• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 3:e juli 2018

SVT börjar bli bättre. Jag var ju med i  halvtid på första matchen.
För Guds skull: Stäng av Neymar på livstid!!!

En världsmästare på ena sidan och åtta VM på andra.
Varför ska inte Sverige kunna slå Schweiz igen? Brir det Kane som missar sista straffen?FOTBOLLSHISTORIA:
1992: Sydafrika välkomnas tillbaka i fotbollsvärlden.
2001: Billy Liddell, Liverpool FC sjätte bästa spelare genom tiderna dör. 

FÖDDA IDAG:
Danny, Alex, Pak.

DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Både Brasilien och Belgien gick vidare ifrån gårdagens åttondelsfinaler. De kommer att mötas i kvartsfinalen. Dagens tröja får bli Belgiens därför att dras vändning mot Japan var mer imponerande är Brasiliens 2-0 över Mexiko.

SVT börjar bli bättre. Jag var ju med i  halvtid på första matchen.


Tyvärr har jag sämre bild på dansk TV än SVT, så det fick bli Brasilien mot Mexiko i svensk TV. Än en gång fick man höra allt tugg om vem som spelar här och där och en massa taktik och analyssnack under matchen. Det har varit de hittills sämsta sändningarna någonsinn med fruktansvärt ointressant snack både under matchen och i paus. Men så blänkte det till i pausen. Där visade man ett 15 år gammalt klipp från Sportspegeln en Påsk. Vad man ville visa var Daniel Nannskog i Landskrona BoIS som var vansinnig på domare Jonas Eriksson i en gammal match mellan Malmö FF och BoIS. Det riktigt stora intresset kom då detta klipp påannonserades, för då visades en massa påskägg där ett var ett MFF-ägg och Landskronaägget hade Nannskog på ryggen. Det sades också att den var en kille från Oxie utanför Malmö som målat äggen. Det var fel. Jag jobbade i Oxie, men bor i Malmö. Boris Herbertsson som alltså målat äggen är jag. Så nu kan jag skryta med att jag också varit med under VMs sändningar i SVT 2018. Halvtidssnacket börjar ta sig.
 

För Guds skull: Stäng av Neymar på livstid!!!


Fast matchen mellan Brasilien och Mexiko var inte mycket att hänga i julgranen. Jodå, är man brasilianare så var ju slutresultatet 2-0 till Brasilien helt OK, och det var det väl matchen rakt igenom också. Men min högsta önskan nu blir att få ut Brasilien ur VM så snabbt som möjligt. Eller åtminstone få bort Neymar från en fotbollsplan. Hans oerhörda filmningar där han ett tiotal gånger per match leker ”Döende svanen” skadar fotbollen mer än det han kan göra med bollen. Neymar ska ju förställa en förebild för unga spelare. Det gör han inte, Tar unga spelare efter det han sysslar med så blir det fotbollens död. Är man så allvarligt skadad som han clownar sig så ska det vara omöjligt att spela vidare. I Brasilien-VM för fyra år sedan blev han skadad på riktigt. Hur många insåg detta då det hände. Nej, spelare som Neymar klarar sig fotbollen utan.
 

Det var i sista minuten, Belgien!


Om match ett igår hade Brasilien som favorit så var de i mina ögon mindre favorit än Belgien var mot Japan. Allt annat än att Japan skulle försvinna skulle vara stor sensation. Matchen började med en virrig första halvlek där inte mycket blev rätt för någt av lagen. Andra halvlek var precis tvärtom. Det var en halvlek som hade allt, utom en massa spelare som låg och rullade runt på planen och låtsade att de var skadade. En ren match, men rena och mestadels ärliga tag. Dock var det Japan som trampade på bäst. De gick upp till ledning med 2-0 på två fina mål. Sensationen var väldigt nära då Vertongen fick in en lite märklig lobbnick. Då var det Belgien som började tro på sig själv igen. 2-2, men sedan var målfabrikationen slut. Japan som gick vidare på färre gula kort hade förlorat matchen igår om samma regel gällt vid oavgjort. Belgien klarade sig utan några gula kort och Japan fick ett. Men det blev inte oavgjort. Efter en japansk hörna i sista tilläggsminuten, ville japanerna avgöra. Då målvakten knep bollen startade ett sista anfall som inhopparen Chadli satte i i stort sett matchen sista spark. 3-2 till Belgien och det blev favoritseger.
 

En världsmästare på ena sidan och åtta VM på andra.


I kvarten väntar för Belgien gårdagens andra segrare Brasilien. Igår räknade jag upp de lag från Sveriges sida som kunde nå final. Alla utom England har aldrig vunnit. En av de kommer att få möta antingen Frankrike, Uruguay, Brasilien eller Belgien. Av dessa lag har Belgien aldrig vunnit, men de andra tre har sammanlagt åtta världsmästerskap. Men det pågår faktiskt ett annat fotbolls-VM i Prag i Tjeckien. Det pågår ett VM som kallas ”World medical football championship 2018”. Här finns 22 nationer som består av spelare som är doktorer eller annan personal som arbetar med sjukdom och hälsa. Sverige spelar i grupp med Colombia, Mexiko och Österrike. Här klarar man av att spela matcher två dagar i rad. För Sveriges del så vann de första matchen över Mexiko med 9-1 och igår besegrades Colombia med 2-0. Idag möter Sverige Österrike som förlorat sina två första matcher. Så om inte det ”riktiga” landslaget skulle slå Schweiz i eftermiddag så finns det alltid ett annat landslag att heja på.
 

Varför ska inte Sverige kunna slå Schweiz igen? Brir det Kane som missar sista straffen?


På tal om det stora fotbolls-VM så är det dags för Sverige att visa att deras sammanhållning och lagandra ska bära frukt imorgon. Den 9:e oktober 1976 var jag faktiskt i Basel i Schweiz och såg VM-kvalmatchen där Sverige faktiskt vann borta med 2-1, så varför ska de inte kunna göra om denna bedrift än en gång. Men Schweiz ligger sexa på FIFAs ranking så visst är de storfavoriter. Men de är inget lag som bör skrämma svenskarna. Colombia och England ligger betydligt närmare varandra på FIFAs ranking. Tolva och sexton och ska man gå på detta så kommer England att gå vidare. Eller blir det straffar där England i vanlig ordning åker ut? Det är inte omöjligt och då skulle det inte förvåna mig om det är Harry Kane som missar den avgörande straffen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 3:e juli.

1992 Sydafrika är tillbaka

 
Sydafrikas fotbollsförbund grundades 1892. Givetvis togs regeln att fotboll bara var till för vita. 1957 fanns inte många självständiga afrikanska stater, men Sydafrika var en som inbjöds till Confederation of African Football. Året därpå uteslöts de på grund av apartheid. FIFA bjöd in Sydafrika 1961. Efter två år uteslöts de härifrån för sina rasåtskillnadsregler. Men idag 1992, 100 år efter att förbundet bildats var Sydafrika välkommet igen i FIFA och kunde möta andra landslag. De fick ju även hålla i VM-slutspelet 2010 som det första värdlandet i Afrika.

2001 Billy Liddell går bort

 
Billy Liddell var en av Liverpools legendarer 1939 till 1961. Han var född i Dunfermline i Skottland den 10:e januari 1922 och som 15:åring upptäcktes han av Liverpools halvback Matt Busby. Som 15-åring kom han till Liverpool där han stannade hela karriären. Det blev 491 matcher och 215 mål, och det kunde ha blivit mycket mer om inte andra världskriget kommit emellan.
 

Liddells höjdpunkter i karriären kom 1947 och 1950 då han var den drivande kraften i lagen som vann ligan respektive blev tvåa i FA-cupen. Efter detta blev Liverpool allt sämre och flera gånger räddade Liddell laget från degradering. Detta uppmärsammades av fansen och laget fick smeknamnet "Liddellpool". Ropen från läktaren "Give it to Billy!" är också känt från den här tiden.
 

Idag 2001 dog han av Alzheimers sjukdom. Den 4 november 2004 hedrades han genom en minnesskylt vid Anfield och 29 september 2006 utsågs han till den sjätte bästa som någonsin spelat för klubben vid en omröstning på Liverpool FC:s officiella hemsida.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 3:e juli.

30 år Winston REID född 1988 i North Shore City, Nya Zeeland.
Försvarare
15 U-landskamper för Danmark och 24 A-landskamper för Nya Zeeland.
Klubbar som spelare:
SUB Sønderborg (1998-2003),
Midtjylland (2003-10),
West Ham United (2010-).

32 år Ola TOIVONEN född 1986 i Degerfors, Värmland.
Mittfältare/Anfallare
41 U- och 63 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Degerfors IF (1996-2005),
Örgryte IS (2006),
Malmö FF (2007-08),
PSV Eindhoven (2009-14),
Rennes (2014-16),
Sunderland (2015-16 lån),
Toulouse (2016-).

71 år Rob RENSENBRINK född 1947 i Amsterdam, Nederländerna.
Anfallare
49 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
DWS (1965-69),
Club Brügge (1969-71),
Anderlecht (1971-80),
Portland Timbers (1980),
Toulouse (1981-82).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv