda landskamp han gjorde. "Medelmåttan" Frank kom att göra 89 landskamper innan han slutade i landslaget.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 10:E OKTOBER.

Xherdan SHAQIRI blir 31 år.

Xherdan SHAQIRI är född 1991 i Gjilan i Jugoslavien, nuvarande Kosovo
Mittfältare
27 U- och 108 A-landskamper för Schweiz (2007-).

Klubbar som spelare:
SV Augst (1999-2001),
FC Basel (2001-12),
Bayern München (2012-15),
Inter (2015),
Stoke City (2015-18),
Liverpool (2018-21),
Lyon (2021-22),
Chicago Fire (2022-)

Xherdan är av kosovoalbansk härkomst. Han flyttade 1992 tillsammans med sina föräldrar och syskon till Basel, Schweiz.
Yasser AL-QAHTANI blir 40 år.

Yasser Saeed AL-QAHTANI är född 1982 Kohbar i Saudiarabien,
Anfallare
108 A-landskamper för Saudiarabien (2002-13).

Klubb som spelare:
Al-Qadisiya (2000–05),
Al-Hilal (2005–18),
Al Ain (2011–12 lån).

2007 utnämndes han till Årets fotbollsspelare i Asien. 2013 avslutade han sin landskampskarriär och då var han lagkapten.
Tony ADAMS blir 56 år.

Tony Alexander ADAMS är född 1966 Romford i London,
Försvarare
5 U-, 15 B- och 66 A-landskamper för England (1985-2000).

Klubb som spelare:
Arsenal (1980-2002) 504 matcher.

Lag som tränare:
Wycombe Wanderers (2003-04),
Portsmouth (2008-09),  
Gabala FK (2010-11),
Granadas landslag (2017).

Tony Adams är Arsenals mest framgångsrika lagkapten genom tiderna. Under 19 säsonger i klubbens A-lag vann han tio stora titlar.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 10:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN GIVANDE VECKA 41!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv