21:a januari

NAMNSDAG

Agnes:
Agnes är ett kvinnonamn av grekiskt ursprung, som använts i Sverige sedan 1200-talet. Det kommer från grekiskans agnós med betydelsen ren eller kysk. Det har även associerats till "(guds) lamm", efter latinets agnus (lamm).

Agneta:
Agneta eller Agnetha är en svensk form av det grekiska kvinnonamnet Agnes. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet.Den danska och norska formen är Agnete.
 

TEMADAG:
Kramens dag
En kram är en fin, värmande och vänlig gest som kan ge stöd och tröst. En kram kan vara så mycket och betyda så mycket, den 21 januari varje år firas Kramens dag, även kallad Kramdagen eller Internationella kramdagen.
Dagen firas för att uppmärksamma kramen och dess betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra. Du kan t ex hyra dig en björndräkt och gå till närmsta köpcentrum och krama alla som går förbi. Om du inte vill göra det så kan du alltid krama alla i din närhet en extra gång.

VIP födda den 21:a Januari

Några andra som också är födda den 21:a januari

1900 – 1965 Elof Ahrle,
 Svensk skådespelare och filmregissör.. Han medverkade i 77 filmer, regisserade ibland och skrev manus till bland andra Sextetten Karlsson (1945).

1974 – Linda Thelenius,
 Svensk dokusåpadeltagare, glamourmodell, sångerska, författare, partiledare och  programledare. Hon är mer känd under namnet Linda Rosing.

Några i musikens värld som är födda den 21:a januari

1938 – 1995 Wolfman Jack,
 Amerikansk radio-discjockey. Han gjorde även en del framträdanden som sig själv i filmer och tv-shower, det mest kända var i filmen Sista natten med gänget.

1942 – 2003 Edwin Starr,
 Amerikansk soulsångare. Mest känd är han för låten "War", en av de mest kända protestsångerna mot Vietnamkriget, som låg etta på Billboardlistan 1970.

1942 – 2020  Mac Davis,
 Amerikansk countrymusiker, låtskrivare och skådespelare. Känd för att ha skrivit Elvislåtar som "In the Ghetto", "Don't Cry Daddy", och"A Little Less Conversation". Och "It's Hard to Be Humble".

1950 – Billy Ocean,
 Trinidad och Tobagofödd brittisk pop- och R&B-musiker. Han fick framgångar med When the Going Gets Tough, the Tough Get Going 1986.

Några kända personer som avled den 21:a januari

1793 Ludvig XVI av Frankrike dog 38 år gammal avrättad halshuggen. Han var en kung av Frankrike och Navarra 1774–1792. Han gifte sig 1770 med Marie Antoinette av Österrike. Avrättad under Franska revolutionen.

1924 Vladimir Lenin dog 53 år gammal av en sjukdom som gjorde att syretillförseln till hjärnan stängdes. Han var en rysk (sovjetisk) politiker och marxistisk teoretiker, revolutionsledare samt grundare av leninismen.

1950 George Orwell dog 46 år gammal av en hjärnblödning. Han var en brittisk författare och journalist. Han skrev under psudonym och hette Eric Arthur Blair. Mest kända böcker "Djurfarmen" och "1984".

2002 Peggy Lee dog 81 år gammal av diabetesproblem och en hjärtattack. Hon var en amerikansk populärmusiksångerska, framförallt inom jazzgenren. Hennes far- och morföräldrar var norska respektive svenska invandrare.

2020 Terry Jones dog 77 år gammal av komplikationer vid sin demenssjukdom. Han var en walesisk komiker, regissör, manusförfattare, författare och skådespelare. Han var en av medlemmarna i humorgruppen Monty Python.

Today in history 21:a januari

Några händelser som inträffat den 21:a januari

1793
 

LUDVIG XVI AVRÄTTAS.


  Den franske kungen Ludvig XVI, som har blivit avsatt den 21 september året innan, blir giljotinerad, sedan han fem dagar tidigare har dömts till döden avnationalkonventet med en rösts övervikt.

1976
 

FÖRSTA FLYGNINGEN MED CONCORDE OCH PASSAGERARE.


 Flygplanstypen Concorde genomför sin första kommersiella flygning, men det blir inledningsvis ingen succé, varför endast 20 plan byggs till att börja med.

2002
 

FADIME MÖRDAS AV SIN FAR I ETT SÅ KALLAT HEDERSMORD.


  Den svensk-kurdiska 26-åriga kvinnan Fadime Sahindal blir mördad av sin far, på grund av hennes ”västerländska levnadssätt” och att hon har en svensk pojkvän. Mordet utlöser en debatt om så kallade hedersmord i Sverige och fadern döms sedermera till livstids fängelse.