• Boris dagliga blogg

Söndagen den 5:e juni 2022

Hur firar man Pingst? Tur att det även var brädspelets dag.
Den Helige Ande?


NAMNSDAG
Bo

TEMADAGAR:
Pingstdagen
Världsmiljödagen
Alla vänners dag
Barfotadagen
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 5/6:
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Itaien.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 5/6:
Yossi BENAYOUN, Marc RIEPER
.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 4:E JUNI 2022.

Hur firar man Pingst? Tur att det även var brädspelets dag.

Då vi vaknade igår så ställde jag och hustrun varandra frågan: Hur firar man egentligen Pingst? Vilken maträtt är rätt? Jul, Påsk och Midsommar har förutom sillen sina maträtter, men Pingst? Vi hittade inget svar. Fast familjen hade beslutat att det skulle bli grillat. Där hade jag också en tanke på varför det alltid var männen som grillade. Det beror givetvis på att grillningen tar lite tid att genomföra och under den tiden hinner mannen i familjen att dricka ett antal öl. Därför är mannen grillmästaren. Hos oss är det yngsta dottern. Själv fixade jag tillbehör som kokt nypotatis, sallad, såser och att förbereda grönsaker och kött som skulle grillas. Jag förberedde även efterrätten som blev grillad banan fylld med schweizernötchoklad. Till detta serverades det vaniljglass. Gott och mättande.

Efter matten hedrade vi brädspelets dag. Det blev tre spel; Ticket to Ride United Kingdom. sedan Carcassonne och avslutningsvis Wingspan. Vi var fyra deltagare och det är man även i en golfboll. Mitt spelresultat var precis som i golfen. Två sistaplatser och en nästsista plats. Fast det är ju inte bara resultatet som räknas. Åtminstone fick jag inbilla mig detta igår.

Den Helige Ande?

På tal om att inbilla så är Pingsten ett märkligt påhitt. Fast förr hade man nytta av den. Då fanns både annandag, tredjedag och fjärdedag Pingst och alla var helgdagar. Numera finns ingen, fast i år så kan man nästan säga att Annandag Pingst är tillbaka. De dag som gjorde att annandag Pingst försvann var ju Sveriges nyinstiftade nationaldag och den ligger i år där Annandag Pingst normalt ligger. En annan lustig detalj med pingsten är att det är då som Den Helige Ande träder in. Den mystiske filuren ska ju ha lyckats ingjuta mod i de elva återstående lärjungarna till Jesus. Den gjorde även att de helt plötsligt kunde förstå och tala alla språk.

Faktum är ju att det i Bibeln berättas att detta med att kunna förstå varandra var något som människorna kunde från början. De beslöt att bygga ett torn upp till himmelen. Då Gud ogillade detta skapade han förvirring genom att göra så att jobbarna helt plötsligt talade en massa olika språk och inte kunde samarbeta. Så Gud ser till att fixa så att han alltid får som han vill. Det är en lurig jävel.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 5:E JUNI.

TEMADAGAR:
Pingstdagen
Världsmiljödagen
Alla vänners dag
Barfotadagen
Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske

Pingstdagen är den helgdag som brukar benämnas som "kyrkans födelsedag". Klicka på bilden och läs mer om pingsten. Den infaller 49 dagar (7 veckor) efter påskdagen (på 50:e dagen).


Världsmiljödagen är en temadag som firas årligen över hela världen den 5 juni sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är en av FN:s temadagar.
 

Alla Vänners Dag är en festdag då man går in för att knyta nya vänskapsband. Att låta gamla vänner blir andras nya bekantskaper. Samtidigt finner man nya vänner bland andras gamla bekanta.

Barfotadagen handlar om att sommaren är kommen och att man ska ta av strumpor och skor och gå barfota. Det brukar även anordnas tävlingar här och där i landet om att springa barfota.
 

Den 5 juni är Internationella dagen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (Illegal, Unreported, Unregulated Fishing, IUU). Syftet med dagen är att uppmärksamma de hot som IUU-fisket innebär för en hållbar förvaltning av världens fiskeresurser och de insatser som görs för att bekämpa sådant fiske. Även här har FN med ett finger då man instiftade denna dag 2017, för att uppmärksammas första gången 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:E JUNI.

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till Kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.
 

Bild: Klicka för att se den officiella filmen från VM 1938.

1968 tredje EM spelades i Italien.

Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.
 

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av EM slutspelet.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 5:E JUNI.

Yossi BENAYOUN blir 41 år.

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
21 U- och 102 A-landskamper för Israel (1995-2017).

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-95),
Hapoel Be'er Sheva (1995-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United (2012 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017–18),
Maccabi Petah Tikva (2018–19),
Beitar Jerusalem (2019).

Marc RIEPER blir 54 år.

Marc Jensen RIEPER är född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark (1988-98).

Klubbar som spelare:
AGF (1988-92),
Brøndby (1992-94),
West Ham (1994-97),
Celtic (1997-98).

Lag som tränare:
Celtic (2000 assisterande)
AGF (2001-02 assisterande)

Efter avslutningen på sin karriär har Marc Rieper bland annat varit assisterande tränare i sin barndomsklubb AGF, där han numera ingår i styrelsen. Han äger och driver även ett hotell i Århus.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 5:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN PINGSTDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv