9:e juli

NAMNSDAG

Jörgen:
Jörgen är ett nordiskt mansnamn. Det är en form av Georg, som i sin tur kommer av det grekiska Georgios (Γεοργιος), som betyder ’jordbrukare, bonde’.
 

Örjan:
Örjan är ett gammalt svenskt mansnamn som ursprungligen kommer ur det lågtyska namnet Jurian eller Jurien som i sin tur var en variant av Georg. Betydelsen är"Jordbrukare" eller "bonde".

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Palau: Konstitutionsdagen. Dagen firas till minne av antagandet av konstitutionen denna dag 1981.

Nationaldag:
Sydsudan: Dagen firas till minne av självständighetsförklaringen 2011.

VIP födda den 9:e juli

Några andra som också är födda den 9:e juli

1929 – 1999 Hassan II
Kung av Marocko från 1961 fram till sin död. Han tillhörde Alaouite-dynastin, som har regerat i Marocko sedan 1664.

1938 – 2020 Brian Dennehy
Amerikansk skådespelare. En av hans mer kända roller är som sheriffen som jagar Rambo i First Blood.

1954 – Torbjörn Nilsson,
Svensk fotbollsspelare (anfallare) och fotbollstränare. Han är IFK Göteborgs bäste målskytt genom tiderna (sammanlagt 332 mål).

1976 – Dan Estrin,
Amerikansk girtarrist. Han har varit med i det amerikanska bandet Hoobastank sedan starten 1994.   ¤ The Reason

Några kända personer som avled den 9:e juli

1970  Elov Persson dog 75 år gammal. Han var en svensk serieskapare. Han var upphovsman till de tecknade serierna Kronblom och Agust och Lotta.

2002  Rod Steiger dog 77 år gammal av lunginflammation och njursvikt. Han var en amerikansk skådespelare. Han gjorde en minnesvärd insats i rollen som Pontius Pilatus i TV-miniserien Jesus från Nasaret (1977).

2014  Eileen Ford dog 92 år gammal av komplikationer med en hjärntumör och benskörhet. Hon var en amerikansk chef och grundare (tillsammans med sin man Gerard "Jerry" Ford) av Ford Models, en av de tidigaste och internationellt mest kända modellagenturerna i världen.

Today in history 9:e juli

Några händelser som inträffat den 9:e juli

1816
 

RIO DE LA PLATA UTROPAR SIN SJÄLVSTÄNDIGHET FRÅN SPANIEN.


  Sedan det spanska vicekungadömet Río de la Plata i Sydamerika genom den så kallade Majrevolutionen 1810 har inlett ett frihetskrig mot de spanska kolonialherrarna kan provinsen denna dag utropa sin självständighet från Spanien som Sydamerikas förenade provinser. Sedan Bolivia har brutit sig ur den nya staten 1825 och Uruguay har gjort detsamma 1828 blir återstoden sedermera känd som Argentina.

1962
 

ANDY WARHOL INTRODUCERAR POPKONSTEN.


  Den amerikanske konstnären Andy Warhol ställer ut konstverket Campbell’s Soup Cans på Ferus Gallery i Los Angeles. Detta blir genombrottet för konstformen popkonst, som har dykt upp under 1950-talet, men först nu blir ordentligt uppmärksammad inom konstvärlden.

1982

 

EN MAN TAR SIG IN PÅ BUCKINGHAM PALACE TILL DROTTNING ELIZABETHS SOVRUM.


 33-årige Michael Fagan lyckas vid sjutiden på morgonen ta sig förbi alla säkerhetsåtgärder på Buckingham Palace och ta sig ända in i den brittiska drottningen Elizabeth II:s sovrum. När drottningen vaknar av hans närvaro lämnar hon omedelbart rummet, för att kalla på säkerhetsvakter och så småningom blir Fagan gripen. Vid denna tid räknas hans intrång inte som något brott (det dröjer till 2007, innan lagen ändras, så att det blir det) och därför döms hand endast till ett halvårs psykiatrisk tillsyn för sin handling.