• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 29:e juni 2021

Vaccin, zucchinilasagne, 2x3-3, för många byten, förutbestämda straffar, Spanien favorit, Schweiz överrakning.

IDAG, 29/6 -21:
Namnsdagar: Peter och Petra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/6:
1950 USA vinner över England, vilket fortfarande ränkas som större senstion än då Island vann.
1958 Sverige spelar sin hittills enda VM-final, men Brasilien vinner.
1986 Argentina däremot vinner VM hemma. 3-2 i finalen över Västtyskland.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/6:
Emil, Putte.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN MÅNDAGEN DEN 28/6 2021.

Måndag och jag hade en plats på Söderslätts GK blad det som kallas Åke-gänget. Fast jag hade lämnat återbud då jag lovat hustrun att köra henne till Vårdcentralen Fosietorp. Där skulle hon ta andra sprutan av det vaccin som alla i hela världen förväntas ta. När sticket var klart stack vi hem igen och då Familjelådan från CityGross var försenad så passade jag på att tillverka den sista måltiden som fanns kvar från förra veckan. Det var en vegetarisk rätt kallad: ”Zucchinilasagne med kumminmorötter”. Jag passade på att utöka lite med vegofärs, så det blev lite extra matlådor tilla alla vegetarianer i familjen.

Därefter var det till att vänta på att klockan skulle bli fyra så att jag kunde ta mig till City Gross och hämta ut veckand middagslåda. Fram till dess passade jag på att läsa Sydsvenskan. De har sedan i söndags startat med Sommardeckaren; Döden går på visning. Författad av Anders de la Motte och Måns Nilsson. En skånsk mordhistoria där det än så länge bara presenterats huvudpersonerna, men man kan ana vem som ska dö. Detta var en kommande deckare som jag tänkt köpa, men nu har jag den i och med prenummerationen på Sydsvenskan.

Klockan sex startade åttondelsfinal fem på Parken i Köpenhamn. Dit hade Spanien ochb Kroatien tvingas åka. I 20:e minuten kom en av de största målvaktstavlor som EM har beskådat då spaniens målvakt totalt missade en bakåtpassning som rullade över foten på honom oach in i mål. Spanien kvitterade innan halvtid och det stod 1-1 i mål, men 4-0 i skott på mål till Spanien. I andra halvlek fixade Spanien både 2-1 och 3-1 och matchen var över. Så känndes det även som publik, för då bytena startade så slutade spelet och rytmen att fungera. Hur i hela fridens namn kan man skriva om regler som säger att man kan byta av halva laget??? Då har jag ett bättre förslag i EM och VM sammanhang: Starta med två lag och byt ut alla dessa i paus så att det blir 22 nya friska spelare i varje halvlek!

I de sista fem mnuterna hade inhopparna hunnit samla sig så pass att det blev lite spel igen. Främst för Kroatien som kom tillbaka och då de sex minuters övertid var avslutade stod det 3-3. Vid detta tillfälle var jag tvungen att ta hundarna på sin kvällsrunda. Då vi kom in igen hade första kvarten av förlängningen spelats och Spanien hade kommit tillbaka och gjort mål till en ledning av 5-3. Detta hämtade sig inte Kroatien ifrån och Spanien är i kvartsfinal där de möter segraren av gårdagens andra match.

Den gick i Rumänien och Arena Națională i Bukarest. Dit hade Frankrike och Schweiz tagit sig. Frankrike kom givetvis dit som storfavorit. Därför blev jag och säkert många med mig överraskade då det var Schweiz som tog ledningen och som inte behövde skämmas. De var det bättre laget i första halvlek och fortsatte vara det då andra halvlek inleddes. Efter tio minuter fick de straff och hade chans att punktera matchen. Vid straff brukar kommentatorer och experter uttala sig med att straffläggare var kall och såg att målvakten gick åt ena hörnet och då slog de in bolleni andra. NEJ, Nej och åter nej. Ingen straff har gått till på det viset. Vid ALLA straffar har straffläggaren tagit beslut om vilket hörn han ska lägga straffen. Jag hoppas att detta EM har överbevisat alla förstå-sig-påare att jag har rätt. Rodriguez la straffen i samma hörn som Lloris hade slängt sig i. Detta plus att av de 15 straffar som utdelats hittills i detta EM har åtta gått in och hela sju har missats.

Fyra minuter efter straffmissen så stod det 2-1 till Frankrike. Vid 3-1 var matchen slut, men det ville inte Schweiz. Liksom den tidiga matchen kom Schweiz tillbaka och efter 90 minuter stod det även här 3-3. Till skillnad från gårdagens första förlängning så skedde det inte särskillt mycket mellan Frankrike och Schweiz. Det verkade som om båda lag väntade på straffsparksavgörande. Och det blev det. I den så var det inga missar, nästan. Frankrikes stora unga stjärna Kylian Mbappe hade inte gjort något mål i turneringen och i hans sista straff för Frankrike missade han. Schweiz är vidare till kvartsfinal mot Spanien. Det innebär att Didier Deschamps inte blir den förste att vinna både EM och VM som spelare och manager.

Den sista kvartsfinalen blir klar ikväll. Då möts först England och Tyskland. England är enda lag i åttondelarna som har hemmaplan. Detta kan hjälpa den att komma till kvarten. Sedan så hoppas vi på att Sverige ska besegra Ukraina. Ukraina har spelat nio matcher i EM och bara vunnit två matcher. Det var mot Nordmakedonien i detta EM och mot Sverige i EM 2012. Min gissnoing blir England mot Sverige i kvartsfinal. Karim Ben Zema gjorde två mål igår. Kan hans ”bror” Ken Sema få vara med i Sveriges lag ikväll. Det räcker om han gör ett mål.

IDAG: TISDAGEN DEN 29/6 2021.

NAMNSADAG:
Peter och Petra

Namnsdagar för den 28:e juni i kronologisk ordning:

Före 1901 – Petri och Pauli dag och Petrus
1901–1985 – Petrus
1986–1992 – Petrus, Peter och Petter (utgått)
1993–2000 – Petrus (utgått) och Peter
Från 2001 – Peter och Petra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 29:E JUNI.

1950 USA slår England.

Brasilien var värd för det fjärde VM i fotboll och det första efter andra världskriget. Hur man än räknar så var fotbollens ursprungsland (åtminstone det land där de första reglerna skrevs ner och där de första landslaget bildades) England alltid lite favoriter och förlorade inte förrän långt fram i mästerskapen. Det är därför dagens match går till världshistorien som en av de största skrällarna i VM. Det fotbollsmässigt lilla USA med amatörspelare, besegrade England med 1-0. Trots att Island slog ut England från EM 2016 så är det bara den näst största motgången för England. Den största är dagens förlust 1950.

1958 Sverige i VM-final.

På Råsundastadion i Solna spelades idag 1958 VM-finalen i fotboll. Sverige var värd och hade slagit ut Västtyskland i semifinalen och ställdes nu mot Brasilien. Efter fyra minuter hade Nisse Liedholm gett Sverige ledningen med 1-0. I fem minuter var Sverige världsmästare innan Vava kvitterade. Sedan trollade Pelé och Garrincha bort svenskarna och Brasilien tog sitt första VM. De är ett av två lag som bröt in trend i VM. Nämligen att sydamerikanska lag vinner VM i Amerika och europeiska lag vinner VM i Europa. Tyskland lyckades också bryta detta 2014.

1986 Argentina – Västtyskland i VM-final.

Aztekastadion i Mexico City stod idag 1986 som värd för den trettonde VM-finalen. Det fanns 114 600 personer som fick se en spännande och målrik match. José Luis Brown gav Argentina ledningen i första halvlek. Tvåan kom i början av andra och Argentinas supportrar sjöng om sitt andra världsmästerskap, men blev tysta nio minuter före slut då tyskarna både hade reducerat och kvitterat. I 84:e minuten vrålade argentinarna ut sin glädje igen då Jorge Burruchaga gjorde det mål som visade sig skulle bli avgörande. Trots sitt fusk med ”Guds hand” mot England förklarades Diego Maradona som hjälte och kunde lyfta VM-pokalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 29:E JUNI.