• Boris dagliga blogg

Söndagen den 22:a januari 2023

NAMNSDAG:
Vincent
Viktor

TEMADAGAR:
Vinets dag
Världssnödagen
Pilsnerfilmens dag
Internationellt:
Kinesiskt Nyår

RUBRIKER.

Middag i stället för Liverpool - Chelsea tror jag var ett bra val.
Två mål rättvist fördelade mellan Bournemouth och Nottingham.
Sharon Small i Morden i Midsomer.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22/1:
1927: Första direktsändningen av en fotbollsmatch.
1973: Världens målfarligaste målvakt föds.
2018: Geogre Weah tillbaka på fotbollsstadion.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 22/1:
Vincent ABOUBAKAR, 
Shane LONG, 
Hidetoshi NAKATA, 
Rogério CENI, 
Frank LEBOEUF, 
Sir Alf RAMSEY.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN TJUGOFÖRSTA JANUARI 2023.

Middag i stället för Liverpool - Chelsea tror jag var ett bra val.
 

Då jag hämtade äggen i förrgår så var lördagen ägnad Premier League. Det startade bra med Liverpool mot Chelsea. Fast det var bara på pappret som detta skulle vara bra. Sedan hade jag glömt att det ju inte var någon toppmatch. Det var ju nian och tian i tabellen som möttes. Alltså en mittmatch. Det startade i och för sig bra med ett mål redan efter ett par minuter. Men så kom VAR och förstörde allt. Ni vet det att man hellre fäller än friar i fotbollen.

Efter en kvart kom jag på att jag hade en middag att fixa. Det behövdes ett par ingredienser extra. Dessutom hade jag en ny fotbollströja att hämta på ICA Maxi. Alltså förberedda jag allt till ”Rostade rotsaker med kyckling & rucolakräm”. Allt skulle in i ugnen, rotsaker och kyckling fixade sig själv i 225 grader på 40 minuter. Rucolan skulle bara hackas fint och blandas med yoghurt, majonnäs, salt, peppar och den där vitlöksklyftan som var ett av inköpen. Då jag var hemma så stektes ett par Quorn biffar till vegetarianerna. Sedan åt vi alla av rätten. Hundarna tyckte deras portion var någon snål, men jag fick högsta betyg av dem.

Två mål rättvist fördelade mellan Bournemouth och Nottingham.
 

En snabb koll på hur det gick mellan Liverpool och Chelsea visade att jag inte hade missat någonting. Då tänker jag främst på mål, som ju fortfarande måste vara huvudsaken inom fotbollen. Men detta lyckades intet av lagen göra. Intressant är att jag egentligen hade planerat in den sena matchen mellan Crystal Palace och Newcastle, men även här struntade jag i att se matchen och även här hade båda lagen glömt att det är mål som räknas.

Klockan fyra matchen tittade jag på och då valde jag Bournemouth mot Nottingham. Det är lite spännande att se hur det ska gå för Nottingham som ju erbjöd tränaren nytt kontrakt i stället för att sparka honom då det gick dåligt i starten. Även den matchen sabbade VAR som hittade en offside som jag inte kunde uppfatta trots att situationen visades om och om igen. Alltså fäll i stället för att fria. Hemmalaget fick då göra 1-0 och det såg länge ut att kunna stå sig matchen ut. Fast då kvitterade Nottingham med bara några minuter kvar. Än en gång såg det ut som om VAR skulle stjäla Nottinghams mål och poäng. Men linjer som drogs skulle visa sig att det var en halv centimeter på rätt sida och målet godkändes.

Sharon Small i Morden i Midsomer.
 

Sista kvällsmatchen fick ge vika för en deckare. Vi beslöt att fortsätta med Morden i Midsomer. ”Wild Harvest” hette avsnitt tre i säsong sexton. En av gästspelarna var Sharon Small. Jag brukar ju säga att det alltid finns någon som man känner igen. Sharon var välkänd från två engelska deckare. Hon spelade Barbara Havers i 23 avsnitt av The Inspector Lynley Mysteries. På senare tid har hon varit DS Vivienne Cole i den utmärkta serien ”London Kills”. I Wild Harvest var hon en nitisk chefskock Ruth Cameron på restaurangen Wyvern House i Midsomer Wyvern. Det såg ut att bli hela fyra mord, men det visade sig stanna vid två. Ett ganska hyfsat avsnitt trots allt. På IMDb hade det fått 7,7. Fast jag drog ner det lite då jag gav avsnittet 6.

IDAG: SÖNDAGEN DEN TJUGOANDRA JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Vincent
Viktor

 

Namnsdagar den 22:a januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Vincentius (till minne av Vincentius av Saragossa, en spansk diakon och martyr, död omkring 304;  utgått)
1901–1985 – Vincent
1986–1992 – Vincent, Vanja (nu 24 maj) och Veine
1993–2000 – Vincent och Veine (utgått)
Från 2001 – Vincent och Viktor

TEMADAGAR:

Vinets dag
 

Vinets dag infaller den 22 januari efter ett initiativ av Svenska Vinakademien. Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt idé om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…
Egentligen är det St. Vincent's Dag som firas i alla vinproducerade länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
St. Vincent var alltså en martyr från tidig kristendom, en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök nästan omöjligt att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft. En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna. Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning!

 

Världssnödagen
 

Den internationella snödagen, World Snow Day firas i drygt 35 länder. Över 500 evenemang världen över vill locka många besökare att testa allt det roliga som finns att göra på snö. World Snow Day är ett återkommande internationellt evenemang som årligen arrangeras den tredje söndagen i januari. World Snow Day är en del i FIS, Internationella Skidförbundets, kampanj att ge så många som barn som möjligt chansen att uppleva glädjen med snö.

 
Pilsnerfilmens dag
 

Pilsnerfilmens Dag firas för att hedra en filmgenre som av kultureliten klassats som ”usel” och ”undermålig” - den svenska filmens paria. Pilsnerfilmens Dag firas 22 januari, samma dag som pilsnerfilmens portalfigur Thor Modéen föddes 1898. Hans födelsedag firas traditionsenligt vid dennes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Pilsnerfilmen har på senare tid funnit en ny och stor beundrarskara. De gamla pilsnerfilmerna har restaurerats och finns nu att tillgå på dvd, bluray och vod.
Pilsnerfilmens Dag firas bäst med en storvulen lättgrogg och en god cigarr.

INTERNATIONELL TEMADAG:

Kinesiskt Nyår.
 

Kinesiskt nyår eller vårfesten är det kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det infaller i samband med nymåne under perioden 21 januari till 20 februari. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret.
En mängd traditioner finns runt det kinesiska nyåret. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, medan nyårsdagen är vigt åt vän- och familjebesök. Midnatt firas in med smällare och fyrverkerier. En obligatorisk symbolladdad rätt i större delen av Kina är fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet "överflöd". I Nordkina är jiaozi, som annars är vardagsmat, lika obligatoriskt på matbordet. Man brukar även äta tangyuan till efterrätt. Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött kuvert. Helst av allt skall beloppet vara förknippat med en 8:a då det är ett turnummer. T.ex. 8, 80, 88 eller 888 RMB. Många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda. Vårfestivalen är också för många den längsta arbetsfria perioden på året.
Kinesisk astrologi kan vara spådomskonst kring framtiden med utgångspunkt i den kinesiska kalendern, särskilt dess 12-åriga cykel med djurnamn, ibland kallad den kinesiska zodiaken. Vi lämnar Tigerns År och gå in i Kaninens År. 
De tolv kinesiska zodiakdjuren
Zodiakdjuren
råtta
oxe
tiger
kanin
drake
orm
häst
får
apa
tupp
hund
gris

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOANDRA JANUARI.

1927 första direktsändningen.
 

Idag kan vi välja vilken fotbollsmatch vi vill se var som helst i hela världen. Allt detta grundar sig på vad som hände idag 1927. Då livesändes världens första fotbollsmatch på BBC radio. De som hade en radio kunde i fortsättningen lyssna och behövde inte gå på matcherna. Första sändningen var mellan Arsenal och Sheffield United. Matchen slutade 1-1 och det var den förre landslagsspelaren i rugby Teddy Wakelam som kommenterade. Det blev en stor succé och Teddy fortsatte sitt kommenterande i radio. 1938 gick han över till TV.

1973 Världens målfarligaste målvakt föds.
 

Idag 1973 föddes Rogério Ceni. Han är en av de fotbollsmålvakter i världen som gjort flest mål. Han är inte vilken målvakt som helst utan spelar i Sao Paolo och har gjort 16 landskamper. Det har inte blivit några mål i landslaget, men i klubblagsfotbollen gjorde han 131 mål. Jodå, han var förste straffläggare, men också en hejare på frisparkar utanför straffområdet. Kolla om du klickar på bilden.

Med tanke på Cenis specialiteter så har jag även valt att sätta in honom som en notis under min rubrik: Fotbollshistoria. Men han finns givetvis även under Fotbollsprofil som föddes...

2018: George Weah på SKD Stadium i Monrovia.
 

Liberias stora fotbollshjälte George Weah som 1995 tilldelades Ballon d'Or, utmärkelsen till Europas bäste fotbollsspelare, var idag 2018 tillbaka på nationalstadion för fotboll i huvudstaden Monrovia. Men det handlade inte om fotboll denna gång. Då Weah slutade med fotbollen så startade han en ny karriär inom politiken. Redan 2005 var han  en av presidentkandidaterna men förlorade då till  Ellen Johnson Sirleaf. Då hon trädde tillbaka så vann George Weah presidentvalet 2017 och idag 2018 svor han presidenteden på SKD Stadium i Monrovia. Weah är alltså Liberias nuvarande president.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOANDRA JANUARI.

Vincent ABOUBAKAR blir 31 år.
 

Vincent Paté ABOUBAKAR är född 1992 i Yaoundé, Kamerun
Anfallare
14 U- och 95 A-landskamper för Kamerun (2009-).

Klubbar som spelare:
Coton Sport (2006–10),
Valenciennes (2010–13),
Lorient (2013–14),
Porto (2014–20),
Beşiktaş (2016–17 lån)
Beşiktaş (2020-21),
Al-Nassr (2021-23),
Beşiktaş (2023-)

I maj 2010 blev uttagen i Kameruns A-landslag till Fotbolls-VM 2010. Aboubakar var den enda spelaren i laget som då spelade seriespel i Kamerun.

Shane LONG blir 36 år.
 

Shane Patrick LONG är född 1987 i Gortnahoe, Irland
Anfallare
9 U- och 88 A-landskamper för Irland (2005-).

Klubbar som spelare:
Borris St. Kevins (1994–2002),
St. Michael's (2002–04),
Cork City (2004–05),
Reading (2005–11),
West Bromwich Albion (2011–14),
Hull City (2014),
Southampton (2014–22),
AFC Bournemouth (2021 lån),
Reading (2022-).

Trots lång karriär så har Long endast en titel och det var då han var med och vann League Championship 2005-06 med Reading. Sedan blev han 2015 utsedd till att ha gjort säsongens vackraste mål.

Hidetoshi NAKATA blir 46 år.
 

Hidetoshi NAKATA är född 1977 i Kofu, Yamanashi, Japan
Mittfältare
30 U- och 77 A-landskamper för Japan (1991-2006).

Klubbar som spelare:
Nirasaki High School (1992–94),
Bellmare Hiratsuka (1995–98),
Perugia (1998–2000),
Roma (2000–01),
Parma (2001–04),
Bologna (lån 2004),
Fiorentina (2004–06),
Bolton Wanderers (lån 2005–06)

2005 belönades Nakata med riddarorden av den italienska Solidaritetens stjärnorden.
Utöver fotbollen är Nakata modeintresserad och ses ofta på olika visningar runt om i Europa.

Rogério CENI blir 50 år.
 

Rogério Mücke Ceni är född 1973 i Pato Branco, Brasilien
Målvakt
16 A-landskamper för Brasilien (1997-2006).

Klubbar som spelare:
Sinop (1987–90),
São Paulo (1992–2015).

Lag som tränare:
São Paulo (2017),
Fortaleza (2018–19),
Cruzeiro (2019),
Fortaleza igen (2019–20),
Flamengo (2020-21),
São Paulo igen (2021-),

Han var med i den brasilianska trupp som tog guld i VM 2002. Övrig historia om Ceni finns under rubriken "Fotbollshistoria".

Frank LEBOEUF blir 55 år.
 

Frank Alain James LEBOEUF är född 1968 i Marseille, Frankrike
Försvarare
50 A-landskamper för Frankrike (1995-2002).

Klubbar som spelare:
Laval (1988-91),
Strasbourg (1991-96),
Chelsea (1996-2001),
Marseille (2001-03),
Al-Sadd (2003-04),
Al-Wakrah (2004-05),
Hollywood United (2006-07).

Leboeuf blev med Frankrikes landslag världsmästare 1998 och europamästare 2000. Han deltog även i VM 2002.

Sir Alf RAMSEY blev 79 år.
 

Sir Alfred Ernest "Alf" RAMSEY var född 1920 i Dagenham, England och dog den 28:e april 1999 i Ipswich, England.
Försvarare.
1 B- och 32 A-landskamper för England (1948-53).

Klubbar som spelare:
Southampton (1943-49),
Tottenham Hotspurs (1949-55).  
  
Lag som tränare:
Ipswich Town (1955-63),
Englands landslag (1963-74, Världsmästare 1966),
Birmingham City (1977-78),
Panathinaikos (1979-80 Teknisk direktör).

Hans största framgång var när han ledde England till landets första VM-titel i fotboll på hemmaplan 1966. För detta blev han adlad 1967.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv