26:e april

NAMNSDAG

Teresia:
Kvinnonamnet Teresia, eller Theresia är en latinsk variant av Terese. Betydelsen är oklar. Namnet kan komma av de grekiska orden theran (jaga), theros (sommar, skörd) eller från den grekiska ön Thera.
 

Terese:
Kvinnonamnet Terese, Theresa eller Therese kommer från Thérèse, den franska formen av det grekiska namnet Theresia. Det grekiska namnet betydde sannolikt ursprungligen 'jägarinna' eller 'skördare'. Namnet har även tolkats som 'kvinna från Thera', efter medelhavsön Thera

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Tanzania: Unionsdagen som firas till minne av att Tanganyika och Zanzibar slogs samman och bildade Tanzania denna dag 1964.

VIP födda den 26:e april

Några andra som också är födda den 26:e april

1933 – Carol Burnett,
 Amerikansk skådespelare, komiker och underhållare. Hon fick en egen show på CBS 1967, The Carol Burnett Show.

1970 – Melania Trump,
 Amerikansk First Lady. Hon är alltså gift med ex-president Donald Trump. Hon är en slovensk-amerikansk affärskvinna, designer och tidigare fotomodell.

Några i musikens värld som är födda den 26:e april

1925 – 2015 Jørgen Ingmann,
 Dansk musiker, gitarrist. Han var gift med
Grethe. Tillsammans vann de Eurovision Song Contest 1963 med sången Dansevise.

1960 – Roger Taylor,
 Brittisk musiker. Han är mest känd som trummis i rockbandet Duran Duran.

Några kända personer som avled den 26:e april

1984 Count Basie dog 79 år gammal av bukspottkörtelcancer. Han var en amerikansk jazzmusiker, pianist och orkesterledare. Det är inte för mycket sagt att Basie och hans orkester skapade en ny stil inom storbandsjazzen.

2013 George Jones dog 81 år gammal till följd av problem med att syresätta blodet. Han var en amerikansk countrysångare, gitarrist och låtskrivare. Han var nästan lika känd för sitt äktenskap med Tammy Wynette som för sitt omfattande alkohol- och drogmissbruk.

2023 Stina Rautelin dog 59 år gammal efter en tids sjukdom. Hon var en en finlandssvensk skådespelare och regissör. 1998–2000 spelade hon fartygskapten Andrea Melin i TV-serien Rederiet. Rautelin regisserade därefter nio avsnitt av serien 2001. Hon är även känd för rollen som kriminalpolis Lena Klingström i filmerna om Martin Beck.

Today in history 26:e april

Några händelser som inträffat den 26:e april

1865
 

ABRAHAM LINCOLNS MÖRDARE MÖRDAS.


  John Wilkes Booth, som knappt två veckor tidigare har mördat USA:s president Abraham Lincoln, blir upphunnen vid ett tobaksmagasin. Sedan man har tänt eld på det, för att försöka röka ut honom och hans kumpan, blir han skjuten genom ett fönster i magasinet av Boston Corbett, sedan han har vägrat ge sig. Han såras dödligt i nacken och sedan man har fått ut honom ur magasinet dör han inom några minuter och hinner således inte ställas inför rätta för mordet på presidenten. Däremot döms flera andra som delaktiga i en konspiration för att mörda flera medlemmar av regeringen, däribland Mary Surratt, som blir den första kvinna, som döms till döden och avrättas på order av USA:s federala regering.

1937
 

BOMBNINGEN AV GUERNICA.


   Divisioner ur det tyska flygvapnet genomför en terrorbombning av den baskiska staden Guernica i norra Spanien under det pågående spanska inbördeskriget. Bombningen, där omkring 200–300 personer omkommer, blir en symbol för det moderna bombkriget och konstnären Pablo Picasso målar sedermera en berömd målning, där han skildrar händelsen.

1986
 

HÄRDSMÄLTAN I KÄRNKRAFTVERKET I TJERNOBYL.


  Reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl utanför Pripjat i sovjetrepubliken Ukraina drabbas av härdsmälta, då den exploderar klockan 01.23 på natten. Man har nämligen stängt av flera säkerhetssystem, för att kunna utföra diverse tester. Efter explosionen sprids ett radioaktivt moln med vindar över Europa, däribland särskilt Sverige, där man till att börja med tror att det är Forsmarks kärnkraftverk som läcker, eftersom särskilt hög radioaktivitet uppmäts kring det. Några dagar senare meddelar dock Sovjetunionen officiellt att olyckan har inträffat och den visar sig vara den värsta kärnkraftsolyckan i modern tid. Så småningom lyckas man klä in hela den exploderade reaktorn i betong, men än idag (2015) är omkringliggande områden övergivna, på grund av strålningsrisken.