• Boris dagliga blogg

Fredagen den 23:e februari 2018.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM i Italien 1990

Svensk landslagströja innebär att det blev ett svenskt guld i OS i PyeongChang igår. Sverige är slalomlandet nummer ett. Efter Frida Hansdotter var det dags för André Myhrer att ta guld i slalom. Ännu ett plus var att det var första guld för en svensk herre efter fyra tjejguld.

Otroligt med ett svenskt guld på herrsidan. Starkt Myhrer, där har Hellner och Halvarsson något att lära.
Sverige bättre än Norge igår och Hanna Öberg tog ensamt ett silver till Sverige på en stafett!!!
Hittills har Sverige 10 medaljer. Hur nära 15 ska de komma?

Östersund skulle vara chanslösa, och det var de, men en seger på Emirates i London är ändå stort.
Trots en förlorarturnering så är det bättre spridning på Europa League än Champions League. 
​​​​​​​

FOTBOLLSHISTORIA:
1901: Skottlands strörsta segermarginal.
1930: Fransk lagkapten som senare blir avrättad.
2000: Sir Stanley dör.


FÖDDA IDAG:
Mido, Gareth.

Otroligt med ett svenskt guld på herrsidan. Starkt Myhrer, där har Hellner och Halvarsson något att lära.


Jag sitter inte uppe hela natten, men då jag vaknar så kollar jag in nattens tävlingar och det var ett fantastiskt sätt attt vakna. Sverige fick sin femte guldmedaljör i alpin utförsåkning i OS. Det var också den femte guldmedaljen till Sverige i detta OS. Och det märlkiga var att det var ett guld till en svensk herre. André Myhrer var redan för åtta år sedan bronsmedaljör i slalom i OS i Vancouver så det var en väl kämpande idrottsman som till skilnad från herrarna (eller gubbarna) i längdskidåkningen, inte gav upp uttan gav sig attan på att han skulle ta guld, och det gjorde han. Underbart!
 

Sverige bättre än Norge igår och Hanna Öberg tog ensamt ett silver till Sverige på en stafett!!!


Det skulle bli en sensationell dag i OS igår genom att Sverige slog Norge i fråga om medaljer. Det beror på att de svenska skidskyttedamerna tog silver i stafetten. Men ska man vara helt ärlig så var det inte de svenska damerna som vann silvret utan helt och hållet hanna Öberg själv på slutsträckan. Hon var en minut efter på nionde plats vid växlingen och 10 sekunder bakom vinnande Vitryssland då tävlingen var slut. Linn Persson startade som på mixstafetten, och som på den så sköt hon bort sig. Vid en intervju eftter hennes inledningssträcka bad hon svenska folket om ursäkt för hon varit så dålig igen. Det var bara det att alla tävlande i stort sett hade lika svårt med skyttet. De nyckfulla vindarna gjorde att det bara var en enda tälvande i alla lag som sköt fullt utan att ta till extraskott. Det var Hanna Öberg. Fantastiskt igen.
 

Hittills har Sverige 10 medaljer. Hur nära 15 ska de komma?


Det betyder att Sverige just nu har fem guld och fem silver, och dessa två valörer kommer attfyllas på eftersom Lag Edin från Sverige lätt vann semifinalen i curling över Schweiz. Halv åtta på lördag morgon spelar de final mot USA som lite överraskande vann sin semifinal över Kanada. Damerna spelar semifinal idag klockan tolv och hur det än går där så kommer även de att spela en medaljmatch. Skicrossen för damer är avgjord under natten och förhoppningsvis ska det gå bättre för de båda svensorna än det gjorde för de tre herrarna som åkte ut redan i åttondelsfinalerna. Sedan kanske det finns lite chans på medalj i lag tävlingen i alpint. Det vet i sjutton om Sverige kommer upp i de 15 medaljer som de tog i förra OS, men det kommer inte attt slå på så många medaljer.
 

Östersund skulle vara chanslösa, och det var de, men en seger på Emirates i London är ändå stort.


Fotbollen handlade om Europa League. Åter tjatar jag om denna lite meningslösa tävling som ska kora europas sjuttonde bästa lag. Så länge Östersund var med så fanns det lite intresse, men de åkte ju ut redan i förra matchen då de förlorade hemma med 3-0. Fast ingen hade väl trott att de skulle klara av Arsenal. Visserligen lyckades norrlänningarna klara av att göra både ett och två mål i första halvlek, men sedan reducerade Arsenal i början av andra halvlek och då verkade det otroligt att Östersund skulle göra ytterligare två mål. Men ÖSK kan skryta med att de sagit Arsenal med 2-1 på Emirates i London.
 

Trots en förlorarturnering så är det bättre spridning på Europa League än Champions League.


Även om det är en andrahandsturnering så finns det en del kända lag kvar och framförallt så är det bättre spridning på lagen än i Champions League. Av de 16 lag som är kvar kommer de från tio olika nationer. Två lag kval har Ryssland; Lokomotiv Moskva och Zenit St Petersburg, Spanien; Athletico Madrid och Atletic Bilbao, Italien; Lazio och Milan, Tyskland; Leipzig och Borussia Dortmund, Frankrike; Lyon och Marseille. Sedan har Ukraina; Dynamo Kiev, Polen; Plzen, Portugal; Sporting Lissabon, England; Arsenal och Österrike, Red Bull Saltzburg, varsitt lag kvar i turneringen. Lottningen till åttondelsfinalerna är idag klockan 13:00 och det finns ingen seedning kvar att ta hänsyn till utan alla lagen ligger i samma skål, som i lottningen till engelska FA-cupen fungerar.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e februari.

Sandy McMahon blev fyramålsskytt i Skottlands största seger. Sandy McMahon blev fyramålsskytt i Skottlands största seger.

1901 Skottland – Irland

 
Idag 1901 spelades första matchen i 1901 års Brittiska mästerskap. De regerande mästarna Skottland tog emot Irland på Celtic Park i Glasgow. Det blev aldrig riktigt spännande och då matchen var över hade Skottland tagit sin största seger i historien. 11-0. Irland hade förlorat 19 år tidigare till England med 13-0 så det var inte deras största förlust.

Alexandre Villaplane som kapten står längst bak till höger. Alexandre Villaplane som kapten står längst bak till höger.

1930 Alexandre Villaplane är kapten för franska landslaget


Idag 1930 var mittfältaren Alexandre Villaplane kapten för det franska landslaget för första gången. Det blev förlust med 2-0 till Portugal. Alexandre fick fortsätta att leda sitt land i de kommande världsmästerskapen 1930 i Uruguay. Därefter började han ägna sig åt annat än fotboll. Under andra världskriget var han en trogen nazist och för detta avrättades han den 26:e december 1944.

Staley Mattews mottager den första Guldbollen, Ballon d'Or Staley Mattews mottager den första Guldbollen, Ballon d'Or

2000 Stanley Matthews ställer skorna.
 

Idag 2000 avled den engelske fotbollslegendaren Sir Stanley Matthews. Han blev 85 år gammal. Förutom all historia som omgav Stanley så var det faktiskt så att han var världens förste vinnare av ”Guldbollen”. Utmärkelsen Ballon d'Or instiftades 1956, och den allra första gick alltså till en engelsman som avled idag 2000.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e februari.

35 år MIDO Ahmed Hossam Hussein Abdelhamid född 1983 i Kairo, Egypten.
Anfallare
13 U- och 51 A-landskamper för Egypten.
Klubbar som spelare:
Zamalek (1990-2000),
Gent (2000-01),
Ajax (2001-03),
Celta Vigo (2003 lån),
Marseille (2003-04),
Roma (2004-06),
Tottenham Hotspur (2005-06 lån),
Tottenham Hotspur (2006-07),
Middlesbrough (2007-10),
Wigan Athletic (2009 lån),
Zamalek (2009-10 lån),
West Ham United (2010  lån),
Ajax (2010 lån),
Zamalek (2011-12),
Barnsley (2012-13).   
Lag som tränare:
Zamalek (2014-15),
Ismaily (2015),
Zamalek igen (2016),
Lierse (2016),
Wadi Degla (2016-17).

37 år Gareth BARRY född 1981 i Hastings, England
Mittfältare
38 U-, 1 B- och 53 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Brighton & Hove Albion (1995-97),
Aston Villa (1997-2009),
Manchester City (2009-14),
Everton (2013-14 lån)
Everton (2014-17),
West Bromwich (2017-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv