• Boris dagliga blogg

Måndagen den 17:e juli 2017.

Halva Allsvenskan är snart spelad. 
Få mål då EM för damer inleddes.
Lite av Nordamerikanska mästerskapen.

NYA TRÖJOR
Köpenhamns, Bröndbys, Wigans, Dynamo och Spartak Moskvas förstatröjor 2017/18.

GÅRDAGENS TRANSFERS
Diego Alves, Clinton N'Jie, Marco van Ginkel, Nolito.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1930: Bert Patenaude från USA gör det allra första hat trick i VM
1975: UEFA inför regeln att straffar ska användas istället för omspel.
1991: I England beslutar de högsta klubbarna att byta ut Division 1 mot Premier League.
1994: Brasilien och Italien spelar en mållös VM-final som Brasilien vinner på straffar.
2011: Japan tar sitt första världsmästerskap i fotboll (damer)

FÖDDA:
Carlos, Jan, Jaap, Anders.

DAGENS TRÖJA

Halva Allsvenskan är snart spelad. 


Allsvenskan avverkade några matcher i omgång 15. Detta innebär att halva serien är spelad. Först vill jag bara poängtera var jag sagt om IFK Göteborg: Det är i år ett av de sämre lagen i Allsvenskan. Detta bevisade de åter en gång då de igår förlorade mot Örebro SK med 4-2. Örebro har ju inte rosat marknaden på sistone, men just nu är de nia och passerade Änglarna som är elva. Två matcher till spelades och om Östersund kan slå Galatasaray bör Djurgården bli en Munsbit. Tja, det blev åtminstone seger med 2-1. I toppmötet mellan AIK och IFK Norrköping blev det seger till Solanlaget med 1-0 och de är förbi Norrköping och upp till andraplatsen.
 

Få mål då EM för damer inleddes.


Fast det stora inom fotbollen var att Europamästerskapet för damer startade i Nederländerna. Hemmalaget inledde med att vinna med 1-0 över Norge. Samma resultat blev det i den andra matchen mellan Danmark och Belgien. Som vanligt så blir det tyvärr inte många mål bland seniorerna i alla stora fotbollsmästerskap.
 

Lite av Nordamerikanska mästerskapen.


USA slog Nicaragua med 3-0 då sista gruppspelsmatchen i Grupp B färdigspelades. Till kvartsfinalerna går från denna grupp USA och Panama. Martinique har fortfarande chansen att gå vidare till kvarten, men de är den sämsta trean från de tre grupperna så det blir från denna grupp som det bara kommer två lag ifrån

NYA TRÖJOR

FC KÖPENHAMNs förstatröja 2017/18

För sjätte säsongen gör Adidas en hemmatröja till de danska mästarna FC Köpenhamn. Laget kör med ganska rena vita tröjor och det är inget undantag till säsongen som startade igår. Fast helt vit är inte tröjan. De blanka ränderna påminner om de tröjor som kom i mitten av 1980-talet och Adidas har ju oftast lite gammal stil på säsongens tröjor. Carlsberg hänger i som de gjort under hela 2000-talet.

BRÖNDBY IFs förstatröja 2017/18

Hummel har ort Bröndbys tröjor i fem år. De spelar ju i de svenska färgerna och det har alltid varit gult med diverse olika blå inslag. Kommande säsong så har man låtit ärmarna vara blå. Den blå färgen är en aning mörkare än vanligt. Inte bara för att tröjan är gul och blå, men jag tycker faktiskt att Hummel lyckats ganska bra.

WIGAN ATHLETICs förstatröja 2017/18

Tredje Kappatröjan till Wigan har man gjort om i randningen. Istället för lika stora blå som vita fält så har man några smata blå ränder. Ibland har Wigan haft helt blå tröjor. Till kommande säsong så har man nöjt sig med helblå ärmar. En snygg tröja och sedan gillar jag att man har en sponsor som har med riktig idrott att göra.

DYNAMO MOSKVAs förstatröja 2017/18

Dynamo Moskva har fått sin fjärde tröja från Nike. Klubben har alltid dresser i blått och vitt och oftast är det blå hemmatröja och vit bortatröja. Men det skiftar.  Kommande säsong är hemmatröjan blå. Här har Nike fått till det. Med ett par enkla smala tvärgående mörkblå linjer som har man satt extra piff på tröjan.

SPARTAK MOSKVAs förstatröja 2017/18

Spartak Moskva har också Nike som tillverkare. Det har de haft sedan 2005. Det är ganska enkelt att välja modell till Spartak. Hemma är det rött, borta vitt och ibland har det funnits en tredjetröja och då är den alltid svart. Kommande säsongs modell av hemmatjöja är spännande. Den har det jag gillar, ett diagonalrandigt mönster i olika röda nyanser. Kul tröja.

GÅRDAGENS TRANSFERS

Diego Alves lämnar Valencia för Flamengo


Via sin officiella hemsida meddelar Valencia att Diego Alves flyttar till Flamengo.
Diego Alves, 32, tar flyttlasset från Valencia till Flamengo, meddelar den spanska klubben via sin officiella hemsida.
Den brasilianske målvakten, som även kopplats ihop med Roma, lämnar därmed Valencia efter sex säsonger.

Clinton N'Jie lämnar Tottenham för Marseille
 

Tottenham meddelar i dag att Clinton N'Jie tar flyttlasset till en klubb i Ligue 1, närmare bestämt Marseille.
Clinton N'Jie, 23, lämnar Tottenham för spel i Marseille, meddelar den engelska klubben via sin officiella hemsida i dag
Klubbarna har nått en överenskommelse, den här gången om en permanent övergång.
Den kamerunske anfallaren återvänder därmed till det Marseille han var utlånad till den gångna säsongen.
N'Jie gjorde totalt 14 matcher för Tottenham sedan ankomsten från Lyon i augusti 2015.

Van Ginkel lämnar Chelsea för PSV Eindhoven
 

PSV Eindhoven meddelar via sin officiella hemsida att man återigen plockar in Marco van Ginkel på lån.
Marco van Ginkel, 24, flyttar från Chelsea till PSV Eindhoven på lån även kommande säsong.
PSV bekräftar övergången via sin officiella hemsida. Mittfältaren har två år kvar på avtalet med Chelsea.
Förra säsongen gjorde van Ginkel sju mål och fyra assist på 15 ligamatcher för PSV.

Sevilla värvar Nolito
 

Nolito lämnar Manchester City. Den spanske ytteranfallaren flyttar till Sevilla.
Sevilla meddelar på sin officiella hemsida att man nått en överenskommelse med Manchester City.
Nolito, 30, kommer genomgå sin läkarundersökning på söndagen.
Därefter signerar han ett treårskontrakt med den spanska toppklubben.
Enligt brittisk media landar prislapnne på omkring 8 miljoner pund.

FOTBOLLSHISTORIA från 17:e juli
1930 hat trick.
1975 nya regler i UEFA.
1991 beslut om Premier League.
1994 VM-final i USA.
2011 Japan världsmästare.

1930 VMs första hat trick.

 

Första VM gick i Uruguay. På femte dagen av detta VM kom VM-turneringarnas första hat trick. Det var i matchen mellan USA och Paraguay. Den slutade 3-0 och Bert Patenaude gjorde alla tre målen. Han spelade de två gruppspelsmatcherna och var med i semifinalförlusten mot Argentina och spelade efter VM en träningsmatch mot Brasilien. Sedan avslutade han sin landslagskarriär. På sina fyra matcher gjorde han sex mål. 1,5 mål per match är hyfsad statistik.

1975 UEFA inför ny regel
 

Vid oavgjort resultat i finalen i UEFA Cupen, Cupvinnarcupen, Europeiska Mästarcupen och EM hade man haft omspel för att kora en mästare. I dagens UEFA-möte 1975 tog man beslutet att vid oavgjort skulle finalerna avgöras med straffsparkar. FIFA hade tagit ett liknande beslut i deras turneringar fem år tidigare, men UEFA höll fast vi omspel fram till idag. Första gången straffar användes var i EM-finalen 1976 mellan Tjeckoslovakien och Västtyskland då tjeckerna vann.

1991 Ny fotbollsorganisation i England
 

De Engelska division 1 lagen höll idag ett möte. Det var 22 lag som på detta möte beslöt att bryta med Football League och bilda en egen liga kallad FA Premier League. Detta för att alla klubbar i de fyra ligorna hade lika många röster var och de bästa lagen började halka efter de andra Europeiska storklubbarna då de hade sämre TV-avtal och därmed mindre pengar att röra sig med. Det var framförallt Arsenal, Everton, Liverpool, Manchester United, och Tottenham Hotspur som drev igenom den nya ligan Premier League.
 

Säsongen 1992-93 startade den första Premier League med följande 22 lag: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City FC Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers FC, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur och Wimbledon.

1994 VM avgörs på straffar.
 

Sverige hade gjort sitt nästbästa fotbolls-VM genom att ta ytterligare ett brons. Idag 1994 gick finalen på Rose Bowl i Pasadena. 94 194 hade kommit för att se Brasilien möta Italien. Det blev en ganska tillknäppt match och inget av lagen lyckades få in bollen. Det blev ännu en final som fick avgöras på straffar. Finalens sista straff lades av skyttekungen Roberto Baggio. Som så ofta så missade en av de säkrare straffskyttarna och det blir det som är minnet av denna final. Men det fanns en brasilianare och två italienare till som också missade. Brasilien tog sitt fjärde VM med 3-2 på straffar.

2011 Japans första VM-titel i fotboll.
 

Tyskland stod som värd för VM i fotboll för damer. De var även favoriter, men Tyskland har svårt att nå ända fram i hemma-VM. De förlorade i kvarten till Japan med 0-1. Just Japan gjorde ett strålande VM. De förlorade visserligen till England i gruppspelaet, men kom tvåa i gruppen och var klara för slutspel. Efter kvartsfinalsegern över Tyskland ställdes de mot Sverige i semifinalen. Det blev 3-1 och svenskorna tog sedan brons genom att besegra Frankrike med 2-1. Dagens VM-final stod mellan Japan och USA. 1-1 efter full tid och 2-2 efter förlängning tog det hela till straffar. Efter att USA missat sina tre förta så behövdes bara fyra omgångar innan Japan tagit en ointaglig 3-1 ledning och blev världsmästare i fotboll för första gången.

FÖDDA IDAG

Blev 72 år CARLOS ALBERTO TORRES född 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien och död 25 oktober 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien
Försvarare
53 landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
1963-66 Fluminense,
1966-74 Santos,
1974-77 Fluminense igen,
1977 Flamengo,
1977-80 New York Cosmos,
1981 California Surf,
1982 New York Cosmos igen. 

Lag som tränare:
1983-85 Flamengo,
1985-86 Corinthians,
1987-88 Náutico,
1988 Miami Sharks,
1989-90 Once Caldas,
1991-92 Monterrey,
1992 Club Tijuana,
1993-97 Botafogo,
1998 Atlético Mineiro,
1998-99 Querétaro,
2000-01 Unión Magdalena,
2001-02 Flamengo,
2002 Botafogo igen,
2004-05 Paysandu,
2005 Azerbajdzjans landslag.

57 år Jan WOUTERS född 1960 Utrecht, Nederländerna
Mittfältare
70 landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
1980-86 FC Utrecht,
1986-92 AFC Ajax,
1992-94 FC Bayern München,
1994-96 PSV Eindhoven.  

Lag som tränare:
1996-97 FC Utrecht,
1997-2001 AFC Ajax,
2001-06 Glasgow Rangers (assist),
2006-09 PSV Eindhoven (assist),
2009-14 FC Utrecht igen,
2015 Kasimpasa,
2015- Feyenoord (assist)

45 år Jaap STAM född 1972 Kampen, Nederländerna.
Försvarare
67 landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
1988-92 DOS Kampen,
1992-93 Zwolle,
1993-95 Cambuur,
1995-96 Willem II,
1996-98 PSV Eindhoven,
1998-2001 Manchester United,
2001-04 Lazio,
2004-06 Milan,
2006-07 Ajax. 

Lag som tränare:
2009-13 Zwolle (tillf. och assisterande tränare),
2013-14 Ajax (ass. tränare),
2014-16 Jong Ajax (ass. tränare),
2016- Reading.

41 år Anders SVENSSON född 1976 i Göteborg.
Mittfältare
148 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
1980-90 Guldhedens IK,
1990-92 Hestrafors IF,
1993-2001 IF Elfsborg,
2001-05 Southampton,
2005-15 IF Elfsborg igen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln