• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 2:a juni 2022

Nyckeldrama och saftig kyckling
Nations League, VM-kval och Finalissima.


NATIONALDAG:
Italien

NAMNSDAG
Rutger och Roger

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/6:
1971: Ajax blir mästare på Wembley.
1985: UEFA stänger ute alla engelska klubbar på obestämd tid.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/6:
Sergio AGÜERO, Abby WAMBACH.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 1:A JUNI 2022.

Nyckeldrama och saftig kyckling

Igår skulle jag haft en riktigt lugn dag hemma med hundarna. Äldsta dottern jobbade på Hyllie Folktandvård och hustrun skulle till en väninna i Åkarp vid tolvtiden. Då hustrun vägrar köra automatväxlade bilar så kom vi på den geniala idén att dottern kunde ta min bil så kunde hustrun ta den manuella VW Golf som är dotterns. Så blev det, men dottern valde inte att använda reservnyckeln till Toyotan utan tog knippan med alla mina nycklar. Då hustrun skulle försöka hitta nyckeln till garaget så kom vi på att en hade dottern lämnat till någon i vår husförening, en hade hon med sig i sin egen nyckelknippa och min garagenyckel satt tillsammans med den bilnyckel som dottern tagit till den bil som hon fick låna till igår.

Ett förslag var att jag skulle cykla till Hyllie och få en av garagenycklarna, men cykeln stod också i garaget. Dessutom tyckte hustrun att man inte ska eller kan störa en tandläkare så det enda som återstod var att jag tog reservnyckeln och gick till Hyllies stora parkeringsplats där bilen stod. Det blev en promenad på 58 minuter. Dottern hade påstått att reservnyckeln inte passade, men jag kunde både öppna och köra hem. Väl hemma lastades hundar och hustru ut i bilen för att skjutsas till Åkarp. Hustrun lämnads av och hundarna tog jag med tillbaka. Hemma tog vi vår dagliga promenad. Sedan lagades middag till dem som hann svalna till klockan fyra då det var deras matdags. Vid femtiden hade hustrun fått åka med sin väninna hem då hon ändå skulle till Malmö. Då var det tid att åka tillbaka till Hyllie för att hämta dottern.

Någon försenad kunde jag sedan laga vår middag. Dt var sista middagen ibland veckans rätter. ”Saftig kycklingfilé med couscoussallad” hette den enligt receptet. Fast i vanlig ordning bytte jag lite bland ingredienserna. Couscousen bytte jag till de äggnudlar som jag bytte mot potatismos i förrgår. Vegetarianerna fick quorn istället för kyckling och såsen bestående av crème fraiche hade jag lite olika kryddningar på. Efter den sena middagen så blev det sport.

Nations League, VM-kval och Finalissima.

Först startade UEFA Nations League med en match i Liga A. Den såg jag inte, men det var Polen som besegrade Wales med 2-1. Wales ska på söndag spela en direkt avgörande kvalmatch till fotbolls-VM i Cardiff. Deras motståndare plockades fram i Glasgow. Där stod Skottland som hemmalag mot Ukraina. Det var en kvalmatch som ställdes in i våras då kriget i Ukraina bröt ut. Detta verkade dock inte påverkat spelarna i fotbollslandslaget som var det klart bästa laget.

Efter att Ukraina hade tagit ledningen med 2-0 behövde de bara bevaka den. Visserligen lyckades Skottland reducera, men i slutminuterna gjorde Ukraina även 3-1. Så det blir antingen Wales eller Ukraina som spelar i VMs Grupp B tillsammans med England, Iran och USA.

Den andra stormatchen var en totalt överlägsen seger till Argentina som hade allt spel mot ett lamt och uddlöst Italien. Det slutade 3-0 och det var i underkant. Matchen som spelades på Wembley kallades Finalissima. Det var ett samarbete mellan de två stora kontinenterna Sydamerika och Europa. Denna turnering kallades Artemio Franchi Cup och spelades första gången 1985. Europamästarna Frankrike mötte Copa America mästarna Uruguay. Den matchen spelades i Paris och på hemmaplan vann Frankrike med 2-0. Andra mötet mellan kontinenternas mästare var 1993. Då möttes man i Argentina och hemmalaget mötte EM-vinnarna Danmark. Den matchen gick till förlängning efter 1-1. Straffar fick avgöra och dessa vann Argentina med 5-4. Efter detta lade man ner hela spektaklet, men 2019 meddelade FIFA att man skulle återuppta denna turnering. Det var alltså tredje gången den spelades och Argentina har två vinster och Frankrike en.

IDAG: TORSDAGEN DEN 2:A JUNI.

NATIONALDAG:
Italien

Den 2 juni firas Italiens Nationaldag, ”La Festa della Repubblica Italiana”, vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:
Rutger och Roger

Namnsdagar för den 2:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marcellinus, (till minne av den kristne martyren Marcellinus från 300-talet).
1901–1985 – Rutger
1986–1992 – Rutger, Runa (utgått) och Rune (nu 24 november).
1993–2000 – Rutger och Roger
Från 2001 – Rutger och Roger

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A JUNI.

1971 Ajax vinner.

Idag 1971 spelades Mästarcupfinalen på Wembley i London inför 83 179 nåskådare. Matchen spelades mellan Ajax och Panathinaikos. Detta är Greklands första och enda finallag hittills. Och hade inte UEFA ändrat reglerna hade laget kanske inte varit i final idag heller. UEFA hade nämligen utökat regeln om bortamål till att gälla alla omgångar och inte bara de två första, som reglerna var tidigare. Detta innebar att Panathinaikos hade nått finalen med oavgjort i både kvartsfinal, Everton 1-1 och semifinal, Röda Stjärnan Belgrad 4-4. Oavgjort höll inte i finalen och Ajax kunde bli mästare efter seger med 2-0 efter mål av Dick van Dijk och Arie Haan.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av målen.

1985 Inga engelska klubbar.

Idag 1985 tog UEFA beslutet att förbjuda alla engelska klubblag i de europeiska cuperna. Det hade inte så stor verkan då det Engelska Fotbollsförbundet redan den 29:e maj beslöt att inga engelska klubblag skulle få spela i Europa. Allt berodde förstås på Heyselkatastrofen då 39 personer fick sätta livet till i bråket inför Mästarcupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Uteslutningen kom att gälla i fem år utom för Liverpool som var avstängda i sex år. Många anser att FA:s avstängning och deras jobb att få engelska supporters på rätt köl, gjorde att UEFAs avstängning bara kom att gälla i fem år.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A JUNI.

SERGIO AGÜERO blir 34 år

SERGIO Leonel "Kun" AGÜERO del Castillo är född 1988 i Buenos Aires, Argentina.
Anfallare
17 U-och 101 A-landskamper för Argentina (2004-21).

Klubbar som spelare:
Independiente (1997-2006),
Atlético Madrid (2006-11),
Manchester City (2011-21),
Barcelona (2021).
Karriären avslutad.

Den 5 juli 2003 blev han den yngsta spelaren att debutera i Primera División de Argentina vid en ålder av 15 år och 35 dagar.

Abby WAMBACH blir 42 år

Mary Abigail "Abby" WAMBACH är född 1980 i Rochester, New York, USA.
Anfallare
255 A-landskamper för USA (2001-15).

Klubbar som spelare:
Our Lady of Mercy High School (1994-98),
University of Florida (1998-2001),
Washington Freedom (2002-03),
2004-08 var ligan I USA nedlagd,
Washington Freedom (2009-10),
magicJack (2011 där var hon spelande tränare),
Western New York Flash (2013-14). 

Olympisk mästare 2004 och 2012.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv