• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e september 2021

Från bäst till sämst på en golfeftermiddag.   Inte alltid lyckligt att publiken är tillbaka.   Bytte fem år mot en spottstyver.   "Yes Day" sådär!

IDAG: 11/9 -21:

Temadagar:
Geologins dag
Kebabens dag
Vandringens dag

Namnsdagar:
Dagny och Helny

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/9:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).
plus
Hur hemska saker som hänt den 11:e september som även påverkat fotboll.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/9:
Eric
ABIDAL, Dejan STANKOVIC, Slaven BILIC, Preben ELKJÆR, Franz BECKENBAUER.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 10/9 2021.

Från bäst till sämst på en golfeftermiddag.


Jodå, det var golfspelande igår också. Två gånger om åter har min gode vän Micke Falk en gratisboll på Ljunghusens GK, och det var höstspelet igår. I vanlig ordning var jag inbjuden, vilket jag tackar för. Då han är spelledare så beslutar han också vad typ av tävling vi spelar. Det var gammal klassisk poängbogey, men utslagsplatsen skulle vara blå tee. Det är den som damproffs normalt spelar från. Alltså blev det lite kortare hål än vanligt då man brukar spela från gult. Det började i stor stil och efter nio hål var det jämt mellan Micke, Åke och mig. Den andre inbjudne som också hette Micke var en bit efter. Sedan fungerade golfen som den oftast gör för mig. Alltså stor variation under en och samma runda. Helt plötsligt kunde jag inte träffa bollen och det gjorde att jag slutade sist av oss alla, men Micke falk som segrare på sina 41 poäng. Men jag tar nya tag senare idag.
 

Inte alltid lyckligt att publiken är tillbaka.


Det blev lite fotbollsnotiser ur gårdagens tidning. Men det mesta handlade om elände. Alla påstår sig vara glada över att publiken är tillbaka, men frågan är om man är det i Nice. Då hemmalaget mötte Marseille så tyckte någon ur publiken att det skulle vara kul att pricka spelarna i bortalagen med flaskor. Marseilles Dimitri Payet träffades av en inkastad flaska varpå han kastade tillbaka den, med full kraft, upp i Nices klack. I den kaos som uppstod fanns inget annat alternativ än att bryta matchen. Nu har ett antal avstängningar av spelare och ledare trätt i kraft och matchen ska spelas om inför tomma läktare på neutral plan. Så där plockades publiken bort igen alltså.
 

Bytte fem år mot en spottstyver.


Det fanns mer elände om att Jerome Boateng, den tyske 76-faldige landslagsspelaren slapp fem års fängelse för misshandel av sin ex-flickvän. Där ser man vilken tur dessa stackars fotbollsspelare har av sina oerhörda löner. Boateng fick istället för fängelse betala ett skadestånd på drygt 18 miljoner kronor. För honom så är detta en spottstyver som inte kommer att märkas alls i hans finanser. Skönt att dessa lirare kan köpa sig fria från sina brott.
 

"Yes Day" sådär!


Det blev två TV-program igår. Först var det Doobidoo tillsammans med hustrun. Fast då vi missade första avsnittet förra veckan så inledde vi med att se det. Då det var slut tog äldsta dottern över och skulle se film. Det blev en ny, 2021, Netflix-familjefilm kallad ”Yes Day” eller ”Ja-dagen”. En familj med tre barn har det tufft när allt kretsar kring nej-ordet så föräldrarna bestämmer sig för att vända på steken och ha en dag där de säger ja till allt. Recensionerna är mycket blandade från icke alls trovärdig till en spännande tanke och kanske kul för familjer med lagom små barn. Jag säger hyfsad, men håller med om att det är lite töntigt och att det är för bra att det löser sig och blir en lycklig familj på en dag.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 11/9 2021.

TEMADAG:
Geologins dag
 

Geologins dag är ett årligt återkommande evenemang med geovetenskapliga aktiviteter runt om i Sverige. Besökarna kan få veta mer om geologi genom att till exempel följa med på vandringar eller lära sig om till exempel glaciärer, vulkaner och livets utveckling. Idén föddes i Svenska Nationalkommittén för Geologi. Den första Geologins dag hölls år 2001 och har sedan dess anordnats den andra lördagen i september.

TEMADAG:
Kebabens dag
 

I Sverige inträffar Kebabens dag den 11 september. Kebaben tros ha sitt ursprung i Anatolien i dagens Turkiet där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. Några av de första europeiska skriftliga källorna kommer från 1836 då den tyske greven och militären Helmuth von Moltke befann sig i Turkiet och blev bjuden på en kebab i bröd. Kebab kan dock även definieras i större drag som en maträtt med bitar av kött, fisk eller grönsaker som grillas på spett eller rostas.

TEMADAG:
Vandringens dag
 

Den 11 september är det Vandringens dag för tredje året i rad och då vill man bl a Svenska Turistföreningen att hela Sverige ska komma ut och vandra. Flera gemensamma vandringsaktiviteter anordnas runt om i landet, men man kan också välja att vandra på egen hand. Det är bara att öppna ytterdörren och sätta igång.

NAMNSDAGAR:
Dagny och Helny
 

Namnsdagar för den 10:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Protus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Hyacinthus, blev avrättad i Rom) och Hyacinthus (till minne av en romersk martyr, som, tillsammans med sin bror Protus, blev avrättad i Rom)
1901–1985 – Dagny
1986–1992 – Dagny, Dag (nu 16 september) och Daga (nu 16 september)
1993–2000 – Dagny och Daniela (nu 11 december)
Från 2001 – Dagny och Helny

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E SEPTEMBER.

1895 FA-cupen stulen.


Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

Aston Villa med FA-cup pokalen som stals.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final
 

För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

De ryska världsmästarna med pokal och skumpa.

Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

Den 11:september 2001 var Champions League ointressant

 

Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 

 

Inställd Champions Leagueomgång

 

Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.

 

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974

 

En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.

 

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.

 

Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

Bild = länk

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E SEPTEMBER.

Eric ABIDAL blir 42 år

Eric Sylvain ABIDAL är född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 A-landskamper för Frankrike (2004-13).

Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).

Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

Dejan STANKOVIC blir 43 år

Dejan STANKOVIC är född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 A-landskamper för Jugoslavien, 22 A-landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 A-landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).

Lag som tränare
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande),
Röda Stjärnan (2019-).

Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League.
 

Slaven BILIC blir 53 år

Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 A-landskamper för Kroatien (1992-99).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 

Lag som tränare
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17),
Al-Ittihad (2018–19),
West Bromwich Albion (2019–20),
Beijing Guoan (2021-).

Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.

Preben ELKJÆR blir 64 år

Preben ELKJÆR Larsen är född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark (1975-88).

Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).
Lag som tränare: 
Silkeborg (1995–96).

Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.

Franz BECKENBAUER blir 76 år

Franz Anton BECKENBAUER är född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland (1964-77).

Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).

Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).

Annan fakta:
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT FINT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv