14:e maj

NAMNSDAG

Halvard:
Mansnamnet Halvard är, liksom formen Halvar, ett gammalt nordiskt namn som är sammansatt av ord som betyder 'häll' och 'vakt'. Möjligtvis kan det tolkas om 'herresätets väktare'

Halvar:
Mansnamnet Halvar är, liksom formen Halvard ett gammalt nordiskt namn som är sammansatt av ord som betyder 'häll' och 'väktare'. Möjligtvis kan det tolkas om 'herresätets väktare'

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Israel: Dagen firas till minne av landets grundande denna dag 1948.

VIP födda den 14:e maj

Några andra som också är födda den 14:e maj

1926 – 1984  Eric Morecambe
Brittisk komiker, den ene av komikerduon Morecambe & Wise. 2002 hade BBC en omröstning om vilka som var de 100 största brittiska namnen och då platsade Eric där.

1929 – 2018 Åke Ortmark
Svensk journalist, redaktör, författare och tv-programledare. Han belönades med TV-priset Kristallen år 2005 i kategorin Stiftelsens hederspris.

1936 – 1973  Bobby Darin
Amerikansk sångare och skådespelare. Han ansågs ha större talang än många andra sångare som klassades som tonårsidoler åren kring 1960.  ¤ Beyond the Sea

1937 – 2000  Göran Tunström
Svensk författare. De flesta av hans romaner tar avstamp i eller utspelar sig i Sunne i Värmland där han var ifrån.

1962 – 2006  Wolfgang Priklopil
Österrikisk kidnappare. Han blev känd för att den 2 mars 1998 ha kidnappat den då tioåriga Natascha Kampusch och sedan hållit henne gömd i sin källare under drygt åtta år

1971 –  Marie-Helene Westin
Svensk längdskidåkare med smeknamnet Billan. Meriter; ett VM-silver på 10 km fristil från VM 1991 och två VM-brons i stafett, från VM 1987 och VM 1995.

1971 –  Sofia Coppola
Amerikansk regissör, manusförfattare och skådespelare. Hon är dotter till Francis Ford Coppola. Hon vann en Oscar för bästa originalmanus för sin andra långfilm Lost in Translation (2003).

1984 –  Mark Zuckerberg
Amerikansk IT-entreprenör, grundare av Facebook

1984 –  Olly Murs
Brittisk sångare, låtskrivare och programledaresom började sin karriär i tv-programmet X Factor. ¤ Dance With Me Tonight

Några kända personer som avled den 14:e maj

1912  August Strindberg dog 63 år gammal i magsäckscancer. Han var en svensk författare, dramatiker och bildkonstnär (måleri och fotografi). Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare.

1987  Rita Hayworth dog 63 år gammal i sviterna av Alzheimer's sjukdom. Hon var en amerikansk dansare och skådespelare. Hon var under 1940-talet en av de största kvinnliga stjärnorna inom amerikansk film.

1998  Frank Sinatra dog 82 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk sångare som anses vara en av de främsta genom tiderna.

2015  B.B. King dog 89 år gammal i sviterna av ett antal småstrokes. Han var en amerikansk gitarrist och sångare. Han räknas som en av de största artisterna inom bluesen (han spelade även soul) och är känd för att alltid vara tillsammans med sin gitarr Lucille som är en Gibson ES-355 som saknar s.k. f-hål.

Today in history 14:e maj

Några händelser som inträffat den 14:e maj

1643
HENRIK IV MÖRDAS AV RAVAILLAC
 

Den franske kungen Henrik IV blir mördad i Paris, då den sinnesförvirrade katolske fanatikern François Ravaillac klockan fyra på morgonen hoppar upp på kungens vagn och dödar honom med två knivhugg. Ravaillac grips omedelbart och avrättas den 27 maj genom hängning, dragning och fyrdelning (en tortyr- och avrättningsmetod reserverad för kungamördare). Samma dag som Henrik blir mördad efterträds han som kung av Frankrike av sin sonLudvig XIII.

1643
SOLKUNGEN STARTAR SIN 72 ÅR LÅNGA REGENTPERIOD
 

Vid den franske kungen Ludvig XIII:s död (på årsdagen av hans trontillträde 1610) efterträds han som kung av Frankrike av sin fyraårige son Ludvig XIV. Denne kommer att sitta på tronen till sin död 1715 och denna period på 72 år blir den hittills längsta regentperioden i Europas historia. Ludvig blir under sin regeringstid känd som ”Solkungen”.

1796
JENNER UTFÖR VÄRLDENS FÖRSTA VACCINATION
 

Den brittiske läkaren Edward Jenner lyckas utföra världens första vaccination, genom att inympa den för människor ofarliga sjukdomen kokoppor på en pojke vid namn Phipps. Jenner har nämligen upptäckt, att mjölkerskor, som har smittats av sjukdomen av de kor de mjölkar, sedan har blivit immuna mot den mycket farliga sjukdomen smittkoppor och genom att ge en person den ofarliga sjukdomen hoppas Jenner göra personen immun mot den farligare sjukdomen. När han några veckor senare försöker inympa smittkoppor på pojken har experimentet lyckats, då pojken har utvecklat immunitet och inte drabbas av sjukdomen. Vaccination (ett ord Jenner skapar från latinets ord för ko, vacca) börjar inom några år utföras på barn över stora delar av Europa.

1856
1800-TALETS MEST UPPMÄRKSAMMADE RÄTTEGÅNG
 

En rättegång inleds mot den brittiske läkaren William Palmer och blir en av 1800-talets mest uppmärksammade. Palmer står anklagad för att ha mördat minst 14 personer genom att förgifta dem med stryknin. Då han befinns skyldig till morden döms han till döden och avrättas genom hängning en månad senare.

1931
SKOTTEN I ÅDALEN
 

En grupp strejkande arbetare tågar mot Lunde utanför Kramfors, för att protestera mot att strejkbrytare har satts in för att ersätta dem och utföra deras arbetsuppgifter. Tillkallad militär försöker stoppa demonstrationståget, men när arbetarna vägrar stanna öppnar militären eld mot dem. Fyra demonstranter och en kvinna bland åskådarna skjuts ihjäl och händelsen, som går till historien som Ådalshändelserna, blir en uppmärksammad nyhet i hela Sverige. Det hela leder till, att en ny lag införs, genom vilken militär förbjuds sättas in mot civilbefolkningen. I framtiden får endast polisen ingripa mot medborgarna.

1955
WARSZAWAPAKTEN BILDAS
 

Representanter för åtta kommunistiska stater inom Östblocket (Albanien, Bulgarien, Polen, Rumänien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Ungern och Östtyskland) undertecknar i den polska huvudstaden Warszawa ett fördrag, genom vilket länderna bildar en försvarspakt (som kommer att kallas Warszawapakten). Detta är en reaktion från Östblocket mot att de västallierade 1949 har bildat försvarspakten Nato och att Västtyskland den 5 maj har blivit helt självständigt och blivit medlem av den Västeuropeiska unionen.

1981
TECKENSPRÅK BLIR ERKÄNT MINORITETSSPRÅK I SVERIGE
 

Den svenska riksdagen erkänner att teckenspråk är förstaspråk för döva personer i Sverige. Därmed får de samma rättigheter att använda detta språk som andra som talar erkända minoritetsspråk.