20:e juli

NAMNSDAG

Margareta:
Kvinnonamnet Margareta eller Margaretha är ett gammalt namn med grekiskt eller latinskt ursprung. Namnet är bildat från ett persiskt ord som betyder "pärla". 

Greta:
Kvinnonamnet Greta eller Gretha är en kortform av det grekiska namnet Margareta, ursprungligen Margarita, som är bildat av ettpersiskt ord som betyder pärla

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Colombia: Dagen firas till minne av självständigheten från Spanien, som utropades denna dag 1810.

VIP födda den 20:e juli

Några andra som också är födda den 20:e juli

1864 – 1931 Erik Axel Karlfeldt,
Svensk poet och författare, ledamot av Svenska Akademien från 1904, dess ständige sekreterare från 1913, postum mottagare av Nobelpriset i litteratur 1931.

1924 – 1990 Tor Isedal,
Svensk skådespelare. Känd från bl a TV-versionen av Söderkåkar och Hedebyborna.

1938 – 2020 Diana Rigg,
Brittisk skådespelerska. blev internationellt känd som Bondbrud i filmen I hennes majestäts hemliga tjänst 1969. Blev där fru Bond.

1938 – 1981 Natalie Wood,
Amerikansk skådespelare. Hon föll överbord från hennes och  Robert Wagners lustjakt Splendour och drunknade.

1964 – Pontus Gårdinger,
Svensk programledare. Han jobbat som fotomodell och varit programledare för Melodifestivalen 1996.

1967 – Agneta Sjödin,
Svensk programledare och författare. Har bl a lett Sikta mot stjärnorna, Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Let's Dance m m.

1973 – Haakon Magnus av Norge,
Norsk prins, Norges kronprins 1991–, Han är gift med Mette-Marit Tjessem Høiby

Några kända personer som avled den 20:e juli

1923  Pancho Villa dog 45 år gammal då han mördades på sin farm flera år sedan han dragit sig tillbaka från politiken. Han var en mexikansk general och revolutionär som ledde en av fraktionerna mot envåldshärskaren Porfirio Díaz åren 1910-1917.

1973  Bruce Lee dog 32 år gammal av hjärnödem. Han var en kinesisk-amerikansk skådespelare, kampsportsexpert som lade grunden till rörelsen (livsfilofin) Jeet Kune Do. Han är känd för sina roller i fem långfilmer: Big Boss (1971), Fist of Fury (1971), Way of the Dragon (1972), I drakens tecken (1973) och Game of Death (1978).

1992  Bertil Boo dog 86 år gammal. Han var en svensk sångare. Han medverkade också i nio Åsa-Nisse-filmer, där han i princip spelade sig själv – "den sjungande bonden".

Today in history 20:e juli

Några händelser som inträffat den 20:e juli

1639
 

DET FÖRSTA AV GALLEHUSHORNEN HITTAS


  Flickan Kristine Svendsdatter hittar det första av de båda Gallehushornen i Gallehus norr om Møgeltønder på södra Jylland. Hornet, som är i guld, är ett dryckeshorn från tidig järnålder och sedan det har överlämnats till kungen Kristian IV, som i sin tur ger det till sin son Kristian, blir det en dansk nationalklenod. Knappt 100 år senare (1734) hittar man ytterligare ett horn i närheten av den första fyndplatsen, men 1802 blir båda stulna och nedsmälta av en guldsmed. Efter andra världskriget lyckas man med hjälp av teckningar och tidigare kopior göra två kopior av hornen.

1924
 

VÄRLDSSCHACKFÖRBUNDET GRUNDAS I PARIS


  Världsschackförbundet Fédération Internationale des Échecs (FIDE) grundas i Paris. Man har tidigare gjort försök att grunda ett internationellt schackförbund i S:t Petersburg 1914 och i Göteborg 1920, vilket dock har misslyckats. Nu grundas dock förbundet av de schackspelare som deltar i årets sommar-OS i Paris, som en sorts fackförbund för schackspelare. Under de första åren har förbundet dock inte särskilt stor makt och är dåligt finansierat.

1944
 

ADOLF HITLER UTSÄTTS FÖR ETT ATTENTAT


  Den tyske diktatorn Adolf Hitler blir utsatt för ett bombattentat i sitt högkvarter Varglyan i Ostpreussen. Attentatsmännen är höga tyska militärer som under Claus Schenk von Stauffenbergs ledning vill störta Hitler och nazistregimen, för att få ett slut på andra världskriget, eftersom de ser, att det håller på att störta Tyskland i fördärvet. Då Hitler överlever attentatet med några lättare skador lyckas attentatsmännen efter det inte genomföra den statskupp, som de har förberett. Redan samma dag och dagen därpå blir von Stauffenberg och flera andra ledande konspiratörer infångade och avrättade. Under den följande månaden infångas över 5 000 personer, som anses ha med komplotten att göra, varav flera hundra blir avrättade.

1969
 

FÖRSTA MÄNNISKAN PÅ MÅNEN


  Fyra dagar efter att raketen Apollo 11 har skjutits upp från John F. Kennedy Space Center i Florida nedsänks dess månlandare The Eagle till månen och placeras på dess yta klockan 20.17. Det dröjer dock ytterligare sex och en halv timme, innan de båda astronauterna Niel Armstrong och Buzz Aldrin kliver ur den, för att strax före klockan tre på morgonen bli de första människorna, som sätter sin fot på månens yta. (Niel Armstrongs första ord på månen)

1976

 

VIKING 1 LANDAR PÅ MARS


  En månad efter att rymdsonden Viking 1 har nått fram till planeten Mars (19 juni) landar den på dess yta och följs även av Viking 2 den 3 september. De båda sonderna tar bilder av planeten och skickar dem tillbaka till jorden. Sonderna fortsätter användas till början av 1980-talet (Viking 1 till 1982 och Viking 2 till 1980), då man har fått tillräckligt med uppgifter om Mars.