28:e april

NAMNSDAG

Ture:
Ture eller Thure är ett mansnamn som är en sidoform till det fornnordiska namnet Tore, ursprungligen Torir som är sammansatt av gudanamnet Tor och ett ord som betyder kämpe.

Tyra:
Kvinnonamnet Tyra är ett gammalt danskt namn som möjligtvis betyder helgad åt guden Tyr, präst eller kämpe.
 

VIP födda den 28:e april

Några andra som också är födda den 28:e april

1941 – Ann-Margret,
 Svensk-amerikansk skådespelare och sångerska. Hon spelade bl a Rusty i Elvis-filmen "Viva Las Vegas" 1964.

1974 – Penélope Cruz,
 Spansk skådespelare. Hon är första spanska skådespelare som fått en Oscar och en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Några i musikens värld som är födda den 28:e april

1955 – Eddie Jobson,
 Engelsk musiker. Han är känd som medlem av pop- och rockgrupperna Curved Air, Roxy Music.

1956 – Jimmy Barnes,
 Skotsk-australiensk rocksångare och låtskrivare. Han har både varit soloartist och sångare i pubrockbandet Cold Chisel.

1982 – David Lindgren,
 Svensksångare och musikalartist. Han var en av programledarna för Melodifestivalen 2017 och 2018 ledde han återigen programmet, men denna gång på egen hand.

Några kända personer som avled den 28:e april

1945 Benito Mussolini dog 61 år gammal arkebuserad och upphängd vid Piazzale Loreto i Milano. Han var Kungariket Italiens premiärminister och fascistiske ledare 1922-1943.

1999 Alf Ramsey dog 79 år gammal i en hjärtattack. Han var en brittisk fotbollsspelare och tränare. Förbundskapten för engelska fotbollslandslaget 1963-1974. Adlad 1967, för sin insats i VM i fotboll 1966.

Today in history 28:e april

Några händelser som inträffat den 28:e april

1503
 

FÖRSTA GÅNGEN SOM ELDHANDVAPEN ANVÄNDS VID ETT KRIGSSLAG.


  En spansk styrka på 6 000 man besegrar en fransk-schweizisk på 10 000 i slaget vid Cerignola i mellersta Italien. Detta räknas som det första slaget i världshistorien, som avgörs genom användandet av eldhandvapen med krut, då fransmännen och schweizarna först blir nedskjutna av skyttar med hakebössor, innan spanjorerna sätter in den avgörande stöten mot dem med kavalleri. Hakebössor har använts i strid sedan mitten av 1400-talet (bland annat under slaget vid Brunkeberg vid Stockholm 1471) och vad hakeskyttarna gör i slaget hade kunnat göras av bågskyttar, men slaget leder till, att bössor får ökad användning i europeisk krigföring och under 1500-talet konkurrerar ut pilbågarna.

1789
 

MYTERIET PÅ BOUNTY.


  18 av de 42 besättningsmännen på det brittiska flottfartyget HMS Bounty, som är på väg från Tahiti till Antillerna, gör under Fletcher Christians ledning, myteri mot den hårdföre kapten William Bligh. Kaptenen och de 23 besättningsmän, som inte gör myteri, sätts ut i fartygets livbåt och tar sig tillbaka mot den sydostasiatiska övärlden. Myteristerna tar sig till ön Pitcairn, där de slår sig ner och grundar en ny koloni.

1947
 

THOR HEYERDAL AVSEGLAR MED KON-TIKI.


  Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdal och fem andra besättningsmedlemmar ger sig med balsaflotten Kon-Tiki av från Callao i Peru, för att segla över Stilla havet. Den 7 augusti strandar flotten i Polynesien, efter att ha seglat 7 000 mil under 101 dagar och Heyerdal vill med resan bevisa, att det var möjligt för forntidens människor att ha utvandrat från Sydamerika till Sydostasien.