• Boris dagliga blogg

Fredagen den 28:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Dopdagssmörgåstårta.  Storm och T.  Ful fotboll i Sydamerika.

NAMNSDAG: Karl och Karla
TEMADAGAR
Dataskyddsdagen och Konunges namnsdag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/1:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/1:
Gianluigi
BUFFON, Jamie CARRAGHER, Papa Bouba DIOUP.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 27/1 2022.

Dopdagssmörgåstårta.
 

Det var äldsta dotters dopdag igår och då vi skulle fira detta med middag så kom vi på att jag hade gjort ett antal smörgåstårtor till samkvämet hemma hos oss efter kyrkan för 37 år sedan. Alltså skulle vi ha smörgåstårta igår. I och för sig kunde man gjort en med lax, räkor och ägg, men yngsta dottern hade på förslag att hon ville ha en med leverpastej och bostongurka. Jag hade tid att fundera på ICA Maxi och vad jag skulle ha i. Då jag på förfrågan om landgångsbröd fick reda på att de bara hade detta fryst och att man då kunde få tag i detta om man ställde sig i kö i delikatessen, så valde jag att göra två smörgåstårtor på Hönö kaka. För att få lagren mellan brödet lite krämigt så blandades de två fyllningarna med crèmefraiche och var sin påse dipmixkrydda av lämplig smak. Blandningen i ena var varmrökt lax, rödlök, räkor och ägg. Den andra hade leverpastej, bostongurka och bacon. Då dottern som hade dopdag slutat på Hyllie Folktandvård för veckan och kom hem vid halvsex var det dags att hugga in på tårtorna.

Storm och T.
 

Det var ju inget vårväder att vara ute i. Gårdagen bjöd snarare på höstväder. Då tänker jag på höststormarna. Det ven rejält runt knutarna och en eftermiddag inomhus passade mig utmärkt. Det blev lite pysslande med hemsidan och bloggen. Kvällsunderhållningen blev i vanlig ordning mord. Fast det stämmer inte helt. Det var tredje avsnittet av Professor T som vi tittade på och det innehåll faktiskt inte något dödsfall. I stället handlade det om en gisslansituation som polisens expert och professor T var lite oense om hur man skulle hantera. Givetvis var T:s tre gyllene punkter om en gisslansituation de riktiga och allt kunde lösas, men ändå med en lite oväntad avslutning.

Ful fotboll i Sydamerika.
 

Runt om i världen spelades och kommer det att spelas VM-kvalmatcher. I Asiengrupperna finns det tre omgångar kvar. Men där är Iran och Sydkorea redan i VM. Andra gruppen står det mellan tre länder, Saudiarabien, Japan och Australien. Sydamerika har fyra omgångar kvar. Där har ju ett par omgångar blivit inställda för covid. Igår tänkte jag titta på Ecuador mot Brasilien. Brassarna tryckte in ett tidigt mål. Sedan blev det två tidiga utvisningar, en för varje lag och domaren visade även ut en tredje spelare, men ångrade sig efter VAR-koll. Det var så mycket VAR-kontroller att det var tio minuters tillägg i första halvlek. Med en hackig match och en boll som var brunaktig i färgen och lika svår att få syn på som en bandyboll i en bandymatch så nöjde jag mig med en halvlek. Spänningen var ganska obefintlig då Brasilien redan är klara för VM och troligen även Ecuador. För någon fin fotboll handlade det inte om. Snarare ful!

IDAG: FREDAGEN DEN 28/1 2022.

NAMNSDAG:

Karl och Karla
 

Namnsdagar den 28:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Carolus Magnus (till minne av den frankiske kungen Karl den store) och Karl
1901–1985 – Karl
1986–1992 – Karl, Karla och Kally (utgått)
1993–2000 – Karl och Karla
Från 2001 – Karl och Karla

 
TEMADAGAR:
Dataskyddsdagen
Idag är det den 28 januari och vi firar vi den internationella dataskyddsdagen. Det är en betydelsefull dag för att uppmärksamma rätten till allas skydd för personuppgifter. För dig som enskild innebär det en rad rättigheter för att skydda bland annat ditt privatliv.
Det är ibland lätt att glömma bort att dataskydd tillhör de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammas varje år den internationella dataskyddsdagen i syfte att påminna om det men också för att lyfta hur viktigt det är med skydd för våra personuppgifter och vår personliga integritet.
Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs.
Konungens namnsdag
Dagen firas genom att hissa den svenska flaggan då det är en allmän flaggdag i Sverige.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 28:E JANUARI.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland.
 

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.
 

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 28:E JANUARI.

Gianluigi BUFFON blir 44 år.
 

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien (1993-2018).

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-21),
Parma (2021-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

Jamie CARRAGHER blir 44 år.
 

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England (1996-2010).

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

Papa Bouba DIOP blev 42 år.
 

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal, och dog den 29:e november 2020 i Paris. Efter att han drabbats av ALS.
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal (2001-08).

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv