• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 3:e januari 2023

NAMNSDAG:
Alfred och Alfrida

TEMADAG:
Internationella JRR Tolkien-dagen

RUBRIKER.

Mitt nyårslöfte är att aldrig avge ett nyårslöfte.
Bra start på 2023 för Watford.
Juniorkronorna i semifinal.
Brentford för bra för Liverpool.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3/1:
2004: Plymouth Argyle tar sin största seger.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3/1:
Jonny EVANS, 
Lee BOWYER.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 2/1 2023.

Mitt nyårslöfte är att aldrig avge ett nyårslöfte.
 

Jag brukar avge ett nyårslöfte, och det är att jag aldrig ska avge något nyårslöfte. Det har jag hållit i många år. Tidningen hade en artikel om detta med nyårslöften. Det stod att ett populärt löfte för året var att man skulle börja med familjekassar för att laga riktiga middagar i hemmen runt om i Sverige. Detta är ju en sak som vi haft i vår familj i många år. Det startade faktiskt med att jag i julklapp för cirka fem år sedan fick en City Gross familjekasse. Året som följde blev det sporadiska inköp, men de senaste tre åren har det i stort sett blivit varje vecka. Alltså såg jag fram emot att hämta veckans kasse då det var måndag. Men vår prenumeration på City Gross matkasse resulterade i noll och intet. Vecka 52 och vecka 1 så sålde företaget inga matkassar. Men vi får fixa julrester till middag den kommande veckan.

Bra start på 2023 för Watford.
 

Det fanns tre matcher av intresse som nästan gick samtidigt eller överlappade varandra. Först fick jag chansen att se mitt engelska lag Watford. Viasport visade deras bortamöte mot Norwich. Jag såg detta möte även förra säsongen. Då var det en Premier Leaguematch som slutade 3-1 till Watford. Igår var det ett League Championshipmöte som länge såg ut att sluta 0-0. Det var väl ingen lusande förställning jag satt och spanade in. Men i minut 86 blixtrade det till och Bayo i Watford gjorde matchens enda mål. En bra start på året för Watford, åtminstone resultatmässigt.

Juniorkronorna i semifinal.
 

Samtidigt hade kvartsfinalen i junior-VM i ishockey startat. Finland som slutade tvåa i sin grupp tog spelade mot Sverige som slutade trea i sin grupp. I de två senaste världsmästerskapen har Finland slagit ut Sverige med uddamålet i kvartsfinal respektive semifinal. På så sätt hade Finland ett litet övertag på Sverige. Chansmässigt hade de ett stort övertag med en skottstatistik som var nästan dubbelt så stor. Finland tog rättvist ledningen. Lite mindre rättvist lyckades svenskarna kvittera. Andra perioden ryckte Sverige upp sig, men det slutade mållös. Finland tog ledningen igen i tredje perioden. Då växlade Sverige upp och lyckades även där kvittera. 2-2 såg ut att stå sig och ett övertidsspel tre mot tre verkade avgöra matchen. Med en och en halv minut kvar drabbades Sverige av en onödig utvisning och Finland hade en gyllene chans att ta sig till semifinal. Då hände det märkliga att Victor Stjernborg lyckades slita åt sig pucken och göra ett mål spel fyra mot fem. Trots att Finland avslutade med två utespelare mer den sista minuten så lyckades Sverige stå emot och tog sig till semifinal med 3-2 över Finland. I semifinalen väntar Tjeckien.

Brentford för bra för Liverpool.
 

Då den spännande avslutningen i ishockeyn pågick hade jag även fått Brentford mot Liverpool på Tv:n. Visserligen har Liverpool gått bra över jul, men det har bara varit resultatmässigt. Senaste segern var mot bottenlaget Leicester och då krävdes två mycket märkliga självmål för att det skulle bli tre poäng till Liverpool. Brentford har däremot gått ganska bra både resultat- och poängmässigt. Givetvis måste Liverpool räknas som stora favoriter igår. Men då Brentford gjorde 1-0 på ett skott som touchade en Liverpoolspelare och på så sätt kom att registreras som självmål så var Liverpool statistiskt sett illa ute. Brentford förlorar nästan aldrig då de gör första målet. Brentfords Yoane Wissa gjorde sedan 2-0 tre gånger. De två första målen blev ogiltiga då VAR kunde visa på knappa offsider, men tredje gången gillt blev det godkänt. Visserligen lyckades Liverpool få in en reducering, men till slut kunde Brentford sätta spiken och vann med 3-1. Och det går inte att säga annat än att det var en fullständigt rättvis seger. Årets tre första Premier Leaguematcher har alla varit med stor överraskning, så det kan bli en spännande vår.

IDAG: TISDAGEN DEN 3/1 2023.

NAMNSDAG:

Alfred och Alfrida
 

Namnsdagar historiskt i kronologisk ordning den 3:e januari.
 
Före 1901 – Enok (utgått)
1901–1985 – Alfred
1986–1992 – Alfred, Alfrida och Annefrid (utgått)
1993–2000 – Alfred och Alfrida
Från 2001 – Alfred och Alfrida

TEMADAG:

Internationella JRR Tolkien-dagen
 

Varje år den 3:e januari firas den Internationella J.R.R. Tolkien Dagen som instiftades av The Tolkien Society för att fira författarens födelsedag. John Ronald Reuel Tolkien är författaren bakom dundersuccé-triologin Sagan om Ringen. Han har även skrivit fantasyromanen Bilbo som är en fristående roman men som utspelar sig strax före Sagan om Ringen-triologin så man kan säga att de ändå hör ihop.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E JANUARI.

2004: Plymouth Argyle öppnar året med 7-0.
 

Hemma på Home Park spelade Plymouth Argyle sin första match för åren idag 2004. De mötte Chesterfield i en seriematch i Division Two. Då matchen var över hade Plymouth tagit sin största seger i klubbens 118-åriga historia. 7-0 slutade det, men ettt rekort i sig var att redan efter 18 minuter av matchen hade Plymouth ledningen med 5-0. Det var speciellt detta rekord som stack ut, för det var faktisk tredje segern laget tog med 7-0. en gång 1932 och en gång 1994 vann de också med samma slutresultat.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3:E JANUARI.

Jonny EVANS blir 35 år.
 

Jonathan "Jonny" EVANS född 1988 i Belfast, Nordirland
Försvarare
17 U- och 100 A-landskamper för Nordirland (2004-).

Klubbar som spelare:
Manchester United (2004-15),
Royal Antwerp (lån 2006),
Sunderland (lån 2007 och 2008),
West Bromwich (2015-18),
Leicester City (2018-).

Som meriter kan räknas tre Premier Leaguemästerskap med Manchester United och ett League Championship-mästerskap med Sunderland.

Lee BOWYER blir 46 år.
 

Lee David BOWYER är född 1977 i Canning Town, London, England.
Mittfältare
19 U- och 1 A-landskamper för England (1994-2002).

Klubbar som spelare:
Senrab (1987–90),
Charlton Athletic (1990–96),
Leeds United (1996–2003),
West Ham United (2003),
Newcastle United (2003–06),
West Ham United (2006–09),
Birmingham City (2009 lån),
Birmingham City (2009–11),
Ipswich Town (2011–12).

Lag som tränare:
Charlton Athletic (2018-21),
Birmingham City (2021-).

Lee var känd som en ganska ettrig och hetsig spelare på planen. En händelse från april 2005 var då han inte bara bråkade med motståndarna utan även råkade i ett regelrätt slagsmål med den egna lagkamraten Kieron Dyer. Newcastle fick för detta två spelare utvisare och även avstängning och böter. 

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv