• Boris dagliga blogg

Fredagen den 7:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

GPS och Kaka på Kaka??  Odjur och Var god dröj!  Milano i topp i Serie A.

NAMNSDAG: August och Augusta
TEMADAG: Temadagens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/1:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/1:
Eden HAZARD, Davide
ASTORI.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 6/1 2022.

GPS och Kaka på Kaka??
 

Jag blev lämnad själv på förmiddagen då familjen skulle uträtta en del ärenden, men halvtolv tog de kontakt med mig då det skulle till et café i Limhamn som heter ”Kaka på kaka”. Alltså skulle de svänga in om på vägen dig. Alla skulle vi ta en liten fika på café som även tillät hundar. Dottern satte på sin GPS och den visade väg genom Limhamn på smågator med mängder av fyrvägsstopp. Då vi kom fram till Tegnérgatan 25a på Limhamn visade det sig att vi kunde kört den mycket rakare och enklare vägen till caféet. Teknikens under är inte så fantastisk. Inte nog med att GPS visade omvägar. Nätets meddelande om öppettider stämde inte heller. Det var tydligen inte uppdaterat då fiket fortfarande hade julstängt och det var enda meddelandet. Det stod inget om när de öppnade. Fikandet fick vi ta hemma och närmsta konditori visade sig också ha stängt. På väg hemåt föreslog jag Lidl som vi passerade i Limhamn. Där har de ganska gott bröd. Så det blev fika med hundarna, men i vårt eget kök. Det var gott det också.

Odjur och Var god dröj!
 

Den italiensk-amerikanska deckare som lånats till mig på biblioteket fick någon timme igår och jag hann halvvägs. Det har varit en aning trög första halva då det har varit en massa annat än själva brottet som avhandlats av Donna Leon i spänningsromanen ”Odjur”. Fast nu har det börjat hända en del. Förvecklingar hände även sommaren 2019 på Fredrikdalsteatern i Helsingborg. Det var sista farsen som spelades där och vi var givetvis på plats. Nu fick vi chansen att se den igen då SVT programenligt sände sitt Trettondags-avsnitt igår. ”Var god dröj!” heter ”Nil by Mouth” på originalspråket. John Chapman har skrivit pjäsen och Adde Malmberg har översatt. Lika kul igår som live. Eva Rydberg skulle göra sin sista produktion 2020, men pandemin har stoppat de två senaste årens farser på Fredriksdalsteatern. Frågan om hon får någon värdig avslutningsfars. Tanken var att det skulle bli ”Pang i bygget”. Det är vad man hoppas kunna visa i sommar.

Milano i topp i Serie A.
 

Det blev ju ingen fotboll i semin i Ligacupen då Arsenal och Liverpool hade svårt att få ihop lag. Tidigare har de inte varit så noga med att ställa upp med spelare från A-truppen, men nu är det bara den truppen som räknas och då är det inte 13 friska spelare. Alltså inställt. Inställda var även fyra matcher i italienska Serie A då de sparkade igång igen med omgång 20 efter juluppehållet. Uppenbarligen finns de två bästa lagen i Milano. Trots att Inter var ett av lagen som ställe in sin match ligger de etta. Tvåa är Milan som besegrade Roma med 3-1. Men i utvisningar vann Roma med 2-0. Zlatan byttes in i andra halvlek och han kunde sett till att matchen hade slutat 4-1, men han brände den straff som laget fick på övertid. Ärligt talat; Platsar Zlatan i ett svenskt landslag?

IDAG: FREDAGEN DEN 7/1 2022.

NAMNSDAGAR:

August och Augusta
 

Namnsdagar den 7:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1680 – Knut (nu 13 januari) eller Knut hertig (utgått)
1680–1810 – Lucianus (till minne av en syrisk teolog och martyr från 300-talet, utgått)
1811–1900 – August
1901–1985 – August
1986–1992 – August, Öjar (utgått) och Örjan (nu 9 juli)
1993–2000 – August och Augusta
Från 2001 – August och Augusta

 
TEMADAG:

Temadagens dag
 

En temadag är en dag som uppmärksammar ett visst tema, normalt sett årligen återkommande. De flesta temadagar högtidlighålls ett bestämt datum varje år, medan ett mindre antal firas till exempel en specifik första veckodag i en viss månad. Vissa temadagar är väldigt lokala medan andra är internationella. Idag är det kanske den bästa temadagen av dem alla. Det är Temadagens Dag. Det betyder att du kan välja bland alla temadagar som finna året runt, plocka ut den som passar dig och fira den. Kanske med något att äta eller välja film eller serietema att titta på. Det finns mer kända temadagar och mindre kända. De mer kända är oftast instiftade av FN. De är antingen dagar som kallas ”internationella-” eller ”Värld-”. En av de äldsta av dessa är ”Världshälsodagen” den 7:e april. Den har firats sedan 1950 efter grundandet av WHO denna dag 1948. De mindre kända är instiftade av diverse sällskap som har något gemensamt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E JANUARI.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb.
 

Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen
 

Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

2013 fjärde raka för Messi.
 

Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E JANUARI.

Eden HAZARD blir 31 år.
 

Eden Michael HAZARD är född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 116 A-landskamper för Belgien (2006-).

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-19),
Real Madrid (2019-).

Under VM 2018 gjorde Hazard en magnifik turnering där han som lagkapten bar sitt Belgien till ett VM-brons, vilket var landets första VM-medalj genom alla tider. Han utsågs även till hela VM:s bästa spelare efter Kroatiens Luka Modric.

Davide ASTORI blev 31 år.
 

Davide ASTORI var född 1987 i San Giovanni Bianco, Italien.
Försvarare
4 U- och 14 A-landskamper för Italien (2004-17).

Klubbar som spelare:
Pontisola (1997-2001),
Milan (2001–08),
Pizzighettone (2006–07 lån),
Cremonese (2007–08 lån),
Cagliari  (2008–16),
Roma (2014–15 lån),
Fiorentina (2015–16 lån),
Fiorentina (2016–18).

Den 4 mars 2018 hittades Astori död på sitt hotellrum i Udine. Hela Serie A-omgången denna dag ställdes in på grund av dödsfallet. Obduktionen visade att han avled av en hjärtattack.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG. 

DAGENS RHIANN. 

DAGENS RHIANN. 

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv