• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 13:e december 2018

DAGENS LUCKA 13

MFF i världsmästarfinal en gång i tiden.
VM för klubblag floppade 2000.
Omstarten 2005 fungerade bättre.
FIFA Club VM starade igår.
Två av tre matcher gick Sveriges väg i dam-EM i handboll.
Grupp G verkade även lagen själv tycka var ointressant.
Bayern och Ajax bjöd på mycket trots att allt var klart.
​​​​​​​Enda spännande matcher spelades i snöiga Kiev.
​​​​​​​Ännu två ointressanta matcher. England enda land med full styrka i åttondelarna.


FOTBOLLSHISTORIA:
1981: Liverpool kanske borde ha stått över igen.

FÖDDA IDAG:
Mikael, Santi.

DAGENS LUCKA 13
 

Jag har i år en julkalender där jag varje dag presenterar ett klubbmärke från ett av Premier Leaguelagen. Dessa kommer att presenteras i den ordning som talkSPORT.com’s har rankat klubbmärkena från nummer 20 till nummer 1. Idag har vi kommit till klubbmärket som kom på 12:e plats.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs förstatröja 2018/19

Av sju ointressanta matcher i Champions League skulle jag välja ut en. Den åttonde matchen mellan Shakhtar Donetsk och Lyon var intressant, men jag har ingen tröja av de två lagen och dessutom slutade det 1-1. Den enda segrare igår som jag hade en tröja från var Manchester City som vann med 2-1 över Hoffenheim och även vann gruppen. Det blir första gången jag använder denna tröja.

MFF i världsmästarfinal en gång i tiden.


Champions League i all ära, men att vinna FIFA Club VM måste vara ännu finare. Tidigare var det så att segraren i föregångaren till detta fotbollsmästerskap hämtades från mötet mellan Europas och Sydamerikas bästa klubblag. De möttes i två matcher och Malmö FF har faktiskt deltagit 1979 då deras besegrare i Europacupfinalen Nottingham Forest inte ville ställa upp så fick MFF möta Sydamerikas mästare Olimpia från Paraguay. Hemmamatchen förlorade Malmö med 0-1 den 18:e november 1979 och returen i Asunción förlorades med 1-3. Den matchen gick inte förrän den 2:a mars 1980. Fram till 1999 gick denna turnering som kallades Interkontinentala cupen.
 

VM för klubblag floppade 2000.


2000 startades en ny utformning och ett nytt koncept skapades för ”Världsmästerskapet i fotboll för klubblag”. Åtta lag samlades i Brasilien och avverkade en turnering i två fyralagsgrupper med klubblag från alla koninenter men Europa och Sydamerika hade två lag med. Ettorna möttes i final och tvåorna fick spela match om tredje plats. Turneringen varade mellan den 5:e till den 14:e januari. Finalen gick mellan två klubblag från Brasilien. Corinthians vann på straffar över Vasco da Gama. Då turneringen tog för mycket tid från ligaspelet för Europas representanter Manchester United och Real Madrid så fick turneringen ligga fyra år i träda innan man gjorde ett nytt försök 2005 med ett nytt koncept.
 

Omstarten 2005 fungerade bättre.


2005 gick turneringen i Japan. Det nya var att Europa och Sydamerika bara hade med mästarna och de var lottade direkt till semifinal. De övriga kontinenternas Champions Leaguemästare spelade kvartsfinaler och de var bara två där segrarna fick möta Sao Paolo och Liverpool. Dessa två lag var de som tog sig till final och där vann Sydamerikanerna med 1-0. 2007 lät man värdlandet ha med sina inhemska mästare och det började spelas en kvalmatch mellan de två lägst rankade klubblagen enligt FIFAs ranking.
 

FIFA Club VM starade igår.


Igår statade årets FIFA Club VM. Liksom förra året så går turneringen i Förenade Arabemiraten. I vanlig ordning kommer Europas lag, Real Madrid och Sydamerikas lag River Plate att gå direkt in i semifinalerna som ska spelas den 18:e och 19:e december. De två lägst rankade lagen möttes i kvalmatchen igår. Det var hemmalaget Al Ain och Oceaniens representant Team Wellington. Efter 3-3 fick det avgöras på straffar vilket lag som spelar en av de två kvartsfinalerna. Det blev hemmalaget Al Ain som satte fyra medan Wellington bara gjorde tre straffmål. Al Ain är vidare och kommer att möta Afrikas mästare Espérance Sportive de Tunis från Tunisien på lördag. Samma dag går även andra matchen mellan Asiens mästare Kashima Antlers från Japan och Nordamerikas mästare, mexikanska C.D. Guadalajara.
 

Två av tre matcher gick Sveriges väg i dam-EM i handboll.


Mellan all fotboll så var det lite handboll i damernas EM. Sverige hade gjort det svårt för sig. De var tvungna att vinna över suveräna Ryssland. Dessutom krävdes att Danmark skulle slå Montenegro. Den matchen såg jag slutet på och danskorna var tända. 24-23 och Danmark hade gjort sitt. Ryssland var redan klara för semifinal och det hade Sverige stor nytta av. 39-30 blev de nästan overkliga segersiffrorna och Nathalie Hagman slog nytt rekord i damlandslaget i handboll med att göra arton (18) mål. För att Sverige skulle ta sig till semifinal krävdes att sistalaget i tabellen, Serbien skulle vinna över de regerande världsmästarna Frankrike. Men det hade varit alldeles för bra. Frankrike visade sin klass och besegrade serbiskorna med hela 38-28. Fast Sverige slutade trea och får möta trean i andra gruppen i en match om femte plats. Det blir Norge som vunnit EM sju gånger och tagit silver tre gånger. Det blir en svår nöt att knäcka.
 

Grupp G verkade även lagen själv tycka var ointressant.


Champions League var nog de åtta minst intressanta matcher någonsin i tävlingens historia. Grupp G spelade klart redan till klockan nio. Här förlorade redan klara gruppsegraren Real Madrid hemma med 0-3 till CSKA Moskva som slutade sist. Det gjorde de för att redan klara tvåan Roma ”valde” att förlora borta till Viktoria Plzen som spelar vidare i Europa League.
 

Bayern och Ajax bjöd på mycket trots att allt var klart.


Grupp E var om möjligt ännu mer klar. Här möttes Bayern München och Ajax. De var redan vidare till slutspelet i vår. Så lite märkligt var det kanske att de bjöd på sig själv så pass att det blev hella 3-3 i mål och 1-1 i utvisningar. Av de andra två lagen så var Benfica redan klara och deras match mot AEK var raka motsatsen till ettan och tvåan i gruppen. Benfica fick in en frispark och gjorde AEK historiska för i år. De var nämligen enda lag som hade alla sex matcherna i samma kolumn. Förlustkolumnen. Inget lag tog full poäng och AEK var enda som tog noll poäng.
 

Enda spännande matcher spelades i snöiga Kiev.


Grupp F var enda gruppen som hade en match som var spännande. Shakhtar Donetsk spelade hemma (ja, hemma och hemma. De spelar ju även hemmamatcherna på bortaplan. Igår på Olympiastadion i Kiev.) mot Lyon. Det franska laget skulle bli tvåa om de vann eller spelade oavgjort. Shakhtar tog ledningen och var vidare i Champions Leaguefram till minut 65. Då kvitterade Nabil Fekir, och 1-1 stod sig matchen ut. Förutom en spännande match så var det festligt att se snön som föll hela matchen. Så i Kiev kan det bli en vit jul. Lyon följer Manchester City till Champions Leagueslutspelet i vår och Shakhtar spelar Europa League. Hoffenhein låg ohjälpligt sist och tog ledningen på straff, men Leroy Sané såg till att göra två och City vann med 2-1.
 

Ännu två ointressanta matcher. England enda land med full styrka i åttondelarna.


Grupp H var ytterligare en grupp som kunde låtit bli att spela sista  omgången. Juventus var etta och Manchester United tvåa. De var alltså redan klara att fortsätta i Champions League till våren. Båda kunde tillåta sig att förlora igår. Valencia slog United med 2-1 och Young Boys tog sin enda seger hemma mot Juventus, också med 2-1. Med detta så kan man sammanfatta vilka länder som de lag som ska lottas till vårens åttondelsfinaler på måndag kommer ifrån. Liksom förra säsongen så har:
4 lag från England. Manchester City, Manchester United, Tottenham och Liverpool.
3 lag från Spanien. Real Madrid, Atletico Madrid och Barcelona.
3 lag från Tyskland. Bayern München, Borussia Dortmund och Schalke 04.
2 la från Italien. Juventus och Roma.
2 lag från Frankrike. Paris SG och Lyon.
1 lag  från Portugal. Porto.
1 lag från Nederländerna. Ajax

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e december.

1981: Liverpool förlorar då de äntligen ställer upp.

Den Intercontinentala cupen inleddes 1960, och fram till 2004 så var det en match mellan segraren i Mästarcupen (Champions League) och den Sydamerikanska cupen. Liverpool stod som mästare både 1977 och 1978 men ville inte ställa upp i Intercontinentala Cupen, men idag 1981 hade de rest till Tokyo's National Stadium för att inför 62 000 åskådare ta sig an brasilianska Flamengo. Det var första framträdandet i cupen för båda lagen. Elaka tungor gjorde gällande att det hade varit lika bra om Liverpool stått över även dagens final. Det var aldrig någon tvekan om att segern för Flamengo var rättvis. 3-0 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 13:e december.

Mikael LUSTIG blir 32 år

Carl Mikael Lustig föddes 1986 i Umeå i Västerbotten. Då det blev fotboll för Micke så startade han i den lilla klubben i Umeå, Sandåkern. Där blev han back och försvarsspelare. Detta fungerade så bra att han sökte sig högre upp i serierna. Han hjälpte GIF Sundsvall upp i Allsvenskan, men då de ramlade ut efter en säsong så var det proffslivet som gällde. Mikael har alltså spelat en säsong i Allsvenskan. Han har hittills gjort 23 U- och 72 A-landskamper för Sverige, och fler lär det bli.

Klubbar som spelare:
Sandåkerns SK (2000-02),
Umeå FC (2003-05),
GIF Sundsvall (2005-08),
Rosenborg BK (2008-11),
Celtic (2012-).

Som meriter har Mikael blivit norsk mästare två gånger och skotsk mästare sex gånger. 2016/17 valdes han med i årets lag för skotska Premiership.

Santi CAZORLA blir 34 år

Santiago "Santi" Cazorla González föddes 1984 i Llanera som ligger i Asturien i norra Spanien. Då han kom från en fotbollsälksnde familj så var det tidigt klart att Santi också skulle syssla med detta. Pappa José Manuel och äldre bror Fernando har också varit fotbollsspelare. Han är kusin med Raul Gonzaléz Blanco och med Mark Gonzaléz. Han startade i den lokala klubben Real Oviedo innan han som mittfältare blev proffs i Villarreal. Han har gjort 7 U- och 77 A-landskamper för Spanien.

Klubbar som spelare:
Real Oviedo (1996-2002)
Villarreal (2002-06),
Recreativo (2006-07),
Villarreal igen (2007-11),
Málaga (2011-12),
Arsenal (2012-18),
Villareal (2018-).

2008 och 2012 blev han Europamästare. Santi är också hundälskare. En av hans tre hundar heter ”Zlatan”.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln